Απειλή αστάθειας

Ουδείς ανέμενε να είναι ανέφελος ο βίος της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, άλλωστε το εγχείρημα, εκτός από πρωτόγνωρο, απαιτούσε από Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη σοφία, σύνεση και ικανότητα διαμόρφωσης κοινού παρανομαστή στις διαφορετικές ιδεολογοπολιτικές απόψεις τους και στις επιμέρους κομματικές επιδιώξεις τους. Έως πρόσφατα η τρικομματική κυβέρνηση κατάφερε παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις (περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων) να διαμορφώσει ένα τοπίο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, να αναβαθμίσει διεθνώς την αξιοπιστία της χώρας και να δημιουργήσει προσδοκίες εξόδου από την κρίση. Αίφνης προέκυψε το «κλείσιμο» της ΕΡΤ και η κρίση στις σχέσεις των τριών εταίρων της διακυβέρνησης. Και αυτόματα επανήλθε η αβεβαιότητα, η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, που θα τίναζε στον αέρα τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και θα επανέφερε τη χώρα σε τροχιά χρεοκοπίας. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, φάνηκαν έτοιμοι να διαβούν με άνεση το σκαλοπάτι που χωρίζει το μεγαλείο από το γελοίο και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, για την ΕΡΤ!

•Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία έχει εναποθέσει ο ελληνικός λαός τις ελπίδες του, για καλύτερες μέρες (εντός της Ευρωζώνης) έφθασε σε σημείο κατάρρευσης λόγω ΕΡΤ. Μάλλον η ΕΡΤ χρησιμοποιήθηκε από Βενιζέλο και Κουβέλη, ως αφορμή για να θέσουν θέμα ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων της διακυβέρνησης, καθότι μέχρι χθες ο κ. Σαμαράς εισέπραττε κέρδη κι οι άλλοι δύο ζημίες. Όντως χρειάζεται μεγαλύτερη συλλογικότητα στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε ούτε ο πρωθυπουργός να πνίγει τη συλλογικότητα, ούτε η συλλογικότητα τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί κάθε απόφαση του πρωθυπουργού να προϋποθέτει διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων. Γιʼ αυτό πρέπει να μπει το γενικό πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας που θα δεσμεύει και τους τρεις κι από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός να έχει λυμένα χέρια. Θα το πούμε καθαρά: Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης οφείλουν να λύσουν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις τους, χωρίς να θέτουν υπό απειλή την πολιτική σταθερότητα της χώρας, διαφορετικά θα πληρώσουν το μάρμαρο στην κάλπη!

ΥΓ. 1: Φίλος από την εποχή του Πολυτεχνείου, μου είπε τα εξής: Κατηγορώ Βενιζέλο και Κουβέλη γιατί με σπρώχνουν με τα καμώματά τους για πρώτη φορά να ψηφίσω ΝΔ.
ΥΓ. 2: Το άρθρο γράφτηκε πριν ολοκληρωθεί το τοπίο της πολιτικής αστάθειας. Ελπίζουμε την έσχατη στιγμή να επικρατήσει ο ορθολογισμός και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας να συνεχίσει το εθνικό έργο της.


Σχολιάστε εδώ