υπουργείο Εξωφρενικών
— Στην Β. Σοφίας μάλλον ξεκίνησαν πρόωρες διακοπές, αν κρίνουμε από την δραστηριότητα της πολιτικής ηγεσίας. Εκτός κι αν ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος είναι σε φάση περισυλλογής, καθώς όπως είδαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ η τελευταία δραστηριότητα του καταγράφηκε στις 12 Ιουνίου με την συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο ομόλογο του…
— Διαβάσαμε προσεκτικά τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου με τον αιγύπτιο ομόλογο του Μ. Αμρ στην Αθήνα, ρωτήσαμε και παράγοντες που συμμετείχαν στην συνάντηση και μείναμε με μια μεγάλη απορία: Είδαμε ότι ο κ. Αμρ έθεσε και μάλιστα με έμφαση το θέμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν στο ΙΚΑ πολλοί αιγύπτιοι που εργάζονταν στην Ελλάδα και τώρα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, αλλά πουθενά δεν είδαμε την οποιαδήποτε αναφορά στην εκκρεμότητα των συνομιλιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.
— Όσο υπάρχει η απειλή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τόσο «λογικεύεται» η διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία. Έτσι με νέα απόφαση της επιστρέφονται στην Κοινότητα Βαφεοχωρίου η κυριότητα του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας της Θεοτόκου, το Σχολείο της κοινότητας εμβαδού 880 τ.μ. και το κτίριο που στεγάζονταν η Γεωργιάδειος Σχολή που είχε ανεγερθεί το 1905 από τους αρχιτέκτονες Αλ. Γενιντουνιά και Κωνσταντίνο Κυριακίδη, με εμβαδόν 552 τ.μ.
**
Μόνο ο υπάλληλος φταίει;
Η σύλληψη του διοικητικού υπαλλήλου του τμήματος αξιών της Διεύθυνσης Διεκπεραίωσης και Διπλωματικού Ταχυδρομείου δεν θα έπρεπε να προκαλεί τόση έκπληξη. Πολύ συχνά οι δομές της οργάνωσης δημοσίων υπηρεσιών είναι που ευθύνονται, γιατί αφήνουν το έδαφος ανοικτό για την διαφθορά και την υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος. Ειδικά σε ένα τμήμα που διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, δεν είναι δυνατόν η ευθύνη να ανήκει μόνο σε έναν υπάλληλο, ο οποίος και να κατέχει και το μοναδικό κλειδί του χρηματοκιβωτίου, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση…
**
— Ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια συνεχίζει να παίζει ρόλο και έτσι κάθε άλλο παρά εκπλήττουν οι επαφές του επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Χάρη Λαλάκου με το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI και τον πρόεδρο του Αλί Αχμέτι. Αν κρίνουμε μάλιστα ότι ο κ. Αχμέτι συχνά πυκνά μπαίνει στο «μάτι» του Ν. Γκρουέφσκι, δικαιολογείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του, σύμφωνα με την οποία στην συνάντηση με τον κ. Λαλάκο «το DUI είναι υπέρ του θαρραλέου διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και θεώρει ότι το κλείσιμο της διένεξης με την Ελλάδα θα φέρει διαρκή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια, σχέσεις καλής γειτονίας και ανάπτυξη..».
**
• Οι σχέσεις της Λευκωσίας με την Μόσχα έχουν διαρραγεί φυσικά μετά το κούρεμα, που έπληξε και τα ρωσικά κεφάλαια στο νησί και τις ρωσικές off shores. Πάντως δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες κάποιες κινήσεις που γίνονται από την Κυπριακή κυβέρνηση για την αποκατάσταση ενός στοιχειώδους κλίματος εμπιστοσύνης. Και ποιο σημαντικό είναι η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων σε μονάδες του ρωσικού στόλου που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο…
**
— Η σκοπιανή ηγεσία έχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσει, καθώς παρά τις υποσχέσεις και προβλέψεις της, ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας θα κέρδιζε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παρακάμπτοντας το θέμα της ονομασίας, πρέπει να εξηγήσει στην κοινή της γνώμη τι συνέβη και μένει πάλι η πΓΔΜ εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας.
Τώρα ο κ. Γκρουέφσκι με την βοήθεια των χωρών που τον στηρίζουν (που είναι όμως αρκετά μαγκωμένες, μετά την βαθιά πολιτική κρίση που συνεχίζει έστω και σε ύφεση να βασανίζει την χώρα) ελπίζει ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ΕΕ το φθινόπωρο με στόχο να ληφθεί απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένει υποχρεωτικά άλλο ένα εξάμηνο καθώς από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Ελλάδα…
Πάντως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι ο νέος πρόεδρος του μεγαλυτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης του SDSM Ζόραν Ζάεβ τηρεί μια ιδιαίτερα «ανεκτική» στάση έναντι του κ. Γκρουέφσκι σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας, το οποίο σε αντίθεση με τον Μ. Τσερβένκοφσκι, αποφεύγει να εμπλέξει στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
— Έντονες αντιδράσεις και από την ΕΔΥ για το θέμα της τροπολογίας, με την οποία δίνει πλέον και στις άμισθες προξενικές αρχές τη δυνατότητα άσκησης καθηκόντων που αφορούν στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου επί αλλοδαπών διαβατηρίων… Ο λόγος των αντιδράσεων είναι προφανής καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες για περαιτέρω συρρίκνωση των Προξενικών Αρχών αλλά και διάθεση μέρους των εσόδων του ΥΠΕΞ σε ιδιωτικούς φορείς και πρόσωπα που θα αναλάβουν το έργο της έκδοσης θεωρήσεων.
Η αλλαγή αυτή δεν είναι υποχρεωτικά αρνητική, εφόσον όμως διασφαλισθεί και ένας αξιόπιστος και διάφανης τρόπος επιλογής άμισθων προξένων, ώστε ούτε η χώρα να εκτεθεί διεθνώς, αλλά και οι χιλιάδες ξένοι πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να αντιμετωπίζονται αξιοπρεπώς από τις άμισθες προξενικές αρχές…
— Στην Αλβανία στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας και αντιπαράθεσης των κομμάτων συνεχίζει να πρωταγωνιστεί ο εθνικισμός. Έτσι μάλλον ήταν αναμενόμενες οι νέες προκλήσεις των Τσάμηδων. Το κόμμα PDIU του Σχπετίμ Ιντρίζι και η οργάνωση «Τσαμουριά» εγκαινίασαν μνημείο για τους «2900 τσάμηδες, θύματα της ελληνικής γενοκτονίας». Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν στους Αγ. Σαράντα και μετά έγινε η καθιερωμένη ετήσια πορεία προς την συνοριακή διάβαση Μαυρομάτι.
— Για να αντιληφτείτε το επίπεδο στο οποίο κινούνται αυτοί οι αλβανικοί κύκλοι είναι χαρακτηριστικό, ότι στις ομιλίες επισημάνθηκε ότι στο Μαυρομάτι «τελειώνει η ελεύθερη Τσαμουριά και ξεκινά η σκλαβωμένη Τσαμουριά» και ότι τα σύνορα αυτά δεν θα μείνουν για πολύ καθώς η «Αλβανία πρέπει να είναι ενωμένη , γιατί είναι ένα έθνος, ένας λαός, μια γλώσσα..» Και φυσικά επαναλήφθηκε το σύνθημα για «ελεύθερη Τσαμουριά, μέχρι την Πρέβεζα…».
**
Προσοχή, μην ενοχλήσουμε τον Ερντογάν…
Θα περιμέναμε μια έστω και διακριτική, έστω και έμμεση απάντηση στους οχετούς που εκστομίζει διαρκώς ο κ. Ερντογάν και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Διότι είναι προσβλητικό και συκοφαντικό να συγκρίνει ο κ. Ερντογάν την βίαιη καταστολή μαζικών διαδηλώσεων στην χώρα του και τις εκατοντάδες συλλήψεις, με τα «επεισόδια» στην Ελλάδα… Η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός…