Στόχος οι τουριστικές επενδύσεις!

Πρόκειται για Κοινή Υπουργική Απόφαση και για τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες λόγω κοινοτικής νομοθεσίας μπαίνουν υποχρεωτικά σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες.

Το νέο σχέδιο φέρνει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Σουφλιά και μειώνει αρκετούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις τουριστικές επενδύσεις. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι «το νέο χωροταξικό στοχεύει στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων», ενώ επεσήμανε ότι «η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, είναι βασική μας προτεραιότητα». Για τα 76 μικρότερα κατοικημένα νησιά της χώρας (άγονη γραμμή), στο σχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση του ορίου κορεσμού του 5% του υφιστάμενου δυναμικού που ισχύει σήμερα για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και προβλέπεται όριο δυναμικότητας 100 κλινών για υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, γεγονός που δίνει ελπίδες αναζωογόνησης στις ακριτικές και άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά τουριστική αξιοποίηση και μεγάλων ακατοίκητων νησιών με μικρούς συντελεστές δόμησης (από 3% ως 5%, ανάλογα με το μέγεθος του νησιού), αλλά μένουν χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης (παρά τις αντίθετες μέχρι σήμερα φήμες) οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, καθώς και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας ή όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης. Υπό προϋποθέσεις και έπειτα από περιβαλλοντικές εκτιμήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν πάντως γενικότερα νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές Natura ή Εθνικά Πάρκα, αφού πρώτα όμως εκδοθούν τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία τους και εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια. Κάπου έτσι δίνεται και λύση (μακροπρόθεσμα…) στο θέμα του εμίρη του Κατάρ και της νήσου Οξιάς.

Στο αναθεωρημένο πλαίσιο περιλαμβάνεται και μια ξεχωριστή ομάδα, την οποία αποτελούν «περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα». Σε αυτές περιλαμβάνονται τόποι με αξιόλογα τοπία, ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, η Μάνη, η Πάτμος, οι καστροπόλεις της Χίου κ.ά. Στο νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπεται επίσης εξυγίανση των υφιστάμενων υποδομών, με κίνητρα για εκσυγχρονισμό παλαιών τουριστικών μονάδων, με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και τάξεις καταλυμάτων (3, 4 και 5 αστέρες), κυρίως σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, αλλά και αξιοποίηση σημαντικών εγκαταλελειμμένων κτιρίων για ξενοδοχειακές μονάδες. Σημαντική επίσης διάταξη είναι ότι καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός, όταν εκεί υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού.

Γενικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, στόχος είναι η μετάβαση από έναν μαζικό, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.Το πλαίσιο προβλέπει τον περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών με χρήση γης «τουρισμός-αναψυχή» και οργανωμένων υποδοχέων (τουριστικά χωριά, ΠΟΤΑ κ.λπ.). Επίσης, προβλέπεται η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού της χώρας και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη μέσω της προώθησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υποδομών και της προώθησης σύγχρονων τουριστικών προϊόντων, όπως η τουριστική κατοικία. Εισάγονται νέες κατηγορίες, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας (για την Αττική προβλέπονται μάλιστα τρεις περιοχές: Πειραιάς, Φάληρο και Λαύριο) και ο τουρισμός με σκάφη αναψυχής. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών, που έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ειδικών-εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

****

• Οι νεότεροι μηχανικοί ίσως να μην τον θυμούνται, αλλά έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο ΤΕΕ. Για περίπου μία εικοσαετία ήταν βασικό συνδικαλιστικό στέλεχος και πολύ μέσα στα πράγματα και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Για τον Θόδωρο Δραγκιώτη ο λόγος, ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος. Όμως με έκπληξη μάθαμε ότι εξακολουθεί, παρά τη σύνταξη, να είναι ακόμη εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο τεχνικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ. Ναι, εκεί που συζητούν τα σιδηροδρομικά έργα. Υπάρχει κάποιος λόγος που προτιμούν έναν συνταξιούχο; Μήπως η εμπειρία είναι πολύτιμη; Ή απλώς είναι θέμα προτιμήσεων; Είκοσι χρόνια δεν είναι αρκετά για να ολοκληρώσεις την προσφορά σου στο χώρο των μηχανικών;

• Η Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών στο ΥΠΕΚΑ πάντα είχε κεντρικό ρόλο στις υποθέσεις των μηχανικών, καθώς έβγαζε όλες τις εγκυκλίους και τις οδηγίες για τις κατά τόπους πολεοδομίες. Τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμισθεί και έμεινε με λίγους υπαλλήλους. Τώρα ακούμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την αναβαθμίζει. Ακούμε μάλιστα για 15 ως 30 μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες για να στελεχωθεί. Θυμίζουμε ότι σε λίγο οι εκδόσεις αδειών θα γίνονται ηλεκτρονικά και οι περιφερειακές ΥΔΟΜ θα αποκτήσουν κυρίως ελεγκτικό ρόλο. Μας φάνηκαν πολλές οι μετατάξεις και είπαμε να ρωτήσουμε. Όντως ανέλαβαν πρόσφατα να βγάζουν τις άδειες για τις μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες θα υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. Ακούμε όμως ότι σύντομα θα αναλάβουν έναν ακόμη ρόλο. Θα αναλάβουν να βγάζουν και τις άδειες για ναούς και μοναστήρια, καθώς η παλαιά Ναοδομία της Εκκλησίας δεν έχει πλέον τέτοια αρμοδιότητα. Έτσι θα λυθεί και ένα πρόβλημα που βασανίζει και την Εκκλησία…


Σχολιάστε εδώ