400.000.000 ευρώ το χρόνο πληρώνουμε καπέλο στην Gazprom!

Και έχουν χρόνια τώρα το μονοπώλιο. Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, κάθε μήνα η ληστεία καταμετριέται σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και η μηνιαία νταβατζιλίδικη αφαίμαξη φθάνει στα 400.000.000 ευρώ.

Είναι η ακριβότερη τιμή στη Ευρώπη. Και όταν ρωτήθηκε η Gazprom γιατί αυτή η διαφορά, η απάντηση ήταν για τους… ζουλου: Επειδή ο αριθμός των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Θα μπορούσες να δεχθείς αυτήν την δικαιολογία που είναι για τα πανηγύρια, αν το φυσικό αέριο το μετέφεραν στην Ελλάδα με… κάρα ή με αυτοκίνητα. Όμως το αέριο έρχεται μέσω αγωγών, ανοίγεις τη στρόφιγγα και στέλνεις όσο ζητήσει ο πελάτης. Αν ίσχυε το επιχείρημα του ρωσικού κολοσσού, τότε γιατί και το πρατήριο καυσίμων να μην έχει τιμή λίτρου ανάλογα με τον αριθμό των πελατών που έχει;

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει άμεσα να βάλει το θέμα στον πρόεδρο την Gazprom κ. Μίλλερ, τον οποίο τρεις φορές τον είδε στο Μαξίμου τελευταία, απαιτώντας εδώ και τώρα να κατεβάσει την τιμή στο επίπεδο που ισχύει για τις άλλες χώρες της ΕΕ που προμηθεύει με φυσικό αέριο. Αρκετά κράτησε η καταλήστευση του ελληνικού λαού.

Η ομολογία…

Τα περί του καπέλου που μας… φοράει η Gazprom παραδέχτηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Από τα στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξη προκύπτει ότι: η μέση τιμή των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom για το τρέχον έτος κυμάνθηκε μεταξύ 370 – 380 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Τιμή που μεταφράζεται σε 10,36 δολάρια/MMBtu. Αντίθετα, για την περίπτωση της Ελλάδας, τα τιμολόγια είναι σαφώς πιο τσουχτερά.

Σύμφωνα με στοιχεία η χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αγόρασε το φυσικό αέριο 503 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή 13,2 δολάρια/MMBtu. Μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η τιμή είχε φτάσει μέχρι και τα 17 δολάρια.


Σχολιάστε εδώ