Την κοπάνησαν οι Ρώσοι!

Και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Μάταια περίμεναν τις δυο εταιρείες μέχρι την 1 το μεσημέρι να καταθέσουν τον φάκελο με την προσφορά τους για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Δεν έδωσαν σημεία ζωής… Η μόνη που εμφανίσθηκε ήταν η Αζέρικη εταιρεία η Socar, η οποία κατέθεσε προσφορά μόνο για την ΔΕΣΦΑ και οι πληροφορίες λένε ότι η τιμή για το 66% είναι κατώτερη του προσδοκιών…

Έτσι εκεί που υπολόγιζε η κυβέρνηση να εισπράξει γύρω στο 1,3 με 1,5 δισ. από τις δυο εταιρείες, για να κλείσει την τρύπα των λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ έσοδα που έχει δεσμευθεί απέναντι στην «τρόικα» να καλύψει, τα σίγουρα είναι τα 370 με 400 εκατ. ευρώ που δίνει η Socar, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την προσφορά της.

Τα μαύρα μαντάτα ήρθε να συμπληρώσει η εμπλοκή που έχει προκύψει με τον ΟΠΑΠ. Ο Όμιλος Emma Delta που ήταν η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό για την πώληση του 33% και η τελική τιμή που έδωσε είναι 652 εκατ. ευρώ, έχει καταθέσει ενστάσεις για την τριετή παράταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Ιntralot του Κόκκαλη, που έχει τον τομέα του λογισμικού. Επίσης, επειδή ο ΟΠΑΠ έχει πάρει τα Κρατικά Λαχεία, ζητείται από την Emma Delta ένα επιπλέον ποσόν, γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, πέραν από τα 652 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ, πράγμα που η εταιρεία δεν δέχεται. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι αν ο ΟΠΑΠ δεν δεχθεί τις θέσεις της Emma Delta στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν οι Τσέχοι και μετέχει και ο Όμιλος Μελισσανίδη και σύμφωνα με άριστες πληροφορίες αποσύρει αύριο Δευτέρα την προσφορά του. Που σημαίνει ότι η τρύπα μεγαλώνει κατά 652 εκατ. ευρώ.

Ήξεραν για το όχι της ΕΕ στην Gazprom

Το φιάσκο για την ΔΕΠΑ βαρύνει κυρίως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από την στιγμή που ο ίδιος δέχτηκε στο Μαξίμου και τις τρεις φορές που χρειάσθηκε να έρθει στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom και προσωπικός φίλος του Πούτιν κ. Μίλερ, ο οποίος έθεσε στον πρωθυπουργό τις ενστάσεις που είχε για τους όρους του διαγωνισμού. Επίσης ζήτησε να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο για την πληρωμή των χρεών που οφείλουν στην ΔΕΠΑ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τα οποία ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Η εγγύηση που προσφέρθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν για το ποσό των 180 εκατ. ευρώ και θα ισχύει ως το 2015, που όπως φαίνεται δεν ικανοποίησε τον κ. Μίλερ. Έβαλε ακόμη το θέμα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που θέτει η Κομισιόν για την Gazprom και ζήτησε επίσης να εγγυηθεί ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής έθεσε το θέμα και ζήτησε κάποια εξαίρεση, πλην όμως βρήκε τοίχο.

Τι ζητούσε η «τρόικα» το Σάββατο

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση λειτουργούσε η «τρόικα» με ξεκάθαρο στόχο να μην περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες ο κ. Μος, μέλος της «τρόικας» παρενέβη στη κυβέρνηση, και ίσως στο ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησε να αλλάξουν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού, ώστε να αποκλεισθεί η συμμετοχή της Gazprom. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει ένα 24ωρο πριν την κατάθεση των προσφορών.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα το απόγευμα μέλος της «τρόικας» επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να βρεθεί τρόπος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και σίγουρα η απάντηση ήταν αρνητική και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έγινε την Δευτέρα όπως είχε ανακοινωθεί.

Παρέμβαση και από Ράιχενμπαχ

Η κυβέρνηση όμως ήξερε από καιρό τις διαθέσεις της ηγεσίας της ΕΕ. Και οι εδώ εγκατεστημένοι εκπρόσωποι της ελέω Μνημονίων σε κάθε επαφή τους με παράγοντες της πολιτικής και όχι μόνο ζωής, ενημέρωναν για τις… επιθυμίες των Βρυξελλών. Με πρώτο τον γνωστό μας κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος πριν λίγο καιρό σε συνάντηση με τους Προέδρους των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και των Οικονομικών Υποθέσεων, στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ράιχενμπαχ ξεκάθαρα τους είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ενοχληθούν πάρα πολύ αν δεν προτιμηθούν! Ωμό και χωρίς περιστροφές το μήνυμα.

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν απέτρεψε αυτή την άσχημη για την χώρα εξέλιξη που αυτόματα δημιούργησε δυσμενές κλίμα, απόδειξη η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, ενώ ανάλογο ήταν και το κλίμα έξω. Ο υφυπουργός Τύπου Σίμος Κεδίκογλου, που είναι γνωστές οι υψηλές διασυνδέσεις του από χρόνια με παράγοντες του Κρεμλίνου, δεν είχε καμία πρόγευση ότι πάει για ναυάγιο η συμμετοχή των δυο ρωσικών εταιριών στον διαγωνισμό;

Γερμανοί αναλαμβάνουν το ΤΑΙΠΕΔ;

Σύμφωνα εξ άλλου με άλλες πληροφορίες υπάρχει απο πλευράς Βερολίνου απογοήτευση για τον τρόπο της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ και για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί και σαν… λύση προτείνουν να αναλάβουν… έμπειροι Γερμανοί επικεφαλής.


Σχολιάστε εδώ