ΠAΡΕ… ΔΩΣΕ…

Ποιος λέει την αλήθεια;

Οι αρχαίοι έδιναν στη θεά Αθηνά την προσωνυμία «Εργάνη», για να τιμήσουν στο πρόσωπο της θεάς την αξία της φιλοπονίας. «Εργάνη» ονόμασε και ο Γιάννης Βρούτσης το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου του που καταγράφει τις ροές της μισθωτής εργασίας: Δηλαδή, πόσους εργαζομένους δηλώνουν οι επιχειρήσεις ότι προσλαμβάνουν και πόσους δηλώνουν ότι απολύουν. Από τη διαφορά αυτών των δύο αριθμών μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την αγορά εργασίας και, ειδικότερα, για το αν αυξάνεται ή μειώνεται η απασχόληση μισθωτών.

Εδώ και κάποιους μήνες το σύστημα «Εργάνη» αναδεικνύει ως μείζονα επιτυχία το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, για να καθοδηγήσει τη δημόσια συζήτηση σε θετικά συμπεράσματα για τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην -ούτως ή άλλως «γονατισμένη» από την ύφεση- αγορά εργασίας.

Θα πρέπει, όμως, να μας οδηγήσει σε τέτοια, θετικά συμπεράσματα η «Εργάνη»; Μάλλον, όχι! Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, που μετρά την ανεργία με τις δικές της δειγματοληπτικές έρευνες, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο η ανεργία αυξήθηκε από 26,7% τον Φεβρουάριο σε 26,8%, παρότι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», φαινόταν ότι οι μισθωτοί αυξήθηκαν κατά 20.348 άτομα! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 4.626 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οι απασχολούμενοι κατά 6.697 άτομα, ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί (δηλαδή, αυτοί που αποσύρονται, απελπισμένοι προφανώς από την αναζήτηση εργασίας) αυξήθηκαν κατά 9.074 άτομα.

Χρειάζεται Εισαγγελέας!

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η δρακόντεια διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης που εν ολίγοις ορίζει ότι θα βάλουν «λουκέτο» (αφαίρεση άδειας λειτουργίας) όσοι πρατηριούχοι δεν υπογράψουν αμέσως συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών (ο νέος νόμος τα αναφέρει απλώς ως «συστήματα εισροών – εκροών»: Ο «έλεγχος» χάθηκε στην πορεία, αφού οι ατέλειες των συστημάτων τον γελοιοποιούν…).

Η στήλη ανέτρεξε σε πίνακα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η αρμόδια Διεύθυνση Μετρολογίας, διά του οποίου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των εταιρειών εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων, με κάποια από τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συμβάσεις εγκατάστασης και υποστήριξης για δέκα χρόνια οι πρατηριούχοι. Σε μια πολύ σημαντική σημείωση του πίνακα διαβάζουμε, όμως, ότι οι εγκαταστάτες αυτοί, που έχουν αναλάβει ένα τόσο σοβαρό έργο, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, απλώς έχουν κοινοποιήσει τα στοιχεία τους στο υπουργείο και ότι «αυτό κατά καμία ερμηνεία δεν νοείται ως πιστοποίηση ικανότητας ή καταλληλότητας εκ μέρους μας για τις αναφερόμενες εταιρείες» (μετάφραση: «Αν ο εγκαταστάτης πάρει τα λεφτά μερικών δεκάδων πρατηριούχων και εξαφανισθεί στη Βραζιλία ή αν εγκαταστήσει ελαττωματικό σύστημα, το κράτος νίπτει τας χείρας του»).

Σοφά ποιούν, βέβαια, από πλευράς τους οι άνθρωποι του υπουργείου και αποφεύγουν την πιστοποίηση των εγκαταστατών: Μεταξύ των εταιρειών που υποτίθεται ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι υποχρεωμένες να συντηρούν τα συστήματα βρήκαμε εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους, που ίσως να μην υπάρχουν καν στην αγορά ύστερα από μερικούς μήνες! Βρήκαμε, όμως, ακόμη και εταιρεία που κορυφαίο στέλεχός της διώκεται ποινικά, με πολύ σοβαρές κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα που εγκαθιστούσε σε πρατήρια αντλίες «πειραγμένες», για να κλέβουν τους καταναλωτές, οι οποίες μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει η Οικονομική Αστυνομία, βρέθηκαν να έχουν «πειραχτεί» με σύστημα «ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας», που «δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσής του»! Με τέτοια τεχνογνωσία, δεν αμφιβάλλουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει όλα τα εχέγγυα για να εγκαταστήσει συστήματα εισροών – εκροών, ώστε να παταχθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο και το κλέψιμο των καταναλωτών!

Πέρα από το χιούμορ, πάντως, το πράγμα είναι πολύ σοβαρό: Δεν μπορεί μια δημόσια αρχή, όπως η Διεύθυνση Μετρολογίας, να δημοσιεύει λίστες ιδιωτών εγκαταστατών, στους οποίους οι πρατηριούχοι θα πρέπει να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλιώς κινδυνεύουν να κλείσουν, και να μην έχει προηγηθεί μια σοβαρή διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης των εταιρειών αυτών. Και μόνο το ότι αναφέρεται η επωνυμία μιας εταιρείας σε αυτήν τη λίστα ισοδυναμεί με «διαβατήριο» για την αποκόμιση τεράστιων κερδών, γι’ αυτό και ο καθένας, γνωρίζοντας πόσο καλοί είμαστε στην Ελλάδα σε ανάπτυξη κυκλωμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, εύλογα μπαίνει σε πολλές υποψίες. Η νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς, κ. Ελένη Ράικου, μήπως θα ήταν σκόπιμο να ερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί στην πλατεία Κάνιγγος;


Σχολιάστε εδώ