Φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντας
Παρά την αβραμιαία φιλοξενία και τις φιλότιμες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και συγκεκριμένων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος να δοθεί η απαραίτητη προσοχή, η ελληνική κυβέρνηση και «υπόγεια» συστήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται ότι δεν έπραξαν τα δέοντα. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τη χλιαρή υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας στον Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου; Δεν είναι δυνατόν, έλεγαν, να εκπροσωπείται η κυβέρνηση της ομόδοξης Ελλάδας από έναν απλό υφυπουργό και λιγοστούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Ούτε είναι δυνατόν να παρίστανται στη δοξολογία ελάχιστοι μητροπολίτες και ιερείς μετρημένοι στα δάχτυλα. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σχολίαζαν πως, όταν ένας ιεράρχης βρεθεί στη Ρωσία, οι τιμές που του αποδίδονται είναι σχεδόν αρχηγού κράτους και η κινητοποίηση της τοπικής Εκκλησίας μεγάλη. Στην περίπτωση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου η υποδοχή ήταν ανάλογη με ένός μητροπολίτη άλλης Εκκλησίας και όχι ενός Προκαθημένου του βεληνεκούς του ηγέτη της Ρωσικής Εκκλησίας.
Ο «δάκτυλος» του Φαναρίου στην υποβάθμιση της επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας φαίνεται, λένε όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, από ακόμη ένα γεγονός: Το ίδιο διήμερο που επέλεξε ο Πατριάρχης Μόσχας να βρεθεί στην Αθήνα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο φρόντισαν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο. Φυσικά και τα φώτα της δημοσιότητας θα μοιράζονταν μεταξύ των δύο γεγονότων, αφού το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω του εμφυλίου στη Συρία, την απαγωγή των δύο σύριων μητροπολιτών και τη διαφορά Αντιόχειας και Ιεροσολύμων για την Επισκοπή Κατάρ.
Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Πατριάρχη Μόσχας, αλλά και αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν διστάζουν να αποδώσουν ξεκάθαρες ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στο Φανάρι, για την όλη υποβάθμιση.
«Κατά την επίσκεψη του υπεύθυνου της Ρωσικής Εκκλησίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, στη Σερβία τον υποδέχθηκε με όλες τις τιμές ο πρωθυπουργός της χώρας. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε ένα γεύμα που του παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και αυτό γιατί στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχε η πρόβλεψη να παραθέσει γεύμα στον Πατριάρχη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών» αναφέρει εκκλησιαστική πηγή. «Ακόμη και στο Άγιο Όρος η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Προκαθήμενο της Ρωσίας ήταν υποδεέστερη των περιστάσεων. Μας είναι εντελώς αδιάφορη ως χώρα μια βοήθεια από τη Ρωσία, εν τέλει; Μήπως περιμένουμε να μας σώσουν οι Ρωμαιοκαθολικοί;» σχολίαζε μητροπολίτης που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας και είναι γνωστές οι αποστάσεις που κρατά από τους καθολικούς.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση το έκανε από προχειρότητα, ενώ σε συστήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος λειτούργησε, καταπώς φαίνεται, η άγραφη εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντας…
Εκτιμήσεις για 450.000 τουρίστες
Περίπου μισό εκατομμύριο υπολογίζονται οι ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφθούν φέτος τα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος κατά τις συνομιλίες που είχε με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι δύο Εκκλησίες συνεργάζονται στενά για να ενισχύσουν τον θρησκευτικό τουρισμό και να ενθαρρύνουν τους Ρώσους να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, συνδυάζοντάς το με επισκέψεις σε σημαντικούς προορισμούς της Ορθοδοξίας. Η δεξαμενή των ρώσων τουριστών που ενδιαφέρονται για τον θρησκευτικό τουρισμό είναι ανεξάντλητη και η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου αμελητέα, εκτιμούν στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Αυτό που απαιτείται άμεσα, υποστηρίζουν, είναι η καλύτερη οργάνωση κυρίως από τις μητροπόλεις που έχουν στη δικαιοδοσία τους προορισμούς που ενδιαφέρουν τους Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν θρησκευτικά μνημεία.