ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΘΗΚΕ από την κυβέρνηση ο Φ. Κουβέλης!

Μετά το ολονύκτιο θρίλερ της Πέμπτης, η κοινοβουλευτική ομάδα και τα κομματικά όργανα προχώρησαν σε μία μαραθώνια συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής, οπότε και ο κ. Κουβέλης, αφού παρουσίασε το τρίπτυχο της πορείας της ΔΗΜΑΡ, «Δημοκρατικός σοσιαλισμός, Αριστερός μεταρρυθμισμός, προτάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή», κάλεσε όλα τα κυβερνητικά στελέχη της επιλογής του να παραιτηθούν άμεσα.

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές… η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές…», ξεκαθάρισε μέσα από δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα, στενός συνεργάτης του Προέδρου διεμήνυσε πως: «για τη ΔΗΜΑΡ δεν τίθεται θέμα αλλαγής απέναντι στις δεσμεύσεις και στους δανειστές. Το αν θα δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση που μας το ζητάγανε θα το βλέπαμε εκείνη τη στιγμή», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού, Σάκη Παπαθανασίου στο «Π», πως «σε ότι αφορά στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος δεν αλλάζει το παραμικρό».

Το δραματικό παρασκήνιο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι συζητήσεις, οι συνεννοήσεις και οι ζυμώσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών, πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Αγίου Κωνσταντίνου. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατέφθασαν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση κ. Μανιτάκης, Ρουπακιώτης, Παπαθεοδώρου και Σκοπούλη και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πήραν το λόγο ένας ένας. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κ. Φωτεινή Σκοπούλη, – η οποία αποχώρησε πρώτη από την «κλειστή» συνεδρίαση αφού περιέγραψε τη συγκατοίκηση με τη ΝΔ με μελανά χρώματα-, ενώ και ο Αντώνης Μανιτάκης, ασκώντας δριμεία κριτική για τις πολιτικές της «τρόικας» είπε πως «μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιολόγηση». Ο κ. Ρουπακιώτης, εμφανίστηκε συγκινημένος κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ τονίζοντας στους δημοσιογράφους πως «Το μόνο που θα ευχηθώ στον επόμενο υπουργό είναι καλό έργο», ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος εμφανίστηκε να διατυπώνει διαφορετική άποψη από αυτήν της ηγεσίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησε δίχως να πει το παραμικρό, σεβόμενος την απόφαση των οργάνων.

Άλμα στο κενό…

Στον τρίτο όροφο της Αγίου Κωνσταντίνου, έγιναν δύο ψηφοφορίες. Μία στην Εκτελεστική Επιτροπή και μία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην εκτελεστική επιτροπή, 4 (από τα 19 συνολικά στελέχη) ψήφισαν «κατά» της απόφασης για αποχώρηση από την κυβέρνηση (οι κ. Σταύρος Λιβαδάς, Γιάννης Αντωνίου, Ντόρα Τσικαρδάνη, Γεράσιμος Γεωργάτος), ενώ με κοινή γραπτή δήλωσή τους, τα τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση με την αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, χαρακτηρίζοντάς την «άλμα στο κενό».

«Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών. Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν στην ανακοίνωση.

Η ψηφοφορία
στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε ό,τι αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης οικονόμου, εναντιώθηκαν με την εισήγηση Κουβέλη, η οποία ωστόσο υπερψηφίστηκε από 14 βουλευτές, με τον κ. Οικονόμου να δηλώνει στο «Π» «οι θέσεις μου είναι γνωστές. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Το ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα. Δεν μπορεί η ΕΡΤ να μας οδηγήσει σε εκλογές».

Ωστόσο, στην κορωνίδα των εξελίξεων βρέθηκε η βαρύνουσας σημειολογίας αποχή από την ψηφοφορία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρου Λυκούδη. Ο κ. Λυκούδης, προσεκτικός, ψύχραιμος και με τον προβληματισμό εμφανώς ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του είπε στο «Π» μετά το τέλος της ψηφοφορίας: «Η σιωπή μου είναι εύλογη! Θα τα πούμε τις επόμενες μέρες», παραπέμποντας τόσο στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας την προσεχή Τετάρτη όσο και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το επόμενο Σάββατο.

Πάντως, όπως έμαθε το «Π», στην ανθρωπογεωγραφία εκείνων που τάχθηκαν «υπέρ» της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση, συγκαταλέγονται οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη: Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Σάκης Παπαθανασίου, Γιάννης Κακουλίδης, οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Νίκη Φούντα, και οι πρώην υπουργοί κ. Αντώνης Μανιτάκης, Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς και ο Παναγιώτης Παναγιώτου (πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ως το 2002).

Φαρμακερός λοιπόν, απεδείχθη ο τρίτος και τελευταίος γύρος των διαβουλεύσεων για την πάλαι ποτέ τρικομματική κυβέρνηση, αφού μετά το ναυάγιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών οι εξελίξεις απέβησαν καθοριστικές. Ο κ. Κουβέλης , βγαίνοντας από το Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης, όπως πληροφορήθηκε το «Π», διεμήνυσε -προφητικά- σε στενό του συνεργάτη «υπάρχει πλήρης διαφωνία», και τα υπόλοιπα… ακολούθησαν. Η σύγχυση βέβαια ως προς την από δω και πέρα στάση της ΔΗΜΑΡ είναι πλήρης. Κανείς δεν δεσμεύεται για το αν οι βουλευτές θα στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, με μόνη σίγουρη την απόφαση επιλεκτικού πολιτικού ετεροπροσδιορισμού για το κόμμα με το αριστερό πρόσημο.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ