Μπήκε ο Βενιζέλος καπέλο στον Σαμαρά

Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ο Ε. Βενιζέλος, κατάφερε να μπει καπέλο στον Α. Σαμαρά, να γίνει ο νούμερο 2 της κυβέρνησης και ο άνθρωπος κλειδί των περαιτέρω εξελίξεων».

Πάντως βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν εξαιρετικά μουδιασμένα έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των επιλογών που κάνει, κάτι ο οποίο διαφάνηκε και στις δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη λίγο πριν και αμέσως μετά από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Βέβαια, υπήρχαν φωνές που διαφώνησαν από την αρχή ζητώντας είτε να επιμείνει στην πρώτη απόφαση για την ΕΡΤ (Κώστας Σκανδαλίδης και Τόνια Αντωνίου στην πρώτη συνεδρίαση), ενώ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Συμεών Κεδίκογλου ζήτησαν στήριξη του πρωθυπουργού. Στη δεύτερη ζητήθηκε από τους Θάνο Μωραΐτη και Γιάννη Κουτσούκο να μην μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά να παράσχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης χαμηλώνοντας κάπως τους τόνους, σε σχέση με όσα είχε πει νωρίτερα, υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτίμησε ότι «εφόσον σταθεί αυτή η κυβέρνηση, ενδέχεται να μην πάει πολύ μακριά», λόγω, όπως είπε, των ανοικτών ζητημάτων οικονομικής φύσης που θα έχει να αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα.

Ούτως ή αλλιώς τα περισσότερα στελέχη επέλεξαν να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους καθώς όπως λένε, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ιδιαίτερα στην οικονομία και ο κ. Βενιζέλος διαρκώς μεταβάλλει την στάση του». Πάντως πολλά στελέχη του κλίματος του Βενιζέλου (όπως οι Π. Κουκουλόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά.), παρά το γεγονός ότι στην αρχή της κρίσης με την ΕΡΤ ασκούσαν δριμύτατη κριτική στον Σαμαρά και στήριζαν «κάθετα» την πρόταση για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ και με όλους τους εργαζόμενους, αψηφώντας ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χαμήλωσαν τους τόνους και έγιναν πιο προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους.

Από την πλευρά του ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος βουλευτής, Μάρκος Μπόλαρης προτιμά να μην ανοίξει τα χαρτιά του. Στον αντίποδα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι όποιος ωθήσει τα πράγματα προς εκλογική διαδικασία οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν χρειαστεί. Στην ίδια γραμμή και ο δικός του άνθρωπος, ο Χρ. Αηδόνης.

Η στήριξη του Βενιζέλου προς τον Σαμαρά βρήκε αρνητικά και παγωμένα πολλά από τα παλιότερα και με μεγάλη διαδρομή στο κίνημα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έλεγαν μάλιστα ότι οι «τελευταίοι χειρισμοί ενσωμάτωσης Βενιζέλου στο άρμα της νεοφιλελεύθερης επέλασης, επιταχύνουν αναχωρήσεις και των τελευταίων στελεχών που κρατούσαν στάση αναμονής και προσέφεραν αριστερό άλλοθι στον άνευ όρων διαχειριστικό κυβερνητισμό».


Σχολιάστε εδώ