Μπούμερανγκ ο αιφνιδιασμός

Ο Αντ. Σαμαράς επιθυμούσε όλα να εξελιχθούν γρήγορα και συνοπτικά, ώστε με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού να αποφύγει τις μεγάλες αντιδράσεις.

Οι Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης είχαν την άποψη ότι πρέπει όλα να γίνουν σταδιακά, να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί, να περιοριστεί έτσι και το πολιτικό κόστος. Στις συζητήσεις που είχαν γίνει, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η απόφαση δεν έπρεπε να βραδύνει, καθότι υπήρχε η απαίτηση της «τρόικας» για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Καθώς έβλεπε τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να κωλυσιεργούν, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να δράσει από μόνος του. Στα μέσα Μαΐου στο Μέγαρο Μαξίμου εξέτασαν το σενάριο η ΕΡΤ να κλείσει άμεσα, άλλαξαν ωστόσο σχέδια όταν διαπίστωσαν (και κατανόησαν) ότι κάτι τέτοιο, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες που ούτε καν είχαν υπολογίσει. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων μεταδίδονται μέσω των πομπών της ΕΡΤ,άρα στη περίπτωση που η κυβέρνηση «κατέβαζε» τους πομπούς- όπως ακριβώς έγινε τώρα- θα τινάζονταν στον αέρα οι εξετάσεις. Έτσι το σχέδιο μετατέθηκε για αργότερα…

Αντίστροφα

Η αντίστροφη μέτρηση σήμανε το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε μυστική συνάντηση τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στο πατρικό του σπίτι επί της οδού Μουρούζη στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί τους ενημέρωσε ότι ο χρόνος για την ΕΡΤ έχει τελειώσει, ότι η «τρόικα» ζητάει εδώ και τώρα απολύσεις, διότι «τόσο καιρό νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουμε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην θέση του ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, η υπόθεση να φτάσει στη Βουλή και να αποφασιστεί από κοινού ένα σχέδιο εξυγίανσης.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ και να απολυθούν οι εργαζόμενοι. «Αν προχωρήσουμε με τους ρυθμούς που θέλουν θα φτάσουμε στο τέλος του χρόνου και δεν θα έχει αλλάξει τίποτα στο δημόσιο» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού σε συνομιλία του, αμέσως μετά, με στενούς του συνεργάτες. Κι είχε πάρει τις αποφάσεις του… Από το πρωί της επομένης βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούνταν κατά ομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθούν για όσα επρόκειτο να γίνουν. Το ρόλο αυτό ανέλαβαν οι Δ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Μουρούτης, Θ. Μπούρας κ.ά. Στόχος τους αφ’ ενός να αποτραπούν τυχόν διαφωνίες και αφ’ ετέρου να δώσουν επιχειρήματα στους βουλευτές, έτσι να υπερασπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Τους δόθηκε μάλιστα και αναλυτικό σημείωμα (non paper) με τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά και με κραυγαλέες περιπτώσεις αδιαφάνειας και σπατάλης στην ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια. «Η ΕΡΤ όπως τη ξέραμε τελείωσε» τόνισαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Θα φτιαχτεί μια άλλη που θα λειτουργεί χωρίς κομματικές παρεμβάσεις με προσωπικό που θα προσληφθεί με διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια».

Σε μια ομάδα μετείχαν οι βουλευτές Γ. Βλάχος, Δ. Σταμενίτης, Π. Σιούφας κ.α., σε μια δεύτερη οι Σ. Βούλτεψη, Γ. Κοντογιάννης, Φ. Πιπιλή, και Αν. Καραμανλή, ενώ σε άλλη μετείχαν οι Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Κυρ. Μητσοτάκης κ.ά.

«Να τελειώνουμε»..

Σύμφωνα με αναφορές βουλευτών, η κατάσταση στις συναντήσεις αυτές ήταν συγκεχυμένη, καθένας από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού είχε τη δική του θεωρία και εκτίμηση για τα πράγματα. Περισσότερο οξύς ο κ. Λαζαρίδης, ενώ στον ίδιο πάνω- κάτω τόνο κινήθηκε κι ο κ. Μουρούτης, στη βάση «να το κλείσουμε το μαγαζί, να γλιτώσουμε από όλους αυτούς» εννοώντας τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ένθερμοι υποστηρικτές οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που τις επόμενες ημέρες υπερασπίστηκαν δημόσια τις επιλογές του κ. Σαμαρά. Ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν η σύγκρουση να… επεκταθεί και προς τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Αν δεν συμφωνήσουν να πάμε σε εκλογές για να καταποντιστούν» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις τους. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, επέκριναν τη στάση που τηρούν όλους αυτούς τους μήνες οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. «Το πράγμα έχει φρακάρει. Ο Σαμαράς λέει τι θέλει κι εκείνοι λένε τι δεν θέλουν. Διαφωνούν, αλλά δεν προτείνουν εναλλακτικές λύσεις». Έφεραν δε ως παράδειγμα, το ζήτημα με τον φόρο ακινήτων όπου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφώνησαν με την φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά δεν είχαν πρόταση από που θα βρεθούν τα έσοδα. Αποτέλεσμα ήταν το θέμα να καθυστερεί για εβδομάδες…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία από τις συναντήσεις με τους βουλευτές έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι της «τρόικας» για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. «Δικός τους είναι ο υπουργός, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι έτσι πήρε την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ.

Έχοντας μάλιστα πληροφορηθεί τις αντιδράσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια απόφαση είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλουν να ρίξουν τη κυβέρνηση για την ΕΡΤ ας το κάνουν».

Το μεσημέρι της Τρίτης υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας έπεσε «μαύρο» στις συχνότητες της Κρατικής Τηλεόρασης.


Σχολιάστε εδώ