ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Στις εκλογές που έγιναν πριν από λίγες μέρες η πλευρά του Βενιζέλου εξέλεξε 4 μέλη στο ΔΣ της ΝΕ, η πλευρά του ΓΑΠ 4 και η ομάδα Αξαρλή άλλα 2. Επίσης εξελέγη και ο κ. Στάης που δεν ανήκει σε καμία τάση. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι 4 εκλεγμένοι στο ΔΣ σύμβουλοι που πρόσκεινται στον ΓΑΠ έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους 2 συμβούλους του Αξαρλή για να διοικήσουν τη ΝΕ μοιράζοντας θέσεις και αξιώματα και φυσικά αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» τους Βενιζελικούς και τον ανεξάρτητο! Έχουν μάλιστα -όπως λέγεται- συμφωνήσει να προτείνουν για πρόεδρο τον Ζαλόκωστα που είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Γιώργου στον Πειραιά. Από τώρα δηλαδή άρχισαν οι «υπόγειες διαδρομές», οι ίντριγκες και οι αντιπαραθέσεις των «τάσεων» στο ΠΑΣΟΚ.

// Αν και αναμένεται αύξηση των αιτήσεων που θα κάνουν οι γονείς για να βάλουν φέτος τα παιδιά τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, μια και λόγω της κρίσης δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς, όλες οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές. Αυτό δήλωσε στο Κανάλι 1 ο δήμαρχος Πειραιά και υπογράμμισε ότι για τον λόγο αυτό, για να διευκολυνθεί δηλαδή ο κόσμος, ο δήμος θα καταργήσει τα κριτήρια που ισχύουν. Δηλαδή άσχετα αν ο ένας γονιός είναι άνεργος, το παιδί θα μπαίνει στον παιδικό σταθμό.

// Τρία νέα αθλητικά έργα για τον Πειραιά εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για το 2013, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα έργα είναι:

1. Ανακατασκευή χλοοτάπητα γηπέδου ποδοσφαίρου Περάματος, με προϋπολογισμό 425.576 ευρώ.

2. Συντήρηση και ανακατασκευή στίβου στην περιοχή «Πρόνοια» Περάματος, με προϋπολογισμό 206.640 ευρώ.

3. Κατασκευή νέας εξέδρας στο γήπεδο «Ι. Βάζος» (Δραπετσώνα), με προϋπολογισμό 313.950 ευρώ.

Η ένταξη των έργων αυτών στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2013 ήρθε ως επιστέγασμα των προσπαθειών που κατέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επαφή και διαβούλευση τόσο με τους Δημάρχους Περάματος και Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όσο και με εκπροσώπους τοπικών ερασιτεχνικών ομάδων ποδοσφαίρου, όπως ο «Α.Π.Ο. ΠΕΡΑΜΑΪΚΟΣ» και με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (Σ.Ε.Δ.Α.Σ.) Περάματος.

// Η μαγεία της ανάγνωσης μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία είναι από τις κεντρικές δράσεις που υλοποιούνται στο φετινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κορυδαλλού «Διακοπές στην πόλη μου». Με στέκι τους την Βιβλιοθήκη του Δήμου Κορυδαλλού αλλά και τα σχολεία στα οποία υλοποιείται το πρόγραμμα, οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή με το καλό παιδικό βιβλίο πλουτίζοντας τις γνώσεις και πλαταίνοντας τους νοητικούς τους ορίζοντες. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Future Library ενός καινοτόμου προγράμματος που έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ανάμεσα τους και η Βιβλιοθήκη του Κορυδαλλού.

// Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 22 Ιουνίου, η ημερίδα με θέμα «Θερμαλισμός και Τουρισμός στο Περιβάλλον μας», που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων και της Περιβαλλοντικής Εταιρείας για την προστασία του Αργοσαρωνικού. Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Χρ. Πάλλης ο οποίος δήλωσε: «Ο Θερμαλιστικός τουρισμός κινεί εκατομμύρια τουριστών στην Ευρώπη. Ο τουριστικός αυτός πληθυσμός ταξιδεύει για τη φροντίδα του, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση. Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανάδειξη των Μεθάνων μέσα από την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας σε ένα σύγχρονο θερμαλιστικό κέντρο στην περιοχή, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

// Η Δημοτική Πινακοθήκη που στεγάζεται στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου θα αναβαθμιστεί και θα γίνει πιο λειτουργική για να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος τον εικαστικό θησαυρό του δήμου. Πολλοί πίνακες αμύθητης αξίας που ήταν κρυμμένοι σε αποθήκες γιατί δεν υπήρχε χώρος να εκτεθούν, τώρα θα βρουν τη… θέση τους στο κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου και θα μπορούμε να την απολαύσουμε όλοι. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, βρίσκεται σε επαφή με την κόρη του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, Τατιάνα, ώστε να εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη και πίνακες του Ιδρύματος Αβέρωφ, που βρίσκεται στο Μέτσοβο.

// Λιμάνι για υδροπλάνα θα δημιουργηθεί στον χώρο δίπλα από τη μαρίνα του Ν. Φαλήρου στο ΣΕΦ. Την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση για το θέμα στο δημαρχείο, με τον επιχειρηματία που έχει τα υδροπλάνα και υπέβαλε το σχετικό αίτημα. Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, αλλά η αρχική απόφαση έχει ληφθεί.

// Και το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπροσωπείται πλέον με ένα μέλος στο ΔΣ του ΟΛΠ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η εταιρεία μπήκε σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Γιατί, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γ. Ανωμερίτης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ, (Ν. 4093/2012) μιλάει «για αξιοποίηση των λιμένων μέσω παραχωρήσεων και όχι μέσω πώλησης των μετοχών τους». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ότι για τον ΟΛΠ ΑΕ το 2012 ήταν η τρίτη κερδοφόρα χρονιά και ότι το 2013 θα είναι ακόμα καλύτερο.

// Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που ήταν να γίνει την περασμένη εβδομάδα παρέστησαν μόλις 15 σύμβουλοι. Οι 9 ήταν από την αντιπολίτευση και οι 6 από τον συνδυασμό του δημάρχου. Λόγω όμως έλλειψης απαρτίας το συμβούλιο δεν έγινε. Το θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί ήταν η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, την οποία η αντιπολίτευση από το προηγούμενο ΔΣ είχε πει ότι δεν θα ψηφίσει γιατί διαφωνούσε σε πολλά σημεία και είχε προτείνει αλλαγές. Γιατί όμως η πλειοψηφία επέλεξε την αποχή από την προχθεσινή συνεδρίαση; Μήπως επειδή στην επόμενη, τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, μπορεί να «περάσει» την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος με μειωμένη σύνθεση, ώστε να αποφύγει το «μπλόκο» με τις αρνητικές ψήφους της αντιπολίτευσης; Μήπως για να μην κάνει ο δήμαρχος καμία αλλαγή στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως πρότεινε η αντιπολίτευση;

// Πάνω από 1.000 θεατές στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό απόλαυσαν το έργο «Ο επιθεωρητής» του Γκόγκολ, που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού που είναι από τα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας, περιζήτητο από μαθητές και γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν προηγηθεί ακόμα δύο παραστάσεις στον κλειστό χώρο του Πνευματικού Κέντρου το οποίο ήταν πάλι κατάμεστο. Με μεράκι και επαγγελματική απόδοση τα παιδιά, με την καθοδήγηση της θεατρολόγου Τάνιας Νεοφύτου, για 8 συνεχείς χρονιές ανεβάζουν θεατρικά έργα καταρρίπτοντας τους μύθους σχετικά με τα σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή υποστήριξη των αρμόδιων φορέων. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του διευθυντή του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, ο οποίος μιλώντας στους θεατές μετά το τέλος της παράστασης τόνισε: «Η σχολική κοινότητα συλλογικά αγωνίζεται στη δύσκολη συγκυρία για την προώθηση δράσεων πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα μέλη της δίκαια αναρωτιούνται και αγανακτούν ως φορολογούμενοι γιατί από τη μια δίνονται τεράστια ποσά χρημάτων για ποδοσφαιρικά γήπεδα των ΠΑΕ και από την άλλη δεν διατίθεται οτιδήποτε για τον πολιτισμό».


Σχολιάστε εδώ