Η κυβέρνηση να περιαδράξει την ευκαιρία

Έτσι όλες οι προσπάθειες του Σαμαρά και των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι τάχα έσωσαν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, έχουν πλέον καταρριφθεί. Οι πανηγυρισμοί τελείωσαν πλέον και η ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης είναι γεγονός. Το ΔΝΤ είχε το θάρρος στην έκθεσή του να ομολογήσει ότι έγιναν σφάλματα στην κατάρτιση του πρώτου Μνημονίου και τα οποία σφάλματα βαρύνουν και την ηγεσία της Ευρωζώνης.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιπτώσεις από τα μέτρα του Μνημονίου στην ύφεση και στην ανεργία. Βέβαια είναι θετικό ότι επιτέλους το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως με την εμπλοκή του στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση εξοντώνει την οικονομία τους και προκαλεί την πτώχευση του πληθυσμού τους. Η τραγωδία της Ελλάδος πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της μετατροπής του ΔΝΤ σε διεθνή οργανισμό που να βοηθάει την ανασυγκρότηση των ασθενών οικονομιών.

Ο κ. Σαμαράς, όταν έλαβε γνώση της έκθεσης, δεν βρήκε να πει τίποτε άλλο παρά μόνον ότι σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε είχε επισημάνει ότι τα μέτρα του Μνημονίου ήταν λάθος. Όμως ξέχασε ο σημερινός πρωθυπουργός ότι η μετέπειτα συμπεριφορά του και οι επιλογές του κατά την άσκηση της εξουσίας νομιμοποίησαν τα μέτρα του Μνημονίου και ο ίδιος και η κυβέρνησή του έλαβαν ακόμη αυστηρότερα και χειρότερα μέτρα εξόντωσης των εργαζομένων. Και με μεγάλη έπαρση ισχυρίστηκε ότι στον έναν χρόνο που ασκεί την πρωθυπουργία έλαβε μέτρα αποκατάστασης των αδικιών του Μνημονίου. Ας μας πει λοιπόν ο κ. Σαμαράς, έστω και ένα μέτρο ανακούφισης του λαού. Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εξοντωτικά για τον λαό και για την οικονομία.

Ασφαλώς πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Και τα όσα ισχυρίστηκε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ότι τάχα η κυβέρνηση του κόμματός του, δηλαδή η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με την αποδοχή του Μνημονίου έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία!

Καθόσον αφορά τον τρίτο της εσωτερικής «τρόικας», κ. Κουβέλη, αυτός ζήτησε απλώς την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο τάχα Αριστερός κ. Κουβέλης δεν βρήκε τίποτα άλλο να προτείνει, παρά μόνο μία επαναδιαπραγμάτευση. Με λίγα λόγια και οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έδειξαν ότι δεν υπάρχει διάθεση από μέρους τους να διεκδικήσουν και να αξιοποιήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού την ομολογία του ΔΝΤ για τη λάθος συνταγή. Εμείς περιμέναμε να αρπάξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ. Ανεξάρτητα από το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία προς όφελός της.

Τώρα έχουμε ομολογία του δράστη για τις ευθύνες του. Η ανθρωπιστική τραγωδία με τις 4.000 αυτοκτονίες των Ελλήνων είναι το έγκλημα που διέπραξε η «τρόικα». Πέραν όλων αυτών, υπάρχει και η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, με τη μακροχρόνια και υψηλή ύφεση, τη μεγάλη ανεργία και το γονάτισμα της μεσαίας τάξης, με τις αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας.

Όλα αυτά τα γράφουμε γιατί η κυβέρνηση νομιμοποιείται να προβεί σε μονομερείς πράξεις διόρθωσης των λαθών της «τρόικας». Όχι πλέον επαναδιαπραγμάτευση, διότι έχει αποδειχθεί ότι η ελληνική ηγεσία είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί. Η κυβέρνηση οφείλει μονομερώς να προβεί σε δύο «κουρέματα». Το πρώτο «κούρεμα» θα πρέπει να αφορά την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και το δεύτερο «κούρεμα» θα είναι δημοσιονομικού περιεχομένου. «Κούρεμα» της φορολογικής επιβάρυνσης για να αποκτήσει βιωσιμότητα ο ελληνικός λαός.

Από όλους έχει αναγνωριστεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει εξασφαλίσει βιωσιμότητα. Υπολογίζεται ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς το χρέος θα σκαρφαλώσει στο 170% του ΑΕΠ και ελαφρώς υψηλότερα. Και την επόμενη χρονιά θα έχουμε δημόσιο χρέος στο 180%. Η ύφεση είναι που σκοτώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλοι συνιστούν και προβλέπουν ότι για να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση ενός χρέους με τόσο υψηλά ποσοστά είναι απαραίτητο ένα «κούρεμα».

Η σημερινή σύνθεση δείχνει ότι το 20% του χρέους βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών-επενδυτών, ενώ το 80% ανήκει στην «τρόικα», δηλαδή στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στον δανεισμό του ελληνικού κράτους. Αυτή η σύνθεση -και μετά την παραδοχή από το ΔΝΤ για τα λάθος μέτρα του Α’ Μνημονίου- διευκολύνει την άνευ σοβαρών εμποδίων το «κούρεμα». Έχουμε τη γνώμη ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι εταιρείες επενδύσεων που κατέχουν το 20% θα αντιδράσουν σε «κούρεμα» που θα υπερβαίνει το 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Εάν λοιπόν το κούρεμα φτάσει μέχρι αυτό το ποσοστό, τότε δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Και τελικά θα πειστούν οι κάτοχοι των ομολόγων να συμμετάσχουν. Καθόσον αφορά το ΔΝΤ, το οποίο κατέχει ένα ποσοστό του δημόσιου χρέους, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί «κούρεμα», γιατί αυτό απαγορεύεται από την ιδρυτική συνθήκη του. Και είναι και αυτός ένας λόγος που η κ. Λαγκάρντ επιμένει στο «κούρεμα», γιατί συμφέρει η απόκτηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς το ΔΝΤ θα εισπράξει στο ακέραιο το ποσοστό του.

Οι άλλοι δύο εταίροι της τριμελούς «τρόικας», δηλαδή η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη που έχουν δανείσει την Ελλάδα, θα πρέπει να συγκατατεθούν στο «κούρεμα», έπειτα από τη διαπίστωση της καταστροφικής συνταγής που εφαρμόστηκε σε βάρος της Ελλάδος, και μετά τις κατηγορίες της ηγεσίας του ΔΝΤ για τα λάθη που διέπραξε κυρίως η ηγεσία της ΕΕ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Και οι κατηγορίες αυτές είναι θεμελιωμένες και πραγματικά παγίδευσαν την Ελλάδα και τις κυβερνήσεις των άσχετων πολιτικών που διαχειρίστηκαν την κρίση. Βέβαια το σύστημα έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, καθώς η διάδοχος κυβέρνηση όλα δείχνουν ότι δεν θα αποτελείται από αφοσιωμένους στο σύστημα πολιτικούς.

Και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι και αυτά τα κράτη που κατέχουν τίτλους ελληνικούς, και η Γερμανία ακόμη, θα συγκατατεθούν τελικά σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό να το καταστήσει βιώσιμο. Και αυτό φυσικά θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές και χρονικά πρέπει να το τοποθετήσουμε στο α’ εξάμηνο του 2014. Θα πρέπει όμως η ελληνική κυβέρνηση από τώρα να αρχίσει να διεκδικεί τα δίκαια της Ελλάδος. Γιατί παρά το λάθος, η «τρόικα» συνεχίζει τα εξαθλιωτικά για τον ελληνικό λαό μέτρα.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν μετανοήσει για τα λάθη τους. Και αυτό προδίδει ότι στα λάθη και στις επιλογές τους υπάρχει δόλος. Το δεύτερο «κούρεμα» που προτείνουμε να γίνει αφορά τον δημοσιονομικό τομέα. Είναι αναγκαίο και για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης του λαού και για την ανόρθωση της οικονομίας, αυτή η φορολογική παραζάλη που επικρατεί στην Ελλάδα με τους φόρους, τις εισφορές, τα χαράτσια και όλα όσα έχει φορτώσει τον λαό το φορομπηχτικό επιτελείο του Στουρνάρα, επιτέλους να περιοριστεί. Γιατί έχει ξεπεράσει πλέον τη φοροδοτική ικανότητα και την αντοχή του έλληνα φορολογούμενου.

Μετά τα κουρέματα των αποδοχών έχουμε και την τρέλα της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό σημαίνει ότι στην ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνει σήμερα η Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό έχει προκληθεί από την κυβέρνηση.

Τώρα όμως δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνησή μας να μετριάσει τα λάθη και της «τρόικας», αλλά και τα δικά της. Εάν χάσει και αυτήν την ευκαιρία, σημαίνει ότι οι τρεις πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς) με τους συνεργάτες τους υπουργούς των Οικονομικών συμμετέχουν με δόλο σε ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Και φυσικά θα έρθει η στιγμή που θα αναγκαστούν να απολογηθούν. Η κυβέρνηση, εάν θέλει να θεωρηθεί ότι αγωνίζεται για το καλό της Ελλάδος, θα πρέπει να «κουρέψει» τη φορολογική επιβάρυνση που ισχύει σήμερα και να απαιτήσει αποζημίωση από την «τρόικα» για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα λάθος μέτρα που μας επέβαλαν.

Αυτή η ευκαιρία που μας δίδεται με την αναγνώριση της λάθος συνταγής κρύβει βέβαια μια πολιτική σκοπιμότητα, μη εμφανή προς το παρόν, αλλά οπωσδήποτε δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη για τη χώρα μας. Και εάν οι δανειστές μας δεν δεχθούν τη μονομερή εφαρμογή της απόφασης για τα δύο «κουρέματα» που προτείνουμε παραπάνω, ας καταφύγουν στα δικαστήρια.

Να δούμε ποιο δικαστήριο θα μπορέσει να νομιμοποιήσει μια τραγωδία που έχει προκληθεί από λάθος συνταγή που μας ανάγκασαν οι δανειστές μας να εφαρμόσουμε. Και φυσικά δεν θα μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στο ευρώ. Έχουν άραγε οι αποτελούντες την κυβέρνηση την παλικαριά του επαναστάτη;

Έχουν το τσαγανό για να εφαρμόσουν ριζοσπαστικά μέτρα; Θα συνεχίσουν να δέχονται να υπηρετούν με δουλική προθυμία τα λάθη των δανειστών μας, τα οποία φαίνεται ότι αποβλέπουν σε ύποπτους και συνεπώς απαράδεκτους σκοπούς;


Σχολιάστε εδώ