ΑΘΗΝΑ sos

Τέλος στην ανάπλαση των πλατειών στον Άγιο Παντελεήμονα και την Αττική!

«Η παρέμβαση που δεν γίνεται είναι στις γειτονιές. Δύο από τα έργα που είχε προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος επί Τ. Μπιρμπίλη είναι η ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής μέσω της οδού Αγορακρίτου. Αλλά, αν αυτά είναι ευθύνη της κυβέρνησης, το ερώτημα είναι τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων». Αυτά γράφαμε στις 12 Μαΐου 2013, μιλώντας για τα σχέδια, κυριολεκτικά επί χαρτού, που είχαν εξαγγελθεί. Μετά έναν μήνα η πρώτη κοινή εξαγγελία των κυρίων Σγουρού, Καμίνη και Χατζηδάκη είναι πως το κρίσιμο έργο σε δύο λαϊκές γειτονιές δεν θα γίνει, διότι «δεν περπατάει»… Εκ των υστέρων λέγεται πως το έργο, που είχε ως στόχο τη διασύνδεση μέσω της Αγορακρίτου των δύο πλατειών, Παντελεήμονα και Αττικής, ύψους 9 εκατ. ευρώ, «ήταν υπερκοστολογημένο». Δημοσίως ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει πως η απένταξη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής των έργων στις δύο πλατείες ήταν «προδιαγεγραμμένη, λόγω της υπερβολικής κοστολόγησης και της δυσαρμονίας τους με τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες της περιοχής». Μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει πως θα προχωρήσει ο ίδιος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα κονδύλια των 120 εκατ. ευρώ στην ανάπλαση των δύο πλατειών.

**

Σταματάνε τα έργα στο παρόν και μοιράζουν υποσχέσεις για το μέλλον

Είναι το δεύτερο έργο που έχει εξαγγελθεί και καταργείται, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ πως δεν θα μετεγκατασταθεί στο Μινιόν, όπως είχε αποφασίσει ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Υποτίθεται πως το έργο της παρέμβασης στην Πανεπιστημίου έχει ως στόχο την αναβάθμιση του κέντρου και συνδυάζεται με εγχειρήματα που πρέπει να τρέξουν από το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Το σχέδιο της ανάπλασης έχει αντίκτυπο ως την Πατησίων, η οποία θα συνδέεται με τραμ, για το οποίο υπάρχει εμμονή από πρώην παράγοντες του ΥΠΕΚΑ. «Είναι ένα έργο που ακουμπάει τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, της συνοικίες που μαστίζονται από την κρίση, τα Κάτω Πατήσια, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, τη Νεάπολη, τα Χαυτεία, όλο αυτό το μέρος που ζουν περίπου 1 εκατομμύριο συμπατριώτες μας», δήλωνε δευτερόλεπτα πριν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, για την αξία του εγχειρήματος της ανάπλασης της Πανεπιστημίου, χωρίς να γνωρίζει πως θα έσκαγε η «βόμβα».

Ιδού ο διάλογος για την αποχώρηση της Περιφέρειας από το εγχείρημα:

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Κι ένα τελευταίο: Τώρα το μεσημέρι, πηγαίνοντας στο γραφείο, απεντάσσουμε το πρώτο έργο από αυτά που είχαμε κάνει προχθές την εξαγγελία, για την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ύψους 8 εκατομμυρίων, σε σύμφωνη γνώμη και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και με τον δήμαρχο της Αθήνας, για να ξεκαθαρίσουμε ό,τι έργο δεν περπατάει…

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο δήμαρχος της Αθήνας δεν έχει κανένα λόγο σ’ αυτό…

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Δεν πειράζει, το απεντάσσω εγώ, έχω την ευθύνη.

Μήπως όμως υπάρχουν και άλλες, δεύτερες σκέψεις για το εγχείρημα της ανάπλασης του Κέντρου; «Η πεζοδρόμηση της ιστορικής οδού Πανεπιστημίου είναι μια τεράστια αλλαγή στον σχεδιασμό του κέντρου της πρωτεύουσας. Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη μελέτη και προπαντός ένας σοβαρός διάλογος για το τι θα σημάνει για την Αθήνα, στο παρόν και στο μέλλον», έγραψε η «Καθημερινή» την περασμένη Τρίτη, θέτοντας ζήτημα για την ουσία του σχεδίου.

• Την ίδια ώρα ο Ελαιώνας λαμβάνει και επίσημα την ταυτότητα του χώρου υποδοχής σκουπιδιών. Υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα, ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και τον δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ΣΜΑ Ελαιώνα θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΕΔΣΝΑ και αναθέτουσα αρχή θα είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος θα αναλάβει τη χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, με προϋπολογισμό ύψους 13,8 εκατ. ευρώ. Θα εξυπηρετεί τον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Αιγάλεω και σε έκτακτες περιπτώσεις, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, και απορριμματοφόρα των δήμων Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου.

• Στα ξεχασμένα έργα των εξαγγελιών της προηγούμενης περιόδου προσθέστε και εκείνο της Πλατείας Θεάτρου, της οποίας η αρχιτεκτονική πρόταση εγκρίθηκε, αλλά δεν υλοποιείται. Η περιοχή μετατρέπεται ξανά σε γκέτο των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά, αφού πρόκειται να φύγει από την περιοχή και η Alpha Bank και το υποκατάστημα του ΙΚΑ, το οποίο θα μεταφερθεί σε εκείνο της οδού Πειραιώς, αν βεβαίως γίνει το έργο…

• Αίσθηση προκάλεσε, ακόμη και στα μέλη της παράταξης Καμίνη, το αίτημά του για την απόσυρση του Δήμου Αθηναίων από την προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της κατασκευής του γρανιτένιου κτιρίου που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού, απέναντι από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού και «συνομιλεί» με τον Παρθενώνα. Σε μια κανονική χώρα δεν θα ετίθετο ζήτημα ανέγερσης κτιρίου σε έναν δρόμο με τέτοια σημασία, όπως είναι η Ιερά Οδός. Ο επιχειρηματίας κ. Μαροσούλης φέρεται να έχει ζητήσει από τον Δήμο Αθηναίων να κάνει πίσω, διότι έχει επενδύσει 80 εκατ. ευρώ σε αυτό το κτίριο, «χρωστάει στις τράπεζες» και «θα μπει φυλακή». Η πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Κατερίνα Δωρή, δήλωσε πως «αν αλλάξει η θέση της παράταξής μου και η απόφαση της πλειοψηφίας, τότε θα αναγκαστώ να ανεξαρτητοποιηθώ».

Ο ΟΡΣΑ πώς είχε πει «o.k.» στην κατασκευή αυτού του κτιρίου, άραγε;


Σχολιάστε εδώ