Οριακές καταστάσεις…

Η κατάσταση, μετά (και) τις δραματικές εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με ανταλλαγή αιχμών και υπαινιγμών, απειλών και εκβιασμών. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο διακινείται πλήθος σεναρίων για το τι «μέλλει γενέσθαι» που ξεκινούν από ένα «έντιμο συμβιβασμό», φτάνουν μέχρι την «αλλαγή πρωθυπουργού» και καταλήγουν στις «πρόωρες εκλογές». Η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ με προσοχή παρακολουθούν τα γεγονότα και στις ΗΠΑ. Καθώς μια κατάρρευση της κυβέρνησης και η διεξαγωγή εκλογών θα προκαλούσε ευρύτερες αναταράξεις, θα είχε σοβαρές παράπλευρες απώλειες και ανυπολόγιστες συνέπειες. Στο παρασκήνιο και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δέχονται ισχυρές πιέσεις από διάφορα κέντρα, πολιτικά και οικονομικά , να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση για να αποφύγουν την οριστική ρήξη.

«Πραξικόπημα»

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να κατεβάσει αιφνιδιαστικά τους διακόπτες της ΕΡΤ, προκάλεσε «σοκ και δέος» εντός κι εκτός Ελλάδος, αλλά και αλυσιδωτές αντιδράσεις στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Υπεραμυνόμενος της απόφασής του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και πως όσοι αντιδρούν είναι γιατί θέλουν να παραμείνει η ΕΡΤ ως «εστία αδιαφάνειας και σπατάλης». Με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους την πρακτική του πρωθυπουργού. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «θεσμικό πραξικόπημα» και για «πρωτοφανή ενέργεια υποβάθμισης της δημοκρατίας και συρρίκνωσης της ελευθερίας έκφρασης». Εκτίμησε δε ότι τα γεγονότα με την ΕΡΤ θα δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Για την «αρχή ενός νέου κατήφορου» έκανε λόγο ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ενώ προέβλεψε ότι μετά την ΕΡΤ θα κλείσουν κι άλλοι δημόσιοι φορείς. Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας (καταγγελίας) για την απόφαση του κ. Σαμαρά εξέδωσαν δεκάδες φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι κ.α. ενώ σκληρή κριτική ασκείται και από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους 2.656 απολυμένους της ΕΡΤ οργανώθηκαν στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

«Ναυάγιο»

Η κυβερνητική κρίση με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ ξέσπασε (συμπτωματικά;) ένα 24ωρο μετά το «ναυάγιο» με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αφού η ρωσική «Γκάζπρομ» την ύστατη ώρα αποσύρθηκε από το διαγωνισμό. Η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαιτέρως αρνητική για τη χώρα μας, προκάλεσε πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του κ. Σαμαρά. Οι επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού αιτιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι δεν έλαβαν τις αναγκαίες εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι στο διάστημα που θα απαιτηθεί για την εξαγορά δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση της εταιρείας (ΔΕΠΑ). Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η «Γκάζπρομ» δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την Κομισιόν να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση, ενώ αντίθετη ήταν και η πλευρά των αμερικανών. Ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί ωστόσο μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει επειγόντως έσοδα της τάξης του ενός δις και πλέον που είχε υπολογίσει ότι θα εισέπραττε από τη πώληση της ΔΕΠΑ. Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για την λήψη πρόσθετων μέτρων. Στη κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν έσπευσε να υπογραμμίσει ότι είναι πολύ πρώιμη κάθε συζήτηση για επανεξέταση του στόχου (ύψος εσόδων).

Στη σκιά…

ΜΕ αυτά και με αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», οι επικεφαλής της οποίας εγκατέλειψαν την Αθήνα (ταξίδεψαν στη Ρώμη) με το που «έσκασε» η κρίση με την ΕΡΤ. Το Σάββατο (χθες) είχε προγραμματιστεί η νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις για όλο το πακέτο. Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις δημοσιών υπαλλήλων, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων κ.α. είναι ψηλά στην ατζέντα. Από ελληνικής πλευράς θα τεθεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στη εστίαση, έστω και σε πιλοτική μορφή για ένα εξάμηνο. Πρόθεση της «τρόικας» ήταν ν’ ανοίξει τη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015- 16. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν θα το πράξει λόγω της έντασης που επικρατεί στη χώρα, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο.

Τα έκρυψαν

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με την βαρύτατη κατηγορία της φοροδιαφυγής βρίσκονται οι τέσσερις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ. Από τις έρευνες του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι δεν είχαν δηλώσει στις ελληνικές αρχές φορολογητέα ύλη της τάξης των 6,3 δισ. που βρέθηκαν στις καταθέσεις τους. Εξ αυτού πέραν των άλλων θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο. Οι τέσσερις πάντως αρνήθηκαν να προσέλθουν εκ νέου στη προανακριτική επιτροπή για να δώσουν εξηγήσεις και διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος να αιτιολογήσουν με στοιχεία την προέλευση των χρημάτων που περιέχονται στις καταθέσεις τους. Το αίτημα της Χρυσής Αυγής για βίαιη προσαγωγή τους απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Οι εξελίξεις αυτές αν μη τι άλλο επιβαρύνουν ακόμη τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου και τον φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο δικαστικό συμβούλιο και ίσως και στο ειδικό δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί να δώσει πρόσθετες εξηγήσεις τις προσεχείς ημέρες…


Σχολιάστε εδώ