Έκρηξη από την πρόταση Κουβέλη για αλλαγή πρωθυπουργού

Κι αν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ο Φ. Κουβέλης θεωρείτο από το επιτελείο του πρωθυπουργού ως ο «μετριοπαθής», «διαλλακτικός» και «υπεύθυνος» πολιτικός αρχηγός, συγκριτικά με τον «παρορμητικό» και «αλαζόνα» και «αμετροεπή» Β. Βενιζέλο… Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πλέον χαρακτηρίζεται «αποστάτης», «όργανο οικονομικών παραγόντων» και… μελλοντικό «δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ».

Όλα αυτά με αφορμή τη σκληρή στάση που τηρεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ζητημάτων (αντιρατσιστικό κ.ά.), με αποκορύφωμα το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ούτως η άλλως τεταμένο, αλλά περίπου… εξερράγη όταν στις αρχές της εβδομάδας κι ενόψει της πρώτης σύσκεψης, πληροφορήθηκαν ότι στη διάρκεια κομματικής σύσκεψης ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού. Ότι στη περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο κ. Σαμαράς, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του, ζητώντας τον ορισμό νέου πρωθυπουργού από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά με διαρροές προς τα ηλεκτρονικά κυρίως Μέσα κατηγορούσαν τον κ. Κουβέλη ότι… προτρέπει και υποκινεί «αποστασία» σε μια νόμιμη κυβέρνηση που έχει προκύψει από δημοκρατικές εκλογές. Ανάλογες απόψεις, περί αλλαγής πρωθυπουργού, είχε εκφράσει το ίδιο διάστημα και ο κ. Βενιζέλος, με τη διαφορά ότι το έκανε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του κι όχι στα κομματικά όργανα. Επιπλέον στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν έναν επιπλέον λόγο να επικεντρώσουν τα «πυρά» τους στον κ. Κουβέλη, το ότι κατά την εκτίμησή τους (κινούμενης στα όρια της συνωμοσίας) ο τελευταίος δρα για… λογαριασμό κορυφαίου οικονομικού παράγοντα της χώρας που… εχθρεύεται τον κ. Σαμαρά κι επιζητά την αποτυχία του.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το θέμα της ΕΡΤ» με απώτερο σκοπό να καταστεί ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Ότι με την στρατηγική του επιχειρεί να διαμορφώσει αριστερό προφίλ, να διεμβολήσει το χώρο της Κεντροαριστεράς κι έχοντας ενισχύσει την εκλογική επιρροή να λειτουργεί ως «μπαλαντέρ» σε κάθε είδους και ιδεολογικής κατεύθυνσης κυβέρνηση. «Θέλει να έχει το πάνω χέρι, να διαμορφώνει πολιτική, να επιβάλλει τις απόψεις του σε βαθμό που υπερβαίνει κατά πολύ των εκλογικών ποσοστών του» σημειώνουν παράγοντες του Μαξίμου.

Από τη Δημοκρατική Αριστερά απορρίπτουν μετά… βδελυγμίας όλες τις παραπάνω αιτιάσεις και τονίζουν ότι δεν είχαν στόχο «να τσαλακώσουν τον Σαμαρά», προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έκανε ένα σοβαρό λάθος, έπρεπε να το αναγνωρίσει και να το διορθώσει». Χαρακτηρίζουν «ανοησίες» τα περί «αποστασίας» και «οικονομικών παραγόντων» και απαράδεκτη την πρακτική των «διαρροών» από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν τη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη (την περασμένη Τετάρτη) κυκλοφόρησαν μετ’ επιτάσεως φήμες ότι ο κ. Κουβέλης θα προσέλθει με σκοπό να συγκρουστεί και στη συνέχεια να αποχωρήσει από το κυβερνητικό συνασπισμό. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν οι συγκεκριμένες φήμες είχαν πηγή και αφετηρία τη ΔΗΜΑΡ, το Μαξίμου ή…κάποιους τρίτους. Υποχρέωσαν όμως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι αν αποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, θα τον ακολουθήσει κι εκείνος. Μετά από όλα αυτά το κλίμα στις σχέσεις πρωθυπουργού και προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι κάτι περισσότερο από ψυχρές. Οπότε το ερώτημα είναι πόσο αποδοτική μπορεί να είναι από τώρα και στο εξής η συνεργασία τους. Ιδιαίτερα δε μετά την απόφαση των τριών κυβερνητικών εταίρων να… έρθουν πιο κοντά για να είναι πιο αποτελεσματικοί!

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ