ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

Εξαγωγές…

Ο φόβος για εξαγωγή του «προβλήματος», όπως αυτό διαδραματίζεται την τελευταία εβδομάδα στην Τουρκία, είναι υπαρκτός και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Άλλωστε ο Ερντογάν έκανε επ’ αυτού μια μικρή πρόβα. Όχι, δεν αναφέρομαι στα τουρκικά πλοία που βγαίνουν πλέον δυο-δυο στο Αιγαίο, αλλά στο γεγονός ότι σε ομιλία του, στις 2 Ιουνίου, στην Ένωση Ρουμελιωτών (δηλαδή Τούρκων Βαλκανίων) και ενώ η Τουρκία είχε περάσει μια φρικτή νύχτα με διαδηλωτές να συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας σε περίπου δώδεκα πόλεις σε όλη τη χώρα, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, κατακρίνοντάς τη για τη στάση της στο αδελφό έθνος της «Μακεδονίας».

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους έλληνες πολιτικούς ότι η πολιτική τους κρατά όμηρο τους «Μακεδόνες».

***

«Άκρα του τάφου σιωπή…»

Μία εβδομάδα μετά και ο μειονοτικός Τύπος ακολουθεί την τακτική των ΜΜΕ της γείτονος -τις πρώτες μέρες τουλάχιστον- για τα αιματηρά επεισόδια στην Τουρκία.

Τι έχουν γράψει όλες αυτές οι ιστοσελίδες που… μάχονται υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας για το αίμα που χύνεται στη «μητέρα πατρίδα»; Τίποτα απολύτως.

Ε, τι να κάνουν τα παιδιά. Δεν είχαν και κανένα ντοκιμαντέρ για πιγκουΐνους εύκαιρο – και το φεστιβάλ κερασιού αργεί…

***

Απροκάλυπτα…

Ο περασμένος μήνας, όπως γράφαμε, ήταν πολύ… δύσκολος για τον Σενέρ, με τόσες τουρκοεκδηλώσεις, στο πλαίσιο της εθνικής προπαγάνδας (λυπάμαι που το λέω) που γίνεται στα χωριά της Θράκης.

Σε μια τέτοια εκδήλωση, λοιπόν, στο Κοπτερό Ξάνθης, ο Σενέρ απροκάλυπτα πλέον μίλησε για την παρέμβαση που ετοιμάζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.

Είπε επί λέξει: «Σήμερα υπάρχουν θέματα στο επίπεδο της εκπαίδευσης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που τα ξέρετε όλοι. Ανοίξτε και διαβάστε το άρθρο 42 της συνθήκης της Λωζάννης. Αναφέρει πως η μειονότητα μπορεί να ανοίξει κάθε είδους εκπαιδευτικό φορέα καλύπτοντας η ίδια τα έξοδα. Υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία, αλλά μην τα περιμένετε όλα από τους βουλευτές και από τους δημάρχους. Πρώτα εσείς στηρίξτε τα μειονοτικά σχολεία».

Καταλάβατε ή να το πω στον… Αβραμόπουλο…

Η περιουσία της ομογένειας…

Μιλάει για «Μακεδόνες», βγάζει δυο-δυο τα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο και ετοιμάζει μιας πρώτης τάξεως… κασκαρίκα στο εσωτερικό. Ο Ερντογάν μία μέρα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Πόλη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, είπε πως απέναντι από την Αγία Τριάδα θα πρέπει να κτίσουν ένα τζαμί, διότι στο Ταξίμ δεν υπάρχει.

Ως γνωστόν, το Πέραν και η περιφέρεια αυτή ήταν κατοικημένη κυρίως από μειονότητες, με πολλές εκκλησίες ορθόδοξες, καθολικές και προτεσταντικές.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, είπε ότι θα γίνει ένα τζαμί απέναντι από την Αγία Τριάδα και για τον λόγο αυτό, θα απαλλοτριώσουν τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί, για να είναι από τη μία πλευρά το τζαμί και από την άλλη η εκκλησία, ώστε να φανεί το πώς αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό: Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, ο ένας απέναντι στον άλλο…

Οι απαλλοτριώσεις αφορούν το φιλέτο από την περιουσία της ομογένειας. Είναι η πιο ακριβή περιοχή και τα καταστήματα αυτά έχουν έσοδα από τα οποία ζουν τα ιδρύματα στο Μπαλουκλί. Σύμφωνα με τους ομογενείς, αυτό θα είναι καταστροφή.

Με δεδομένο ότι τα καταστήματα βρίσκονται στο πεζοδρόμιο, είναι ισόγεια, ενώ η Αγία Τριάδα βρίσκεται σε ύψωμα, και άρα δεν κλείνεται καμία θέα από αυτά, θεωρούν ότι η απαλλοτρίωση έχει κάποιον άλλο σκοπό…


Σχολιάστε εδώ