100 δόσεις για τα χρέη στο ΙΚΑ

Πρόκειται για μια πολύ καλή και έξυπνη ιδέα, που έχουν ήδη συζητήσει οι επικεφαλής των τραπεζών με τον κ. Σπυρόπουλο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης, για να ισχύσει το συντομότερο η εξόφληση των οφειλών προς το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις από 47 που προβλέπει η ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί.

Με την πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές και έτσι τα Ταμεία, που απειλούνται σήμερα με κατάρρευση, θα έχουν έσοδα από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και των τρεχουσών οφειλών και δεν θα βρεθούν μπροστά στην αδυναμία καταβολής των συντάξεων και κάλυψης της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης που προσφέρουν.

Θα υπάρξει όμως και όφελος, γιατί με την πρόταση-ιδέα του κ. Σπυρόπουλου θα αποφευχθούν νέα λουκέτα και δεν θα προστεθούν χιλιάδες νέοι άνεργοι, ώστε τα Ταμεία να χάσουν έσοδα και ταυτόχρονα να επιβαρυνθούν με επιδόματα ανεργίας.

Τι προβλέπει η πρόταση

Στην επιστολή που έστειλε στις 13 Μαΐου ο διοικητής του ΙΚΑ στους κ. Αλέξ. Τουρκολιά Εθνική, Μιχ. Σάλλα Πειραιώς, Δημ. Ματζούνη Alpha Bank και Νικ. Νανόπουλο Eurobank η αρχική πρόταση αναφέρεται σε εξόφληση των οφειλόμενων σε 72 δόσεις, από 48 που προβλέπει η νομοθετική διάταξη, και σημειώνει τα εξής, αναλύοντας πώς λειτουργεί στην πράξη η προτεινόμενη λύση:

«Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση οφείλουν να ανοίξουν σε τράπεζα ειδικό λογαριασμό, μέσω του οποίου το ΙΚΑ κάθε μήνα θα λαμβάνει τη μηνιαία δόση εισφορών και τη μηνιαία δόση έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΙΚΑ στόχος ήταν η νομοθέτηση 72 δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως υποστηρίχθηκε και από τα αρμόδια όργανα των εργοδοτικών φορέων (ΕΒΕΑ, ΕΓΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Η θέση αυτή ωστόσο προσέκρουσε στην αδιάλλακτη θέση των εκπροσώπων της “τρόικας” που μας οδήγησε στη νομοθέτηση των 48 δόσεων.

Η εκτίμηση του ΙΚΑ είναι ότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική περίοδο, οι επιχειρήσεις –ακόμα και βιώσιμες– δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο στενό πλαίσιο των 48 δόσεων.

Με βάση τα παραπάνω, θέτω στην κρίση σας την παρακάτω ιδέα:

Οι τράπεζες να μελετήσουν ένα τραπεζικό προϊόν μετατροπής των 48 δόσεων σε 72.

Για παράδειγμα αν μια επιχείρηση οφείλει 480.000 ευρώ, με βάση τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνει στο ΙΚΑ 10.000 ευρώ τον μήνα.

Αν όμως οι δόσεις γίνονταν για την επιχείρηση 72 θα μπορούσε να συμβεί το εξής:

Για 48 μήνες να δίνονται μηνιαίες δόσεις στο ΙΚΑ ύψους 10.000 ευρώ, με την επιχείρηση να καταβάλλει 480.000 ευρώ / 72 : 6.666 ευρώ και την τράπεζα να καταβάλλει 10.000 ευρώ – 6.666 ευρώ = 3.334 ευρώ.

Παράδειγμα: οφειλή 480.000 ευρώ
48 δόσεις Χ 10.000 ευρώ
Στις 48 δόσεις η επιχείρηση καταβάλλει 6.666 χ 48 = 319.968 ευρώ
και η τράπεζα καταβάλλει
3.334 χ 48 = 160.032 ευρώ
Σύνολο: 480.000 ευρώ

Μετά το πέρας των 48 δόσεων η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλλει για άλλους 24 μήνες 6.666 ευρώ (δηλαδή 6.666 χ 24 μήνες = 159.984 ευρώ) αποπληρώνοντας έτσι την οφειλή της προς την τράπεζα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση γίνεται με μηνιαίες δόσεις και μόνο αν η επιχείρηση έχει καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό που θα έχει ανοίξει πρώτα τη δική της μηνιαία δόση, προκειμένου να λάβει και πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας».

Λύση για 100 δόσεις

Οι συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες διεξάγονται στη βάση διπλάσιου αριθμού δόσεων σε σχέση με τις 48 που προβλέπει η νομοθετική διάταξη. Και συγκεκριμένα από 96 μέχρι 100 για… στρογγυλοποίηση. Σε ανοιχτή γραμμή είναι ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Τραπεζών Χρήστο Γκόρτσο, ενώ ενήμερος από την πρώτη στιγμή είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Θα εγγυηθεί το ΕΤΕΑΝ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΕΤΕΑΝ (είναι το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, που είχε χορηγήσει μέσω τραπεζών με εγγύησή του σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις) θα εγγυηθεί στις τράπεζες το 50% της χρηματοδότησης επιχειρήσεων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.


Σχολιάστε εδώ