Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις
Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, σαν αποτέλεσμα του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, την αύξηση της ανεργίας (άρα λιγότερες εισφορές) και της εισφοροδιαφυγής. Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από δυσχερής, και από ορισμένες πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι πολύ σύντομα ορισμένα Ταμεία θα περιέλθουν σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων. Ενδεικτική η περίπτωση του ΙΚΑ που προχώρησε πρόσφατα σε εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα.
Η κατάσταση προκαλεί αγωνία κι εκνευρισμό στη κυβέρνηση, που εντάθηκαν μετά την απαίτηση της «τρόικα» να έρθει πιο κοντά χρονικά, η εφαρμογή του μέτρου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στα Ταμεία. Πρόκειται για έναν δεσμευτικό μηχανισμό βάσει του οποίου θα πρέπει να υπάρχει σταθερά μια ισορροπία μεταξύ των εισφορών και των παροχών που προσφέρει κάθε Ταμείο. Βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει κάθε φορά που διαπιστώνεται υστέρηση των εσόδων από τις εισφορές θα λαμβάνονται αυτόματα μέτρα για την κάλυψη του κενού. Κι ως πρώτο μέτρο θα είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων που ούτως η άλλως σήμερα είναι σημαντικά περιορισμένες μετά τις διαδοχικές περικοπές που έχουν υποστεί από το 2010. Με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, την αυξανόμενη ανεργία και το γεγονός ότι η εισφοροδιαφυγή συνεχίζει να οργιάζει θεωρείται απίθανο τα Ταμεία να καταφέρουν να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικα» ήταν ο δεσμευτικός μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015. Στη κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι μέχρι τότε η κατάσταση της οικονομίας γενικώτερα θα είχε ισορροπήσει, η εισφοροδιαφυγή θα είχε περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό και ως εκ τούτου τα οικονομικά των Ταμείων θα είχαν βελτιωθεί. Ωστόσο, στις τελευταίες συζητήσεις οι επικεφαλής της «τρόικα» ζήτησαν ο δεσμευτικός μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2014.