Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών ο Βενιζέλος

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι εκεί θα δώσει το βάρος των προσπαθειών του.

Με το σκεπτικό ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν οι πολιτικές που θα προωθηθούν και μικρότερη τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη να του στείλουν σημειώματα για τα θέματα που θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σύμφωνο.

Στη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου θα συζητηθεί εκτενώς και το θέμα της ανασύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, όπου λόγω και του αναβαθμισμένου ρόλου που θα έχει το ΠΑΣΟΚ, οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές.

Αν και οι δυο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος να χρισθεί αντιπρόεδρος, ενώ ταυτόχρονα θα αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει συνολικά δεκαπέντε (15) θέσεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ θα ικανοποιηθεί και το αίτημά του για κατάτμηση δύο υπερυπουργείων (Ανάπτυξης- Υποδομών και Παιδείας- Πολιτισμού). Αμετακίνητοι πρέπει να θεωρούνται οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Δημ. Τάξης Ν. Δένδιας, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ αν ο κ. Βενιζέλος αναλάβει τελικά το Εξωτερικών, ο μέχρι πρότινος… αμετακίνητος Δ. Αβραμόπουλος θα χρειαστεί να μετακινηθεί στο Άμυνας κι ο νυν υπουργός άγνωστο προς τα πού θα μετακινηθεί. Προς… αποχώρηση είναι οι υπουργοί Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος, Εργασίας Γ. Βρούτσης, πιθανότατα να αλλάξει υπουργείο ο Ευρ. Στυλιανίδης, αν επιμείνουν το ΠΑΣΟΚ να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών. Για τη κενή θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακούγονται τα ονόματα του σημερινού υφυπουργού Μ. Βολουδάκη που θα αναβαθμιστεί, αλλά και του Μ. Βορίδη. Το όνομα του τελευταίου συζητείται και για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, για την οποία υποψήφιος είναι και ο Χ. Αθανασίου, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σήμερα.

Από πλευράς Ν.Δ. ακούγονται επίσης τα ονόματα των Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βαρβιτσιώτη, Φ. Πιπιλή, Κυρ. Μητσοτάκη κ.α.

Ενώ από το ΠΑΣΟΚ για μια θέση στη κυβέρνηση προορίζονται οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φ. Γεννηματά, Γ. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη νέα γενιά ακούγονται οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Σ. Κεδίκογλου, Θ. Μωραΐτης από την ομάδα του 2004 οι Ντόλιος και Ρήγας (αν δεν οριστεί Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τοποθετήσει στη νέα κυβέρνηση τους πρώην υπουργούς Π. Μπεγλίτη και Κ. Καρτάλη.

Μετά από συμφωνία με τον κ. Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει και τον υφυπουργό που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στη θέση της ΕΡΤ που καταργήθηκε. Λέγεται μάλιστα ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί δεν θα προέρχεται απαραίτητα από τον πολιτικό χώρο.


Σχολιάστε εδώ