Φώφη: Δεν ανέχομαι ότι είμαστε συνιστώσες της Δεξιάς…

Αρκετά στελέχη κατά περιόδους είχαν καταθέσει σχετικούς προβληματισμούς. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εισηγούνταν σταθερά και προωθούσε μια πολιτική διακριτών αποστάσεων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και άσκηση κριτικής σε όψεις της κυβερνητικής πολιτικής εδώ και μήνες. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που με δηλώσεις και παρεμβάσεις της άσκησε η ίδια κριτική και προς τη ΝΔ και προς επιλογές που γίνονταν από την κυβέρνηση.

Όπως μάλιστα λένε στενοί συνεργάτες της, «υπήρξε ακόμα και δυσαρέσκεια από το Μαξίμου για σκληρές δηλώσεις που έκανε» αναφορικά με κυβερνητικές επιλογές.

Όπως λέει η ίδια η κ. Γενημματά σε συνεργάτες της, αυτή η αντίληψη και η επιλογή της εδώ και μήνες «δεν είναι ούτε πυροτέχνημα ούτε κάποια αντίδραση για τη δημοσιότητα. Είναι μια σταθερή πολιτική θέση, η οποία τείνει πλέον να γίνει -και γίνεται- κεντρική πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του».

Μάλιστα η ίδια, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, τόσο στις συνομιλίες της με την ηγεσία του κόμματος όσο και με πολλά στελέχη, εμφανιζόταν ιδιαίτερα ενοχλημένη και δυσαρεστημένη κάθε φορά που χαρακτηριζόταν το ΠΑΣΟΚ ως συνιστώσα της ΝΔ. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά στους συνεργάτες της, αλλά και σε συνομιλίες της με την ηγεσία, πως «δεν μπορώ να ανεχτώ ότι είμαστε ή ότι λένε πως είμαστε συνιστώσα της Δεξιάς και εκπρόσωποί της. Είμαστε κόμμα με ιστορία και παράδοση, βεβαίως και με λάθη, αλλά έχουμε τις ιστορικές αναφορές μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν μπορούμε να ισοπεδωθούμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας ταυτίζουν με τη Δεξιά».

Μάλιστα, μόλις πρόσφατα η κ. Γεννηματά τόνιζε σε συνεργάτες της πως «έφτυσα αίμα εδώ και μήνες για να εδραιωθεί μια πολιτική που θα αναδείκνυε όλο το φάσμα των διαφορών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, σε πρώτη φάση, να πετύχουμε επανασυσπείρωση και να αρχίσουμε, έστω και δειλά, να ανατάσσουμε το κλίμα».

Η κ. Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, καθώς εδραιώνεται μέσα στο κόμμα και στην ηγεσία του ως κεντρική επιλογή. Παράλληλα, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, η κ. Γεννηματά εκτιμά πως μια τέτοια πολιτική μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, η οποία θα είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.

Εκτιμά επίσης πως είναι ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Οι αναφορές μάλιστα που έκανε στην εισήγησή της στη Νομαρχιακή Συνέλευση Θεσσαλονίκης για το όλο θέμα είναι χαρακτηριστικές.

«Η προγραμματική συμφωνία έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Δεν αρκούν μικρές καθημερινές διαφοροποιήσεις που επιχειρούμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και, δυστυχώς, μπροστά στην αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας και της συνοχής της κυβέρνησης, συχνά υποχωρούμε και τις εγκαταλείπουμε», είπε και πρόσθεσε: «Λένε, κάποιοι, ότι αυτό που χρειάζεται είναι να φύγει τώρα η “τρόικα”. Εγώ λέω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές λογικές της “τρόικας”, γιατί υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς πολύ εύκολα μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιούν σκληρές πολιτικές, με ή χωρίς την “τρόικα”».


Σχολιάστε εδώ