Γυρίζουν σελίδα…

Η κυβέρνηση από τρικομματική εξελίσσεται σε δικομματική και είναι προ των πυλών ένας ευρύς ανασχηματισμός, όπου θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Θα επακολουθήσει η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που ούτως ή άλλως ζητούσε επίμονα τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Βενιζέλος.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Απέκλεισαν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και παράλληλα άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Κουβέλη για την αλλαγή στη στάση του στο ζήτημα της ΕΡΤ και την υπαναχώρησή του από την αρχική συμφωνία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικαλέστηκε τις οξύτατες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών στο σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά, αλλά και του κ. Βενιζέλου είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η ΔΗΜΑΡ αναζητούσε μια αφορμή για να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση και τη βρήκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αγωνία

Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έθεσε σε συναγερμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι παρενέργειες θα έπλητταν το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το λόγο αυτό όσο διαρκούσε η κρίση υπήρξαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις ξένων ηγετών, αλλά και των Βρυξελλών που επισήμαναν την ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Στο παρασκήνιο τα μηνύματα προς τα κυβερνητικά κόμματα ήταν σαφή και κατηγορηματικά: Βρείτε τα και ξεχάστε τις εκλογές!

Περισσότερο σαφής στις παρεμβάσεις της ήταν η γερμανική πλευρά καθώς η Ανγκ. Μέρκελ επιθυμεί να μην υπάρχει η παραμικρή αναστάτωση στην ΕΕ μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία το προσεχή Φθινόπωρο. Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατούσε στο Βερολίνο ήταν ότι η καγκελάριος επικοινώνησε με δική της πρωτοβουλία με τον κ. Σαμαρά, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη χώρα μας. Οι πιέσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες και στο παιχνίδι μπήκε και το ΔΝΤ που απείλησε ευθέως ότι αν προκύψουν εκλογές, δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη «τρόικα» και κατά συνέπεια θα καθυστερήσει η καταβολή της δόσης.

Θέμα ερμηνείας…

Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λειτουργούσε ως «λυδία λίθος» για τον τερματισμό της κρίσης, τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι έδωσαν ο καθένας τη δική του ερμηνεία στην απόφαση. Το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι δικαιώνει την απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ κι ότι ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός μεταβατικού φορέα μέχρις ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Αντίθετα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ισχυρίστηκαν ότι από τη στιγμή που το ΣτΕ ζητάει να φύγει το «μαύρο» από τις δημόσιες συχνότητες, έπρεπε η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει με παλαιό καθεστώς και το σύνολο των εργαζομένων. Επανέφεραν δε το πάγιο αίτημά τους η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση να γίνει με την ΕΡΤ σε λειτουργία. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν συνταγματολόγοι, νομικοί κ.ά., ενώ υπήρξε και το «ατόπημα» του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που μετέδωσε υποτιθέμενες διευκρινίσεις του ΣτΕ. Το γεγονός ότι οι «διευκρινίσεις» ήταν πιο κοντά στις θέσεις του Μαξίμου, έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι ήταν «έργο» των… χαλκείων της ΝΔ. ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν τροπολογίες ζητώντας την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ΔΕΚΟ και την ΕΡΤ, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητηθούν στη Βουλή.

Δεν πείθει…

Προβληματισμό, ακόμη και σε μερίδα στελεχών του, προκαλεί ο «ανένδοτος» που κήρυξε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας, ενώ την ίδια στιγμή διίστανται οι απόψεις ως προς την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα στο Σύνταγμα, η προσέλευση του κόσμου ήταν (λένε οι ίδιοι) ικανοποιητική, αλλά όχι αυτή που έπρεπε να είναι. Με δεδομένο ότι η Κουμουνδούρου είχε δώσει χαρακτήρα συλλαλητηρίου κατά της κυβέρνησης, ενώ υπήρχε σε εξέλιξη η κρίση με αφορμή την ΕΡΤ. Στην διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε το…τέλος της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά. Αδυναμίες παρουσιάζει η επιχειρηματολογία του περί πλουραλισμού και αντικειμενικής ενημέρωσης για την ΕΡΤ, όταν αλλεπάλληλες φορές τους προηγούμενους μήνες την είχε καταγγείλει ως «φερέφωνο» της μνημονιακής κυβέρνησης.

Λογαριασμοί

Η «τρόικα» εγκατέλειψε την Αθήνα, αλλά… άφησε πίσω της συντρίμμια. Για την ακρίβεια ανοιχτούς λογαριασμούς, άλλοι είναι ανοιχτοί εδώ και μήνες, όπως η υστέρηση στα έσοδα, η κακή πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι απολύσεις στο δημόσιο κ.α. Άλλοι λογαριασμοί άνοιξαν πρόσφατα, όπως η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΠΥ. «Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις», αλλά «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Οι επικεφαλής της «τρόικας» θα επιστρέψουν στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά και του ελλείμματος του ΕΟΠΠΥ. Η κυβέρνηση διαψεύδει με κατηγορηματικά τρόπο τις φήμες για λήψη νέων μέτρων και ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει τη δόση του Αυγούστου.


Σχολιάστε εδώ