Στον ενδιάμεσο χώρο ποντάρει η ΔΗΜΑΡ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η τρικομματική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας -έπειτα από περίπου έναν χρόνο λειτουργίας- πολιτική και όχι επικοινωνιακή κρίση. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει τη βδομάδα που μας έρχεται, στη σύσκεψη που θα έχει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, να σβήσει… τις φωτιές που άναψαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά την εμπλοκή που προκάλεσε η ΝΔ στην κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου -που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ-, το… σίριαλ δεν έλαβε τέλος. Αντιθέτως, το κλίμα επιδεινώθηκε, καθώς ακολούθησε ένας ακόμη κύκλος αυτοτελών επεισοδίων, εμπλουτισμένος από νέες αυτή τη φορά διαφωνίες.

Η πρώτη αφορμή ήταν ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος, που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο πήγε στη Βουλή με την κανονική διαδικασία και η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη επεσήμανε πως παραμένει η ανάγκη να διευκρινιστούν οι συνθήκες για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί (κόκκινα δάνεια), καταθέτοντας εν τέλει μια σειρά από τροπολογίες. Η δεύτερη αφορμή δόθηκε από τον υφυπουργό ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, με τη δήλωσή του για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών. Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» -είχε άγνοια για τα λεγόμενα του κ. Σκορδά-, ζήτησε έστω και… ύστερα από ώρες αυτό που αποτελεί πάγια θέση του κόμματος: Παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών για το 2015. Τρίτη και… φαρμακερή αφορμή αποτέλεσε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο φόρο ακινήτων. Η ΔΗΜΑΡ εξανέστη, επιμένοντας να ισχύσει το αφορολόγητο για όλα τα αστικά ακίνητα και να εξαιρεθούν οι αγρότες. Ζήτημα βέβαια που προμηνύεται να προκαλέσει και νέες τριβές το επόμενο διάστημα (όπως και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με την οποία διαφωνεί απολύτως ο κ. Κουβέλης).

Το παρασκήνιο, βέβαια, όλων αυτών των διαφωνιών… θέλει την Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», να έχει λάβει την απόφαση από δω και στο εξής να αντιδρά στα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, επιχειρώντας αφενός να πιέσει τη ΝΔ και αφετέρου τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου, όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, να «σταματήσει να δρα μονοκομματικά», αποδίδοντας στους υπολοίπους τον ρόλο του κομπάρσου. Συν τοις άλλοις, η δημοσκοπική αποδυνάμωση που καταγράφει το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη, σε συνδυασμό με τα σενάρια που έφτασαν στα γραφεία του κόμματος περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, έκαναν την ηγεσία του κόμματος να «ενεργοποιηθεί» πάραυτα, καθότι ούτε που θέλουν να ακούνε για εκλογές. Ο ίδιος ο πρόεδρος, άλλωστε, έδωσε το στίγμα, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση θα διανύσει τη θητεία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε διαδικασίες εκλογών. Έχουμε βγει στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και αυτόν τον δρόμο πρέπει να τον διανύσουμε με επιτυχία. Δεν χρειάζονται εκλογές».

Την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη επεσήμανε στο «Π» πως «ο πρώτος κύκλος της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, έκλεισε. Πρέπει να δούμε οπωσδήποτε τα ιδεολογικά μας, ούτως ώστε η ΔΗΜΑΡ να αποτελέσει το κόμμα που δεν θα κινείται στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ ή στον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ενδιάμεσο. Την κυβέρνηση όμως -παρά τα όποια προβλήματα- φυσικά και δεν θα τη ρίξουμε. Γιατί όποιος τη ρίξει, θα κάνει κακό στη χώρα».

Πολλά, πάρα πολλά ξόρκια, λοιπόν…

Γι’ αυτό, θα ήταν ευτυχές οι επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου, κάνοντας τον απολογισμό για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση (και οδεύοντας παράλληλα προς το συνέδριο του φθινοπώρου) να ρίξουν μια ματιά στα όσα επώδυνα απέτρεψαν και στη γενικότερη παρεμβατική τους ικανότητα. Το μέχρι στιγμής ταμείο, πάντως, «λέει» πως ήταν ελάχιστα αυτά, ενώ χειροπιαστό αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ψέματα;

Προσκλητήριο για «συμμαχίες»

Σε συμπαράταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με κορμό τη Δημοκρατική Αριστερά κάλεσε από τη Θεσσαλονίκη ο Φώτης Κουβέλης, φρενάροντας για μια ακόμη φορά συμπράξεις κομμάτων (πρόταση ΠΑΣΟΚ) ή την αυτοδιάλυσή τους (πρόταση που διατύπωσε ο πρώην υπεύθυνος διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης). Ο κ. Κουβέλης, κάνοντας focus πια στην οικοδόμηση της παράταξης, απέφυγε να πει τη λέξη Κεντροαριστερά και έκανε λόγο για έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόσκλησή του αφορά τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων με την πολιτική οικολογία και τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας «που απορρίπτει πολιτικές και καθεστηκυίες πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση».

Η συμμαχία που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον πρόεδρο, πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου για συγκεκριμένα ζητήματα και κοινή δράση στα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα. Η προσπάθεια δε αυτή, επεσήμανε, πρέπει να στηρίζεται σε μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Στο ίδιο μήκος κύματος, κατέστησε σαφές, ότι το προσκλητήριό του προς τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες δεν σημαίνει απαραίτητα ένταξή τους στη Δημοκρατική Αριστερά, μολονότι το κόμμα του φιλοδοξεί να παίξει «καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση της ανασύνθεσης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Κάτι, άλλωστε, που επισημαίνουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν βουλευτές, όπως και στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου. Δεν παραλείπουν, τέλος, να παρομοιάζουν το σχήμα με αυτό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, βασική συνιστώσα του οποίου θα είναι η ΔΗΜΑΡ και τα παρακλάδια θα αποτελούν συνιστώσες από πολιτικές κινήσεις που θα συμπλεύσουν μαζί της.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ