Η «τρόικα» επιστρέφει με διαταγή για… πωλητήριο στην Ελλάδα!

Μια συμφωνία, που, όπως φοβούνται ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, δεν θα δώσει δουλειές μόνο σε στρατιές χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων, αλλά και στα… ΜΑΤ, καθώς θα εκτινάξει στα ύψη τον υδράργυρο των κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων. Μετά το φιάσκο με τη ΔΕΠΑ, που απειλεί να ανοίξει μια πρόσθετη «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας για το τρίτο τρίμηνο του έτους, η «τρόικα» απείλησε την κυβέρνηση ότι θα ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση των διορθωτικών ρητρών του μνημονίου, που προβλέπουν κάλυψη με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα των κενών από αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και παράδοση του ελέγχου του προγράμματος σε ξένους τεχνοκράτες, επιλεγμένους και καθοδηγούμενους από την «τρόικα».

Με ορατή αυτή την εφιαλτική προοπτική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει ότι δεν θα επιβάλει πρόσθετα μέτρα, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκαν την πρόταση της «τρόικας» για δραστική αναμόρφωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με τις δικές της οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των «τοξικών» ρητρών του Μνημονίου.

Ήδη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σε διαπραγμάτευση με τα αρμόδια κλιμάκια της «τρόικας», έχουν καταλήξει σε «σχέδιο Β» για τις ιδιωτικοποιήσεις, που ήδη άρχισε να υλοποιείται πριν ακόμη το οριστικοποιήσουν τυπικά κυβέρνηση και «τρόικα». Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μόλις ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά υπουργικό πόστο στο Πεντάγωνο, κλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και δέχθηκε εντολή να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση-ακρωτηριασμός των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, που ελέγχονται από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Ασημικά σε μαζική εκποίηση…

Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα προβλέπει:

1. Αλλαγή κατεύθυνσης στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, με την οποία εκφράζει έντονη διαφωνία η υπό τον Γ. Ανωμερίτη διοίκηση του Οργανισμού, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να απομακρυνθεί. Έντονα αντιδρούν και οι συνδικαλιστές, προειδοποιώντας για σκληρές κινητοποιήσεις, ακόμη και εν μέσω θερινής περιόδου. Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης προβλέπει διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε ιδιώτες, όπως ακριβώς ζητούσε η COSCO, που προβάλλει και ως ο επικρατέστερος διεκδικητής. Εξάλλου, μέσα στο καλοκαίρι αρχίζει και ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας του λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

2. Άμεση επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης των δύο εταιρειών υδάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για την ΕΥΑΘ, θα προσδιορισθεί το συντομότερο η τιμολογιακή της πολιτική, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτίμηση της εταιρείας και η πώλησή της, ενώ για την ΕΥΔΑΠ θα καθορισθεί δεσμευτική διαδικασία είσπραξης των τεράστιων οφειλών, κυρίως από φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, ώστε να παραδοθεί χωρίς βάρη στον ιδιώτη επενδυτή.

3. Νέα προκήρυξη μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, αλλά και πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ επίσης μέσα στο τρέχον έτος, αντί του 2014. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω και της διπλής συμφωνίας για πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και για τον αγωγό TAP, αναμένεται να εκδηλωθεί για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρον και από ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους, με πρώτη, πιθανότατα, την Gaz de France. Για τα ΕΛΠΕ τον πρώτο λόγο έχει ο όμιλος Λάτση, λόγω της αρχικής συμφωνίας μερικής ιδιωτικοποίησης.

4. Επιτάχυνση της εκποίησης ακινήτων του Δημοσίου. Άλλα 250 ακίνητα θα μεταφερθούν αμέσως στο ΤΑΙΠΕΔ, για να πάρουν το δρόμο της πώλησης, ενώ η «τρόικα» επιμένει να ενεργοποιηθεί άμεσα το σχέδιο για τιτλοποίηση κρατικών ακινήτων, δηλαδή να «πακεταρισθούν» ακίνητα και να προεξοφληθούν από ιδιώτες επενδυτές στο ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα από τη μελλοντική τους αξιοποίηση.

5. Άμεση επιβολή «τελικών λύσεων» για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ, τις δύο στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες, που ελέγχονται από την Κομισιόν για λήψη παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Το μοντέλο που υιοθετείται για τις δύο εταιρείες είναι η ιδιωτικοποίηση μέσω εκκαθάρισης εν λειτουργία (privatization through liquidation), χωρίς την παραμικρή εγγύηση για το μέλλον του απασχολούμενου προσωπικού. Το τελικό «ΟΚ» της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναμένεται και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία εκδηλώνεται ρωσικό ενδιαφέρον.

Τελειώνει η πώληση του ΟΠΑΠ

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων για τον ΟΠΑΠ, που έφθασε στα άκρα αυτή την εβδομάδα, οδηγείται στο τέλος του και η κοινοπραξία EMMA DELTA θα καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα για να πάρει υπό τον έλεγχό της τον Οργανισμό, παρότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις δύο συμφωνίες, στις οποίες εμπλέκεται η Intralot του Σ. Κόκκαλη (ιδιωτικοποίηση των λαχείων και παροχή τεχνικής υποστήριξης).

Ο επιχειρηματικός πόλεμος κλιμακώθηκε επικίνδυνα, σε διεθνές επίπεδο, την Πέμπτη, όταν δημοσιεύθηκε στους «Financial Times» ρεπορτάζ που παρουσίαζε την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ στα πρόθυρα του «ναυαγίου». Το ίδιο ρεπορτάζ έκανε αναφορά σε ηλεκτρονική επιστολή του προέδρου του ΟΠΑΠ, Κ. Λουρόπουλου, με αδιευκρίνιστο παραλήπτη, όπου ο κ. Λουρόπουλος μιλούσε περί απειλών εναντίον του το Μάιο, προκειμένου να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Intralot για την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, που… διεθνοποίησε επικίνδυνα τις επιχειρηματικές συγκρούσεις παρασκηνίου στην Αθήνα, η κοινοπραξία EMMA DELTA εξέδωσε (ύστερα και από προτροπή της κυβέρνησης) ανακοίνωση κατευναστικού περιεχομένου, όπου δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για την εξαγορά του ΟΠΑΠ.


Σχολιάστε εδώ