Μνημόνιο προχειρότητας η χορήγηση των επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Μετά τη δημοσίευση των ν. 4093/2012, 4141/2013 και 4144/2013, που αναφέρονται στη χορήγηση επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, αποδεικνύεται η προχειρότητα στην σύνταξη τους, αλλά και το γεγονός και ότι στόχος της (συγ)κυβέρνησης ήταν, με την κατάργηση της σύνταξης και του επιδόματος (για όσες έχουν 1-2 εξαρτώμενα τέκνα) της πολύτεκνης μητέρας, το πως θα πλήξουν τους πολυτέκνους. Και όχι ο περιορισμός της δαπάνης, για τα επιδόματα αυτά, κατ’ απαίτηση της «τρόικα», όπως διατυμπάνιζαν στα ΜΜΕ.

Ουδείς υπουργός από τους θεωρητικώς αρμοδίους (Οικονομικών κλπ.) ανέφερε ποιό θα είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τα νέα επιδόματα, και όταν μάλιστα τώρα αποδεικνύεται, και ότι είναι πολύ μεγαλύτερο των προηγουμένων. Το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» τους γοητεύει! Απορίας άξιον πως και έπεισαν τους εκπροσώπους της «τρόικα» και ότι μειώνουν δήθεν την δαπάνη για την σύνταξη και το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας κ.λπ. Στις διατάξεις του νόμου και στις υπουργικές αποφάσεις δεν προσδιορίζεται ποιος είναι ο δικαιούχος, αλλά και ότι καταβάλλεται στις «οικογένειες» και «Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου και η υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης, το επίδομα καταβάλλεται και σε όποιον έχει την κύρια και η αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων»! Τότε σε ποιό θάνατο δικαιούχου αναφέρεται η διάταξη του νόμου; Αντιλαμβάνεται και ο κάθε άσχετος ακόμη την προχειρότητα της συντάξεως αυτών των διατάξεων. Ούτε και αναφέρεται ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσει στις περιπτώσεις αυτές αποδεικνύοντας την υπαίτια εγκατάλειψη και την οριστική διακοπή της συγκατοίκησης. Ούτε και αναφέρεται ποιος θα λαμβάνει το επίδομα στις περιπτώσεις που το ζεύγος είναι σε διάσταση και υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις, και όταν μάλιστα στις πλείστες περιπτώσεις της οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης δεν υπάρχει υπαίτια εγκατάλειψη, αφού η διακοπή γίνεται από κοινού. Ούτε ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την απόδειξη της υπαίτιας εγκατάλειψης και την απόδειξη ποιος έχει την κύρια ευθύνη διατροφής των τέκνων. Εάν και οι δύο γονείς υποβάλλουν δήλωση για τη λήψη του επιδόματος, τότε σε ποιόν θα χορηγείται το επίδομα;

Ακόμη και όταν ο πατέρας έχει τέκνα από διαφορετικούς γάμους (και την επιμέλεια των τέκνων εκ του Α΄ γάμου έχει η μητέρα) και ως εκ τούτου δεν και έχει την πολυτεκνική ιδιότητα, αφού ο νόμος απαιτεί να έχει την επιμέλεια και των 4 τέκνων του, εάν υποβάλλει δήλωση για την λήψη του επιδόματος, πως ο ΟΓΑ θα διαπιστώσει ότι δε δικαιούται, αφού δε ζητεί να έχει πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητος από την ΑΣΠΕ (όπως ζητούσε για την χορήγηση των προηγουμένων πολυτεκνικών επιδομάτων) και ούτε ζητεί δικαιολογητικά για την απόδειξη ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων του; Ο έλεγχος όλων των δηλώσεων ειδικώς για το 2013, κατά το νόμο, «δύναται να είναι δειγματοληπτικός και να διενεργείται προληπτικά ή κατασταλτικά». Δηλαδή μπορεί και να μην διενεργηθεί και έλεγχος! Όποιος δηλώνει παίρνει! Είτε όμως διενεργηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος είτε όχι, απλούστατα θα συμβεί και ό,τι συνέβη με τις πυρκαγιές στην Ηλεία, όπου η κυβέρνηση τότε έσπευσε να μοιράζει από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ σε όσους έκαναν δήλωση ότι επλήγησαν από τις πυρκαγιές και στην συνέχεια αποκαλύφθηκαν ψευδείς δηλώσεις, με αποτέλεσμα να ζητεί το υποτιθέμενο κράτος την επιστροφή των χρημάτων!! Τότε βέβαια ήταν προεκλογική περίοδος και η διανομή των 3.000 ευρώ ήταν ευκαιρία. Τώρα, που δεν είναι προεκλογική περίοδος, η (συγ)κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια. Αποτέλεσμα με τα όσα παραπάνω θα συμβούν, να γελοιοποιούνται όχι μόνον οι συντάκτες, αλλά και η ίδια. Και όλα αυτά για να πλήξουν τους πολυτέκνους σε μία χώρα, που με μαθηματική ακρίβεια βαδίζει στο τέλος της ιστορίας της, όταν το 20% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών, ενώ τα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών μόλις το 14%.

Πραγματικοί νεκροθάφτες του δημογραφικού!!! Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου διακυβερνήσεως το γεγονός ότι ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης έδωσε εντολή στον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Κοντό όπως στο έντυπο της αιτήσεως (Α21) να περιληφθεί η ερώτηση: «έχετε την πολυτεκνική ιδιότητα; εάν ναι, ποιος είναι ο αριθμός μητρώου της ΑΣΠΕ», ο Διοικητής του ΟΓΑ, ενώ του υποσχέθηκε ότι θα την περιλάβει, στην συνέχεια έγραψε τον κ. υπουργό στα παλαιότερα των υποδημάτων του! Έτσι κυβερνούν την χώρα!


Σχολιάστε εδώ