Ξένους βάζει η «τρόικα» επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επαφές τους με κυβερνητικούς παράγοντες, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και παράλληλα τους προβληματισμούς τους για τους χειρισμούς που έγιναν σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες επισήμαναν ακόμη την ανάγκη η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να αναζητηθεί «άλλη λύση». Και «άλλη λύση», λένε πηγές προσκείμενες στη «τρόικα», θεωρείται ένας ξένος οίκος που θα αναλάβει να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου τους -προς πώληση- κρατικούς φορείς και οργανισμούς όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ». Συγκεκριμένα ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ ήταν «Γερμανοί αναλαμβάνουν το ΤΑΙΠΕΔ». Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διέψευδαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες κι εξέφραζαν την βεβαιότητά τους ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί έστω και με ορισμένες αλλαγές.

Η προοπτική να ανατεθεί σε ξένο οίκο η υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων ακούγεται προκλητική και τυχόν εφαρμογή της θα προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις, ενώ η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες (καταγγελίες) για «παράδοση της χώρας σε ξένους» και για «εσχάτη προδοσία». Η ιδέα να ανατεθεί σε ξένο οίκο η πώληση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι και τόσο καινούργια. Είχε διατυπωθεί από την πλευρά των δανειστών πριν από το δεύτερο Μνημόνιο και το αντίστοιχο δάνειο, με το σκεπτικό, μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην αποπληρωμή των δανείων και τα υπόλοιπα στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Το ενδεχόμενο αυτό είχε τότε απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά ως φαίνεται επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων. Η εξέλιξη αυτή συνιστά μομφή σε βάρος της κυβέρνησης για τους ως τώρα χειρισμούς, αλλά εμμέσως και κατά του κ. Σαμαρά, καθώς ήταν εκείνος που χειρίσθηκε την υπόθεση της ΔΕΠΑ. Λέγεται ότι οι πιέσεις της «τρόικας» θα ήταν περισσότερο έντονες στη παρούσα φάση αν δεν είχε προκύψει η πολιτική κρίση με την ΕΡΤ.

Το Φθινόπωρο ωστόσο τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά και αν η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της «τρόικας» εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, για το κατά πόσο μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει. Με βάση αυτό ορισμένοι έσπευσαν να διακινήσουν φήμες για αντικατάσταση του προσφάτως διορισμένου προέδρου Στ. Σταυρίδη.


Σχολιάστε εδώ