Πώς φτάσανε στο ναυάγιο…

Το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία (στη σύσκεψη της Δευτέρας) άρχισε να αλλάζει από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Κουβέλης δεχόταν πιέσεις από τους «σκληρούς» της ΔΗΜΑΡ να μην κάνει πίσω στις εκβιαστικές απαιτήσεις του πρωθυπουργού. Οι πιέσεις ήταν ακόμη πιο έντονες στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που συνήλθαν αργότερα το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ορισμένοι του συνέστησαν, να είναι ακόμη πιο σκληρός με το σκεπτικό ότι «ο Σαμαράς είναι στριμωγμένος και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει». Άλλοι αναγνώρισαν ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η ΔΗΜΑΡ θα έχει μεγάλο κόστος, αλλά όπως είπαν «τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, αν υποταχθούμε στο τσαμπουκά του Σαμαρά».

Ο πρώτος εκτός ΔΗΜΑΡ, που – όπως λέγεται – πληροφορήθηκε για το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος ήταν ο κ. Βενιζέλος, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο κ. Κουβέλης λέγοντάς του ότι «έχω αντιδράσεις, το σχέδιο δεν περνάει».

Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί… Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ,ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι η πρόταση του κόμματός του, είναι, στο μεταβατικό φορέα να απασχοληθεί το σύνολο των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ χωρίς να μεσολαβήσει η απόλυσή τους. Ο πρωθυπουργός έδειξε να αιφνιδιάζεται καθώς στη προηγούμενη σύσκεψη είχε υπάρξει συμφωνία πάνω σ’ ένα γενικό πλάνο, από το Μαξίμου επιμένουν ότι υπήρχε και σχετικό κείμενο. Του το υπενθύμισε, αλλά ο κ. Κουβέλης ήταν αμετακίνητος, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως για να αρθεί το αδιέξοδο πρέπει τα άλλα δύο κόμματα να συμφωνήσουν με την πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Λίγο πριν τερματιστεί η σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον κ. Κουβέλη αν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση κι εκείνος απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος.

Συναγερμός

Η αντίστροφη μέτρηση για το… πέρασμα στη νέα εποχή της κυβέρνησης (από τρικομματική σε δικομματική) σήμανε στις 10.20 το βράδυ της Πέμπτης, όταν τελείωσε η σύσκεψη και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι συγκαλούνταν εκτάκτως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα. Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε το ναυάγιο των συζητήσεων για το ζήτημα της ΕΡΤ λέγοντας ότι «δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος». Επέρριψε τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία που «δεν προσήλθε στη κοινή βάση», παρά το γεγονός ότι- όπως ανέφερε- η πρόταση που υπέβαλλε το κόμμα του δεν άλλαζε την ουσία των πραγμάτων. Ο κ. Κουβέλης ,επισήμανε ότι για την ΔΗΜΑΡ το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, αλλά δημοκρατικής λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη της Πέμπτης, ο κ. Κουβέλης επανήλθε στην αρχική του θέση, για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και με παρόντες όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους να γίνει η αναδιοργάνωση. Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε σημάνει συναγερμός και άρχισαν να καταφθάνουν οι κορυφαίοι υπουργοί, μετά από κλήση του πρωθυπουργικού γραφείου. Ενώ έντονες ήταν οι φήμες ότι ο κ. Σαμαράς εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα και την οικονομία» και επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα. Υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνηθεί η επανεκκίνηση της κυβέρνησης με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, με ορίζοντα τετραετίας. Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, θέλουν μια κυβέρνηση που να λειτουργεί σωστά και με προοδευτικό χαρακτήρα. Για το επίμαχο θέμα της ΕΡΤ άσκησε κριτική στην «ατυχή πρωτοβουλία» της ΝΔ να βάλει λουκέτο, ενώ άφησε αιχμές για τους υπουργούς (Γ. Στουρνάρα, Σ. Κεδίκογλου) που χειρίσθηκαν την υπόθεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε με δριμύτητα τη τακτική που ακολούθησε η ηγεσία της Ν.Δ. τους προηγούμενους μήνες, μιλώντας για αλαζονεία, ενώ επέκρινε και πτυχές της πολιτικής που υλοποιήθηκε. Τα «πυρά» του είχαν στόχο και την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτή μια στήριξη «αλά καρτ» και το «μέσα- έξω» στη κυβέρνηση.

Ήταν περασμένα μεσάνυχτα όταν ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό υπογραμμίζοντας την απόφασή του να συνεχίσει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ την προσπάθεια για την διάσωση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στα πολιτικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία, για αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ανασχηματισμό κ.ά.


Σχολιάστε εδώ