Πολιτική μοναξιά νιώθει ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, που όπως λένε στελέχη που συνομιλούν μαζί του έχει αρχίσει να αισθάνεται «πολιτική μοναξιά» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα και να οριοθετήσει μια νέα πολιτική τακτική (σκλήρυνση, τουλάχιστον στα λόγια, της στάσης του έναντι της ΝΔ) και να επαναπροσεγγίσει μια σειρά κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είτε έχουν αποστασιοποιηθεί είτε έχουν διαφωνήσει με τις επιλογές του.

Υπάρχει, μάλιστα, η εκτίμηση στο επιτελείο του Βενιζέλου πως μια τέτοια πολιτική πιθανόν να επανασυσπειρώσει κάποιον κόσμο και να σταθεροποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναπροσέγγισης στελεχών οι πρώτες τουλάχιστον επαφές δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς κάποια στελέχη συναντήθηκαν ήδη μαζί του για λόγους ευγένειας, αλλά ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικά και απέφυγαν να δεσμευτούν στις προτάσεις του, επισημαίνοντας ότι ήδη «το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί πολιτικά από μια μικρή ομάδα ως προς τις βασικές πολιτικές επιλογές του και δεν μπορούν απλώς να παριστάνουν τα διακοσμητικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχει συλλογικό όργανο επαναχάραξης και επαναπροσδιορισμού των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ». Επίσης, υπάρχουν στελέχη που με διάφορα προσχήματα αποφεύγουν για την ώρα να συναντηθούν με τον Βενιζέλο.

Ερημιά και ένταση στις Νομαρχιακές

Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι εσωκομματικές διαδικασίες που οδηγούν στις σημερινές κάλπες για την ανάδειξη Γραμματειών των Δημοτικών, Νομαρχιακών και Περιφερειακών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες, «η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτική, καθώς είναι σχεδόν μηδαμινή η συμμετοχή της βάσης και του κόσμου». Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες Νομαρχιακές ανά την Ελλάδα, παρά την παρουσία κορυφαίων στελεχών στις συνεδριάσεις τους, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα 40-45 άτομα.

Στις περισσότερες, δε, συνεδριάσεις των Νομαρχιακών η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και σε κάποιες περιπτώσεις αποδοκιμάστηκαν οι «απεσταλμένοι της ηγεσίας», που έκαναν εισηγήσεις, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το αρνητικό κλίμα και τις αποδοκιμασίες στη Νομαρχιακή Αχαΐας για τον βουλευτή Τάκη Ρήγα (εκ των στελεχών που συνομιλούν με τον Βενιζέλο και τον στηρίζουν). Ανάλογο κλίμα υπήρξε και σε δύο μεγάλες Νομαρχιακές της Αθήνας: Στη Νομαρχιακή Β2 ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (και αυτός εκ των συνομιλητών και υποστηρικτών του Βενιζέλου) δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες, ενώ πολύ φορτισμένο ήταν το κλίμα και στη Νομαρχιακή Β3, όπου ακούστηκαν πολύ βαριές κουβέντες για την ηγεσία και τους υποστηρικτές της.

Στη Νομαρχιακή της Θεσσαλονίκης (που είναι και το ορμητήριο του Βενιζέλου) υπήρξε έντονη και σκληρή κριτική προς την ηγεσία, παρότι η εισήγηση της Φώφης Γεννηματά (που ήταν επιφορτισμένη με τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής) ήταν όχι μόνο ισορροπημένη αλλά άνοιγε και μέτωπο με τη ΝΔ και είχε έντονη κριτική προς χειρισμούς και επιλογές της κυβέρνησης. Η συζήτηση ήταν έντονη, αλλά σε καθαρά πολιτικό πλαίσιο, με αρκετούς από αυτούς που πήραν τον λόγο να είναι επικριτικοί προς την κυβέρνηση και το Μαξίμου και να θέτουν ανοιχτά θέμα απεγκλωβισμού του ΠΑΣΟΚ από το κυβερνητικό σχήμα.

Πολλά στελέχη μιλούν ανοιχτά για «στρουθοκαμηλισμό» του Βενιζέλου και του ζητούν σε κάθε ευκαιρία να αντιληφθεί ότι με τις επιλογές του έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ «σε συνιστώσα της ΝΔ» αλλά και ότι «ο κύκλος του φτάνει στα όριά του».

Βέβαια, παρά το έντονο εσωκομματικό κλίμα δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης, για την ώρα (όπως έχει γράψει αρκετές φορές το «ΠΑΡΟΝ») δεν έχει μορφοποιηθεί μια πλατφόρμα για αλλαγή ηγεσίας. Κι αυτό (όπως γράφαμε και την προηγούμενη Κυριακή) γιατί δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πρόσωπο στο οποίο να μπορεί να συμφωνήσει η πλειοψηφία, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον χρόνο που πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Δύο γραμμές για αλλαγή ηγεσίας

Ορισμένα στελέχη (μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) πιστεύουν ότι οι διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας πρέπει να ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει άπρακτο και να οδηγηθεί σε βέβαιη συντριβή στις ευρωεκλογές (ή σε ενδεχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές).

Μια άλλη, πολυάριθμη ομάδα έμπειρων στελεχών, όμως, εκτιμά πως πρέπει να περιμένουν μέχρι την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Θεωρούν ότι οι εξελίξεις πρέπει να είναι ομαλές, διότι ακόμα το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και γιατί ένας πρόεδρος που εξελέγη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το κόμμα του σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα έχει προετοιμάσει ο ίδιος. Όπως λένε, μάλιστα, χαρακτηριστικά τα στελέχη αυτά, «μετά τις εκλογές ή θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα ή θα κλείσει το μαγαζί που λέγεται ΠΑΣΟΚ». Τονίζουν, μάλιστα, πως ακόμα κι αν αποφασιστεί να μη διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, αυτό «θα είναι μια γενναία πράξη», που πιθανόν να συμβαδίζει και με τα μηνύματα της κοινωνίας.

Επιχειρεί αντεπίθεση ο Ευ. Βενιζέλος

Σύμφωνα με στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, «ετοιμάζεται πλέον η συνολική αντεπίθεση του προέδρου», σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα, καθώς, όπως λένε, «υπάρχει ανησυχία ότι η πολιτική επικαιρότητα μονοπωλείται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ορατή και μετρήσιμη παρουσία».

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι «ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα της κυβέρνησης στα μάτια της κοινωνίας και να μην επενδύονται υψηλές προσδοκίες στον κ. Σαμαρά».

Επίσης, δεν είναι πλέον λίγοι οι συνεργάτες του Βενιζέλου που ομολογούν ότι ήταν λάθος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τον κύκλο της εσωστρέφειας κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ καταλαβαίνουν πολύ καλά πως έφτασε ο καιρός να κάνουν άνοιγμα στα στελέχη του λεγόμενου παπανδρεϊκού μπλοκ αλλά και σε εκείνους που είχαν αποστασιοποιηθεί.

Ήδη, ο Βενιζέλος έχει συναντηθεί με στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Χρήστος Παπουτσής, ενώ εκκρεμούν και άλλες προσκλήσεις σε στελέχη που μέχρι σήμερα είχαν λάβει αποστάσεις από την ηγεσία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συναντηθεί και με τον Αλέκο Παπαδόπουλο.


Σχολιάστε εδώ