Το… στρίβειν του Χατζηδάκη

Η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στη Βουλή ρύθμιση για την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για… μικρομεσαία χρέη σε τράπεζες (έως 200.000 ευρώ), αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε τη σχετική τροπολογία, γιατί περιμένει, λέει, να συζητήσει το θέμα με την τρόικα στην επόμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο.

Οι πληροφορίες της στήλης, πάντως, για την εξέλιξη της υπόθεσης δεν είναι και τόσο καλές, για αυτούς που αγωνιούν αν θα βγουν τα ακίνητά τους στο σφυρί. Δεν είναι μόνο ότι ο υπουργός αρνήθηκε την παράταση της απαγόρευσης και άφησε το θέμα για αργότερα, μεταθέτοντας τη συζήτηση σε χρόνο ελάχιστα ευνοϊκά, διαπραγματευτικά, για την κυβέρνηση, αφού τον Σεπτέμβριο θα γίνει η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και καλό είναι να μην προστεθεί και το θέμα των πλειστηριασμών στην ατζέντα, αφού τότε θα είναι, εκ των πραγμάτων, πολύ δύσκολο να πει «όχι» η κυβέρνηση σε ο,τιδήποτε ζητήσει η τρόικα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως πληροφορούμαστε, είναι ότι η τρόικα απέρριψε (άνευ επαίνων…) όλα τα συμβιβαστικά σενάρια που είχε επεξεργασθεί ο Θ. Σκορδάς, με στόχο να αρχίσουν σταδιακά οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2014. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η τρόικα θα επιμείνει και τον Σεπτέμβριο στην πρότασή της για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ζητώντας μάλιστα και ένα… κερασάκι, δηλαδή να καταργηθούν και οι περιορισμοί τιμής στους πλειστηριασμούς, που σήμερα επιβάλλονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δηλαδή, θα ζητήσει και ελεύθερους πλειστηριασμούς για όλα τα χρέη και εκποίηση των ακινήτων σε όποια τιμή προσφέρει η αγορά (ή, εν προκειμένω, η συμπαθής τάξη των… κορακιών που νέμονται τους πλειστηριασμούς).

Με όλα αυτά τα δυσμενή δεδομένα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, απορία όλων είναι γιατί ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε να μετατεθεί η συζήτηση το Σεπτέμβριο. «Λαγό στο καπέλο» σίγουρα δεν έχει, προκειμένου να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, αφού όλα όσα είχε αντιπροτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης απορρίφθηκαν από την τρόικα και δεν βλέπουμε στον ορίζοντα κάποια άλλη πρόταση, που θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Ας ελπίσουμε να ξέρει κάτι παραπάνω ο υπουργός, γιατί έτσι όπως πάμε το 2014 θα γίνει «μαύρη χρονιά» για χιλιάδες Έλληνες που θα χάσουν τα σπίτια τους και ίσως μάλιστα να συνεχίσουν να χρωστούν στις τράπεζες και μετά τους πλειστηριασμούς, αν τα ακίνητα διατεθούν τελικά σε πολύ χαμηλές τιμές.

**

«Σκοτώνετε την αγορά»

– Εξοντωτική η φορολογία των ακινήτων

Πάντως, για την αγορά ακινήτων, ακόμη και αν ανατρέξει κανείς σε αναλύσεις τραπεζών με συνήθως αισιόδοξη οπτική για τις οικονομικές εξελίξεις δεν θα βρει πολλές θετικές προβλέψεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alpha Bank, που μας έχει συνηθίσει σε επαίνους για την κυβέρνηση και σε αναλύσεις που, γενικά, υποστηρίζουν τη θεωρία του «success story».

Για το θέμα της φορολογίας των ακινήτων, ακόμη και η Alpha Bank ασκεί στην κυβέρνηση δριμύτατη κριτική. Γράφοντας για τους παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Alpha σημειώνει ως πρώτο και… χειρότερο «την εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας».

Προφανώς, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρονται στον «ήπιο και δίκαιο» νέο, ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων, που ετοιμάζει ο Γ. Στουρνάρας. Αν ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε φιλικά διακείμενους τραπεζίτες για το νέο φόρο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς με πόση χαρά θα τον υποδεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων…

**

Στουρνάρας, ο λογοκριτής

Άσχημα μπλεγμένος βρέθηκε ο Γ. Στουρνάρας με το φιάσκο της ΕΡΤ. Με τρόπο που ίσως και ο ίδιος δεν θα περίμενε, βρέθηκε σε ρόλο… λογοκριτή! Την Πέμπτη, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο πάντως και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να υπογράψει, αφήνοντας σύμβουλό του να υπογράψει για λογαριασμό του, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι «τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών) που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ’αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Το μήνυμα εστάλη σε μια προσπάθεια να σταματήσει το επικοινωνιακό, αντικυβερνητικό «τσουνάμι» που σηκώθηκε από την πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΕΡΤ να συνεχίσουν εκπομπή προγράμματος και μετά το… θάνατο του οργανισμού. Ευτυχώς, πάντως, το ρεζιλίκι του υπουργείου Οικονομικών σταμάτησε εντός συνόρων. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την Πέμπτη, το υπουργείο δεν είχε στείλει ανάλογη, λογοκριτικού χαρακτήρα, επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που έστειλε ακόμη και ειδικό βαν έξω από το μέγαρο της Αγ. Παρασκευής, προκειμένου να διευκολύνει την αναμετάδοση του «απαγορευμένου» προγράμματος. Όπως και να’ χει, όμως, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπει κανείς έναν κατά τεκμήριο δημοκρατικό άνθρωπο να μετατρέπεται, αίφνης, σε… Κινέζο λογοκριτή σταθμών!


Σχολιάστε εδώ