Η πίσω πλευρά του ανασχηματισμού…

Αυτή τη σκοτεινή πλευρά του λόφου θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε. Και το ρεπορτάζ που ακολουθεί έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον…

Όνειρο ήταν και πάει…

Ούτε στα πιο άσχημα όνειρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι δεν θα ήταν αυτός ο οικοδεσπότης που θα υποδέχονταν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξάμηνο της Ελληνικής προεδρίας, θα ήταν πήγαινε έλα στις 27 χώρες και θα οργάνωνε μια μεγαλοπρεπή Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα (σε αυτά ο Αβραμόπουλος είναι ασυναγώνιστος), με όλα ρυθμισμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια και θα έκτιζε βαθύτερες σχέσεις, χρήσιμες για την επόμενη μέρα… Όλα αυτά πήγαν περίπατο, από την στιγμή που ο συνεταίρος Βαγγέλης ήταν απαιτητικός. Αντιπρόεδρος (πάλι καλά που δεν ζήτησε πρωθυπουργός) και υπουργός Εξωτερικών. Και ο Σαμαράς τα πρόσφερε, χωρίς καμιά αντίρρηση.

Καλές πληροφορίες λένε ότι ο Δημήτρης θύμισε στον Αντώνη τι είχαν συμφωνήσει όταν τον 2009 τον στήριξε για να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ, που ίσως, για να μην πούμε σίγουρα, αν έφερνε προς την Ντόρα αυτή θα κέρδιζε. Η συμφωνία ήταν, όπως υποστηρίζουν εκείνοι που γνωρίζουν, ότι ο Αβραμόπουλος θα ήταν ο Νο 2, μετά δηλαδή τον Σαμαρά. Στην πολιτική όμως οι συμφωνίες στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν τηρούνται. Όταν λοιπόν ο Αβραμόπουλος διαμήνυσε ότι θα πρέπει να γίνει αντιπρόεδρος και αυτός, η απάντηση ήταν τελεσιγραφική: Ή πας στο Άμυνας ή μένεις απέξω! Και επέλεξε να είναι παρών, έστω και ψαλιδισμένος… Άλλωστε ξέρει πολύ καλά ότι στην πολιτική αυτό που ισχύει σήμερα, αύριο μπορεί να είναι παρελθόν και γίνονται τέτοιες αλλαγές που δεν θα τις πίστευε κανείς, όπως το ’89 που Μητσοτάκης και Φλωράκης κάνανε (παρά φύση) κυβέρνηση.

Έμεινε στα κρύα του λουτρού…

Δεν πίστευε όχι μόνο ότι δεν θα ήταν στην κυβέρνηση, αλλά θεωρούσε ότι θα είχε και καλό πόστο. Ο λόγος για τον Μάκη Βορίδη, που όλο αυτό τον χρόνο έβγαινε μπροστά και στήριζε όλες τις αποφάσεις του Σαμαρά και εκτιμούσε ότι την ώρα της… κρίσης θα είχε την ανταμοιβή που έπρεπε. Όμως εντελώς αλλιώς σκέπτονται οι πρωθυπουργοί. Έμεινε εκτός, την ώρα που οι περισσότερες εφημερίδες και τα κανάλια τον έφερναν φαβορί για υπουργείο. Είναι η δεύτερη φορά που μένει εκτός. Η πρώτη ήταν στην πρώτη κυβέρνηση, όταν και ΤΟΤΕ έπαιζε το όνομά του για υπουργείο, όμως τον έκοψε τότε ο Κουβέλης επειδή είναι ακροδεξιός… Τώρα είναι άγνωστο για ποιον λόγο τον έκοψε ο Σαμαράς. Να σημειωθεί ότι αν και στο υπόλοιπο Αττικής έχει 4 βουλευτές δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση, ενώ από την Α’ Αθήνας μετέχουν 5 (αν δεχόταν η Βούλτεψη θα ήταν 6) στην κυβέρνηση και από την Β? Αθήνας 3.

Μύθος το άνοιγμα στον Καραμανλή

Γράφτηκε ότι η συμμετοχή του Γιάννη Μιχελάκη ως υπουργού Εσωτερικών και του Γιάννη Ανδριανού ως υφυπουργού Αθλητισμού ήταν άνοιγμα του Σαμαρά.

Όσοι ξέρουν την πραγματικότητα γελούσαν… Αντίθετα, όπως λένε εκείνοι που ξέρουν την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, με τον ανασχηματισμό έγινε αποκαραμανλοποίηση με την έξοδο του Στυλιανίδη και του Λυκουρέντζου, αν και υποστηρίζουν ότι είχε αποστασιοποιηθεί και ως απόδειξη ανέφεραν ότι έχει καιρό να φανεί στο γραφείο του Καραμανλή στην Παν. Κυριακού… Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για το ποιος θα συμμετείχε στη νέα κυβέρνηση, ούτε παρενέβη για την παραμονή κανενός.

Η έκπληξη

Πολλοί έβλεπαν βέβαιη την αναδόμηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Δεν φαίνεται να έχει βάση η άποψη ότι κανένας δεν προσφερόταν για να καταλάβει την καυτή καρέκλα.

Περισσότερο θύμιζαν εκείνο το «τραβάτε με κι ας κλαίω. Μάλλον έκαναν λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο. Και αυτός είναι η «τρόικα», η οποία είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την συνεργασία της με τον Βρούτση.

Παράδοση της Κρήτης στο ΠΑΣΟΚ

Έντονη είναι η γκρίνια των Νεοδημοκρατών στην Κρήτη, όπου μιλάνε για πλήρη παράδοση στο ΠΑΣΟΚ. Οκτώ βουλευτές έχει η ΝΔ και στη νέα κυβέρνηση δεν έχει ούτε έναν υπουργό ή υφυπουργό! Γελάει ο κόσμος μας έλεγε έγκυρος δημοσιογράφος που χρόνια εργάζεται σε γνωστή μεγάλη εφημερίδα του Ηρακλείου.

Την Κρήτη εκπροσωπεί στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Βασίλης Κιγκέρογλου, που ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας.Στην Κρήτη η ΝΔ έχει 8 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ μόλις 1, τον Κιγκέρογλου.

Οργή και στη Μακεδονία – Θράκη

Δεν είναι καλύτερα τα πράγματα για την ηγεσία της ΝΔ αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία και την Θράκη, που καλύπτει το 25% της έκτασης της χώρας ενώ η εκπροσώπησή της στην κυβέρνηση είναι στο 10% περίπου. Συγκεκριμένα η ΝΔ έχει συνολικά 21 βουλευτές (2 στη Κοζάνη, 5 στην Α’ Θεσσαλονίκης και 2 στην Β’, στη Χαλκιδική 1, στην Καβάλα 4, στις Σέρρες 3, στην Ξάνθη 1, στην Ροδόπη 1 και στον Έβρο 2) και στην κυβέρνηση μετέχουν 5, ήτοι ο Μιχ. Παπαδόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου και Άκης Γεροντόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ποτέ από τις Σέρρες, εκτός από τον Αχιλλέα Καραμανλή, δεν έγινε κανένας υπουργός ή υφυπουργός γιατί μόνιμα έβαζε βέτο ο Αχιλλέας, ο οποίος προετοιμάζει τον γιο του Κώστα και ήδη πήρε το… βάπτισμα πέρυσι στις δεύτερες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ