«Ελλάς Ελλάς Βαγγέλης Σαμαράς»…

Στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο παντού έχει πέσει παγωνιά, απογοήτευση, ειρωνικές αναφορές του τύπου τα καταφέραμε μια χαρά, παραδώσαμε στο ΠΑΣΟΚ. Τα μόνα χαμόγελα που έβλεπες ήταν μόνο των βουλευτών που μπήκαν στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει προηγούμενο ανασχηματισμού που να μην είχε δημιουργήσει μια ελπίδα και να μην άλλαξε το κλίμα, έστω και προς στιγμή. Τούτη η… αναδόμηση δεν είχε καμιά πνοή, ούτε θετική απήχηση βρήκε στην κοινή γνώμη, ακόμη και τα ΜΜΕ δεν είδαν την κυβερνητική αλλαγή ως μια εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει την πορεία προς το άγνωστο. Η συνεδρίαση του νέου υπουργικού Συμβουλίου με τα σκυθρωπά πρόσωπα όλων των υπουργών και φανερά κουρασμένο και καταβεβλημένο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που είδε να καταρρέουν όλα εκείνα που σχεδίαζε, που ήταν και προσφυγή τώρα σε εκλογές, με άξονα το λουκέτο στην ΕΡΤ και αναγκάσθηκε να κάνει συγκυβερνήτη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θύμιζε κηδεία και όχι την πανηγυρική συνεδρίαση.
Ο ανασχηματισμός έφερε τον Σαμαρά απέναντι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με την παραχώρηση της θέσης του αντιπροέδρου και του υπουργείου Εξωτερικών στον Βενιζέλο.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι που είναι κοντά στον επανελθόντα στο υπουργείο Άμυνας, η συμφωνία στήριξης του Σαμαρά στην διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ πρόβλεπε ότι ο Αβραμόπουλος θα έχει πάντα την δεύτερη θέση και αυτό δεν το τήρησε στον ανασχηματισμό.

Δεν είναι καλύτερα τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ισχυρή ομάδα βουλευτών και στελεχών που στις συσκέψεις με τον Βενιζέλο ήταν κάθετα αντίθετοι στην ταύτιση με τον Σαμαρά, γιατί αυτό θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ και επέμειναν στη θέση ότι προσφέρουμε στήριξη για να μην πάει η χώρα στις εκλογές, αλλά δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρνήθηκαν να πάρουν υπουργείο αν και τους προτάθηκε. Μεταξύ αυτών είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Θοδώρα Τζάκρη, Θάνος Μωραΐτης και αρκετοί άλλοι. Σημαντικά στελέχη της ΝΔ, εκ των οποίων αρκετοί έχουν χρηματίσει υπουργοί προβλέπουν μικρό τον βίο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και μάλιστα ισχυρίζονται ότι δύσκολα θα φθάσει στο τέλος του χρόνου. Είναι πολύ πιθανόν να πάμε σε εκλογές περί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, αν και φαντάζει απίθανο, δεδομένου ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014 και δύσκολα θα μας επιτρέψουν εκλογές, εκτός και αν η κατάσταση γίνει τόσο δραματική και δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα

Να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ που από τώρα λένε ότι αν η κυβέρνηση φέρει νέο πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.


Σχολιάστε εδώ