Δεν μπορεί τη χώρα να κυβερνά μια παρέα…

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης ήταν ενήμερος για τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, -από τη συνάντηση κιόλας των «τριών» στη Μουρούζη την περασμένη Κυριακή-, στενός του συνεργάτης και κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε στο «Π» πως «και εκεί ο Πρόεδρος είχε δηλώσει την κάθετη διαφωνία του, αλλά δεν περιμέναμε τα πράγματα να πάρουν αυτή την τροπή». Στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου η ατμόσφαιρα μύρισε… μπαρούτι, επικράτησε εκνευρισμός, και ακούστηκαν σκληροί χαρακτηρισμοί, με βουλευτές και σχεδόν όλα τα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν δημόσια,-ακόμα και στους διαδρόμους των γραφείων-, τη διαφωνία και τη δυσαρέσκειά τους με τους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά. «Παρουσιάζεται αποφασισμένος και θέλει να δείξει την εικόνα του εκσυγχρονιστή και του πολιορκητή ταυτόχρονα, ούτως ώστε εμείς να φανούμε τα κόμματα- δορυφόροι και τα κόμματα που δεν μπορούμε να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις», σχολίαζε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη στο «Π». «Δεν μπορεί σ’ αυτή τη χώρα να κυβερνά μία παρέα. Η παρέα της ΠΟΛ.ΑΝ.», ήταν άλλη μία από τις σκληρές φράσεις που ακούστηκαν από τα χείλη στελέχους της ΔΗΜΑΡ, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και ενώ συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, γεγονός που έδειχνε ότι η κατάσταση είναι εκτός ορίων.

Το σύνθημα πάντως, δόθηκε επισήμως μετά το τέλος του τετ-α- τετ που είχαν οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι,- το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης-, όπου και υπήρξε πλήρης συντονισμός κινήσεων, ώστε να μη χρεωθούν εκείνοι το σενάριο των πρόωρων εκλογών που κυκλοφορούσε εντόνως σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια και μη. Εκτίμησαν επίσης, πως ο πρωθυπουργός δεν έκρυβε την πρόθεσή του να πάμε σε εκλογές, αφού από το Μαξίμου διέρρεαν πιθανές ημερομηνίες, ούτως ώστε να στηθούν κάλπες. Έτσι, οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης πέταξαν το… μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά για την επιβίωση ή μη, της κυβερνητικής συμμαχίας χαμηλώνοντας παράλληλα τους δημόσιους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον κ. Κουβέλη να δηλώνει χαρακτηριστικά πως: «Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έγινε ακριβώς γιατί θέλουμε να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για τη χώρα και την κοινωνία. Και αυτή τη λύση πρέπει να την εξασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Η περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης προϋποθέτει την ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που την συγκροτούν και την στηρίζουν… απευθύνω πρόσκληση στον κύριο πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει τριμερής συνάντηση, συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ακριβώς για την εξεύρεση του κοινού πολιτικού τόπου και ιδιαίτερα στα ζητήματα εκείνα που είναι ορατή όχι μόνο η διαφορετική άποψη αλλά και η αντίθεση όπως εν προκειμένω η υπόθεση της ΕΡΤ».

Ως βήμα προς την κατεύθυνση «να τα βρούνε» ερμηνεύθηκε και η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των άλλων δύο εταίρων. Έτσι, έφτασε και το τηλεφώνημα του κ. Δημήτρη Σταμάτη προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης, το ραντεβού για τη σύσκεψη κορυφής «έκλεισε», ενώ ο τελευταίος έστειλε σαφές μήνυμα πως: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Τι θα πει ο Κουβέλης στη σύσκεψη των αρχηγών

Μαραθώνιες ήταν οι διαβουλεύσεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, με την Κοινοβουλευτική ομάδα και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, με τον κ. Κουβέλη να κρατά σκληρή γραμμή, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την αυριανή σύσκεψη κορυφής, καθώς επεσήμανε πως: «Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. H κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επαναβεβαιώσει τον τρικομματικό της χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τρόπου λειτουργίας της».

Κατά την εισήγησή του ο κ. Κουβέλης, είχε ζητήσει να εγκριθεί η πρόταση του κόμματός του για άμεση άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και της άμεσης επαναλειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ συμφωνήθηκε από τα όργανα να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ζητηθεί, όταν δεν θα πληρούνται οι δύο προηγούμενες προϋποθέσεις που αφορούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στο άνοιγμα της ΕΡΤ. Παράλληλα υπήρξαν εισηγήσεις σε περίπτωση που βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με τους άλλους δύο εταίρους, να υπάρξει <Β> ανασχηματισμός, <Δ> ενώ ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικράτησε ήταν- μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος και τοποθετήθηκε στα όργανα λέγοντας, πως «Εάν υπάρξει εμπλοκή στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, τότε να προτείνουμε αλλαγή πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς έχει το σύνδρομο του σκορπιού. Εδώ έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα ρίξει τη δική του»!

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως εναπόκειται στη ΔΗΜΑΡ εάν τελικώς θα τηρήσει τη «δέσμευσή» της προς το κομματικό της ακροατήριο, ότι δηλαδή δεν θα κάνουν βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στο θέμα της ΕΡΤ. Ούτως ώστε να επιβεβαιώσουν ή να… διαψεύσουν-, κατά πόσο αποτελούν την υπεύθυνη και σοβαρή εκδοχή που οφείλει να έχει ένα κόμμα της Αριστεράς. Διότι ένα «αριστερούλικο μαξιλαράκι» που απλώς κινείται αναγκαστικά και μόνο αριστερόστροφα, είναι μια επιλογή που αργά ή γρήγορα θα κοστίσει ακριβά…

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ