Οι εκλογές δεν έχουν φύγει από την ατζέντα…

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, «τα ημερολόγια έχουν πάρει φωτιά για τις πρώτες ελεύθερες ημερομηνίες μετά τις γερμανικές Εκλογές». Ωστόσο λόγω της αναμενόμενης 6μηνης προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ιανουάριος 2014-Ιούνιος 2014) το παζλ των εξελίξεων καθίσταται λίγο πιο περίπλοκο.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στις τελευταίες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, (είτε σε αυτές που ανακοινώθηκαν, είτε σε αυτές που εκ των υστέρων δημοσιοποιήθηκαν), «κάθε φράση και κάθε κίνηση του Α. Σαμαρά υπέκρυπτε εκλογικό σχεδιασμό». Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε φορά που είτε ο κ. Κουβέλης, είτε ο κ. Βενιζέλος, άνοιγαν ένα θέμα ή έθεταν ενστάσεις, αντί άλλης αντίδρασης, διαχέονταν κάποιος εκλογικός υπαινιγμός.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως ομολογούν κορυφαίοι πολιτικοί κύκλοι, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι το ότι η οικονομία πάλι δεν πάει, ότι υπάρχει και πάλι μεγάλο πρόβλημα, με το πρόγραμμα που δεν βγαίνει και σιγά- σιγά, από το success story αρχίζει να πλανάται και πάλι μια βαριά ατμόσφαιρα για την Ελλάδα και την οικονομία της διεθνώς, με ότι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων σκληρών μέτρων φαίνεται εδώ και καιρό να είναι όλο και πιο κοντά, όλο και πιο πιθανό. Το ερώτημα δε, που έθεταν τα ίδια στελέχη, είναι «ποια Βουλή, ποιοι βουλευτές θα άντεχαν πάλι να ψηφίσουν μέτρα και να ομολογήσουν έτσι την αποτυχία του Προγράμματος, που μόλις πριν 7-8 μήνες επανήλθε σε τροχιά με αιματηρά μέτρα 17 δισ. ευρώ».

Το θέμα βέβαια είναι δύσκολο, καθώς ο κ. Βενιζέλος στήριξε σε αυτή την φάση τον κ. Σαμαρά και για την ώρα αποφεύχθηκαν οι κάλπες. Όμως τι θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, αναρωτιούνται πολιτικοί κύκλοι; Πως θα αντιμετωπιστούν οι έντονες πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ένα σενάριο είναι, ο κ. Σαμαράς να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (κατά τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου), αν έχει καταφέρει μέχρι τότε τουλάχιστον να αποφύγει τα χειρότερα στην οικονομία. Θα μπορούσε να πάει σε εκλογές σε αυτή την περίπτωση, με το δίλλημα, «ποιος θα κάνει αρτιότερη προεδρία στην ΕΕ και θα μπορέσει να εξισορροπήσει τα μέτρα εγώ ή οι Αριστεροί του Τσίπρα»; Το κρίσιμο σημείο σε αυτό το σενάριο, είναι το πότε και πως θα πιεστεί να λάβει μέτρα ο κ. Σαμαράς. Αν δηλαδή οι Γερμανοί του αφήσουν περιθώριο για να πάει στην προεδρία και να μην υπάρξουν λίγο πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές (Μάιος του 2014) αναταράξεις και ανακατατάξεις στην Ευρώπη.

Εάν ο κ. Σαμαράς μπορέσει να περάσει τον κάβο του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, τότε στην ατζέντα του, το ενδεχόμενο για κάλπες θα επανέλθει το Φθινόπωρο του 2014, αναλόγως των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα, όπως αυτό με την ΕΡΤ.

Πάντως ένα μεγάλο πρόβλημα, πρωτίστως για την ΔΗΜΑΡ, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, παραμένει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας. Και αυτό γιατί όπως λένε, κινείται μόνιμα παρασκηνιακά και με μυστικοπάθεια, με αποτέλεσμα «να μην ξέρει κανείς με ακρίβεια οικονομικά μεγέθη και κυρίως να μην ξέρει κανένας ποιες είναι οι προτάσεις της «τρόικας» και ποιες του κ. Στουρνάρα». Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά λένε, «δεν ξέρουμε αν η παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα και το 2014 είναι πρόταση της «τρόικας» ή επιλογή του ίδιου του κ. Στουρνάρα».


Σχολιάστε εδώ