Έδωσε το τελικό ok η Ελλάδα για τον ΤΑΡ

Λύθηκε χτες και η τελευταία εκκρεμότητα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΡ με την υπογραφή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας (Host Agreement). Παρόμοιες συμφωνίες με την κοινοπραξία του αγωγού έχουν ήδη υπογράψει η Ιταλία και η Αλβανία και υπήρχαν διιστάμενες απόψεις για την καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς, με άλλους να την χρεώνουν στην (αρνητική…) επιρροή του ρωσικού παράγοντα και άλλους να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να διασφαλίσει τα μέγιστα ανταλλάγματα.

Ο ΤΑΡ και ανταγωνιστικός Nabucco κονταροχτυπιούνται για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η απόφαση από το διεθνές κονσόρσιουμ που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Σάχ Ντενίζ αναμένεται να ληφθεί στις επόμενες μέρες.

Αν επιλεγεί ο ΤΑΡ θα συνδέεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και στη συνέχεια θα διατρέχει τη βόρεια Ελλάδα, θα μπαίνει και θα διασχίζει τη νότια Αλβανία και στη συνέχεια υποθαλάσσια θα μεταφέρει το αέριο στην Ιταλία και από εκεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες και για τον αγωγό ΙΑΡ που σε δεύτερη φάση θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ στην Αλβανία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς βορρά, στα δυτικά Βαλκάνια.


Σχολιάστε εδώ