Επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί μέσα στην ομίχλη!

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ και η έκθεση νομισματικής πολιτικής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου. Είναι δύο γεγονότα τα οποία συνέτριψαν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και αποτέλεσαν ανώμαλη προσγείωση για τους φανατικούς οπαδούς της μνημονιακής πολιτικής.

Θα ξεκινήσουμε με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς ο Οργανισμός αυτός έχει διεθνές κύρος, λογω αντικειμενικότητας των προβλέψεών του. Η έκθεση αναφέρει ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 4,8% και το 2014 επίσης ύφεση, αλλά περιορισμένης έντασης, στο 1,2%, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ, που είναι εντελώς αδικαιολόγητες. Σ’ αυτές τις προβλέψεις νομίζουμε ότι υπάρχει εντελώς αδικαιολόγητη αισιοδοξία και μια απεγνωσμένη προσπάθεια του ΟΟΣΑ να στηρίξει τις προβλέψεις των τριών συστημικών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική της. Και αυτό αποδεικνύεται από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανεργία και για το δημόσιο χρέος. Η έκθεση υπολογίζει ότι τελικά η φετινή χρονιά θα κλείσει με ανεργία 27%. Ενώ για το 2014 υπολογίζει αύξηση της ανεργίας στο 28,4%. Καθόσον αφορά το δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2013 υπολογίζεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 θα φτάσει στο 180,6% του ΑΕΠ. Και η δική μας απορία είναι: Με αύξηση της ανεργίας την επόμενη χρονιά και αύξηση του δημοσίου χρέους πώς μπορεί ταυτόχρονα να υποχωρήσει η ύφεση; Εάν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι σωστή, τότε δεν δικαιολογείται αύξηση της ανεργίας το 2014. Επομένως, η έκθεση είναι απλώς ισορροπιστική. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο συντάκτης της έκθεσης είναι ότι η Ελλάδα, προκειμένου να ξεφύγει από την ύφεση, θα χρειαστεί πρόσθετη δανειοδότηση, καθώς οι εγχώριες πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης είναι εντελώς αδύναμες. Το ανέκδοτο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας διαφωνεί με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι και το 2014 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ύφεση και το δήλωσε δημόσια. Κατά τους υπολογισμούς τους δικούς του, η ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά θα έχει αύξηση του ΑΕΠ, και συνεπώς εξαφάνιση της ύφεσης! Όμως αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη δεν φαίνεται να έχει κανένα στήριγμα, δεδομένης της υπερφορολόγησης των ελλήνων πολιτών και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, που οδηγεί στην εξαφάνιση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων. Ο ΟΟΣΑ μας λέει ότι χρειάζονται και άλλα δάνεια για την Ελλάδα. Όμως, εάν τολμούσε η κυβέρνηση να εισπράξει τα κλεμμένα χρήματα από τους πολιτικούς, που βρίσκονται κατατεθειμένα τις τράπεζες του εξωτερικού, ίσως να είχε μηδενιστεί ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου. Είχε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να την αξιοποιήσει. Τώρα θα αναζητήσει πρόσθετο δανεισμό από τους γύπες του συστήματος ή θα αναγκαστεί να λάβει και πάλι μέτρα εξόντωσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μας έσωσαν από τη χρεοκοπία. Καθόσον αφορά τη διαφωνία του κ. Στουρνάρα, δεν πρέπει κανείς να δίνει σημασία σε προβλέψεις κυβερνητικών παραγόντων, καθώς αυτές υπηρετούν μια σκοπιμότητα παλαιοκομματικής παράδοσης.

Προβόπουλος ο ισορροπιστής. Η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει μια ισορροπία θετικών και αρνητικών στοιχείων, που η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα θετικά της στοιχεία. Επισημάναμε στην έκθεση ότι ο κ. Προβόπουλος μιλάει για ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας. Το σύστημα ακριβώς εξυμνεί τα πειθήνια τέκνα που απαρτίζουν την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τόσο πειθαρχικούς πολιτικούς δεν θα μπορέσουν να βρουν στο μέλλον. Και αυτό προφανώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το θεωρεί ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας. Όμως νομίζουμε ότι η διεθνής αξιοπιστία μιας χώρας προσμετράται από τη συμπεριφορά της πολιτικής και οικονομικής κοινότητας απέναντι σε μια χώρα. Και δυστυχώς ακόμη, για την Ελλάδα, η συμπεριφορά αυτή δεν έχει αναφανεί στην πράξη. Μόνο λόγια που προδίδουν πολιτική σκοπιμότητα, για να μπορεί ο λαός να υποφέρει τα μνημονιακά μέτρα χωρίς να αντιδρά.

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει μια ακόμη θετική εξέλιξη, που πραγματικά είναι βάσιμη. Μας λέει ότι από τον Απρίλιο και μετά, δηλαδή στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου ανακόπηκε η τάση εκροής (απόσυρσης) των τραπεζικών καταθέσεων, η οποία είχε σημαντικά αυξηθεί τον περασμένο Μάρτιο, συνεπεία των εξελίξεων που σημειώθηκαν στην Κύπρο. Πράγματι τα γεγονότα στην Κύπρο και η κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος είχαν προκαλέσει, αδικαιολόγητα βέβαια, πανικό – ότι μπορούσαν τα φαινόμενα αυτά να επηρεάσουν δυσμενώς και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος. Και πολλοί βιαστικοί έλληνες καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους εκείνες που θεωρούνται ανασφάλιστες, δηλαδή όσες υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Αυτή η τάση ανακόπηκε μετά την ελληνοποίηση των τριών κυπριακών τραπεζών, που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα). Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χειρισμός του όλου θέματος από την κυβέρνηση υπήρξε επιτυχής. Τέλος ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει και μια τρίτη θετική εξέλιξη, που αφορά και αυτή το τραπεζικό μας σύστημα. Διαπιστώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξελίσσεται ομαλά και επομένως οι τράπεζες, οι συστημικές πλην της Eurobank, θα επιχορηγηθούν από το Ταμείο Στήριξης, καθώς κατάφεραν με ιδίους πόρους να συγκεντρώσουν το 10% του κεφαλαίου τους. Η Eurobank τώρα θα κρατικοποιηθεί, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έχουμε τη γνώμη ότι το κράτος χρειάζεται να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας μεγάλης τράπεζας, με σημαντικό μερίδιο αγοράς, έτσι ώστε να μπορεί να επηρεάζει τις επιλογές και τη συμπεριφορά του τραπεζικού μας συστήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μας ικανοποιεί πλήρως η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ασφαλώς η τωρινή κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη και είναι βέβαιο ότι, όταν θα περατωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίοποίησης και στήριξης των τραπεζών, θα πανηγυρίσει. Όμως ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε και ορισμένες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα και συγκεκριμένα υπολογίζει την ύφεση στο 4,6% για το 2013 σε αρμονία με τις κυβερνητικές προβλέψεις και για το 2014 προβλέπει οριακή ανάπτυξη, χωρίς να προσδιορίζει βέβαια το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Για την ανεργία προβλέπει ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 28% του εργατικού δυναμικού, και ότι για το 2014 θα έχουμε επίσης την ίδια υψηλή ανεργία, χωρίς καμία βελτίωση ή υποχώρηση. Αντίθετα με τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει αισθητή μείωση της ανεργίας. Όμως δύο είναι τα σημεία της έκθεσης Προβόπουλου που καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και για έξοδο της χώρας μας στις αγορές την επόμενη χρονιά. Η έκθεση της ΤτΕ, διαπιστώνει:

α) Ανεπάρκεια της ιδιωτικής αποταμίευσης για χρηματοδότηση της ανάπτυξης και για την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς. Αυτοί που σχεδίασαν την εξαθλίωση της Ελλάδος, έλληνες και ξένοι παράγοντες, θα έπρεπε να επιμετρήσουν και τις επιπτώσεις. Όταν η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν έχει εισόδημα για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, πώς είναι δυνατόν να έχει περίσσευμα για να το καταθέτει στις τράπεζες; Και αυτές, με τη σειρά τους, να μπορούν να χρηματοδοτούν άνετα και την ανάπτυξη και τη ρευστότητα της αγοράς. Να δούμε τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίησή τους πού θα κατευθυνθούν τελικά. Έχουμε αμφιβολίες εάν θα μπορέσουν οι τράπεζες τελικά να καταστούν αποτελεσματικά όργανα της ανάπτυξης.

β) Η ΤτΕ στην έκθεσή της, πολύ σωστά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημερινή επιδείνωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Πράγματι όλοι μας διαπιστώνουμε τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών στα ασφαλιστικά ταμεία. Και βλέπουμε το ΙΚΑ με χίλιες δύο δικαιολογίες να καθυστερεί την καταβολή συντάξεων λόγω έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων. Παρ’ όλα τα «κουρέματα» των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανορθώσει τα οικονομικά του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και επειδή «ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του», θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει και την ασφάλιση και να την παραδώσει τα χέρια κερδοσκόπων, ενώ θα έπρεπε να περιορίσει περιττές και πολυτελείς δαπάνες του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τις επιχορηγήσεις στα κόμματα, προκειμένου να στηρίξει με επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό το ασφαλιστικό μας σύστημα. Είναι ντροπή για μια κυβέρνηση δημοκρατική να διαλύει το ΙΚΑ, που δημιουργήθηκε από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Απλώς κοιτάζουν το κομματικό τους συμφέρον και όλα τα μέτρα που θεσμοθετούν είναι κατά του λαού. Και θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι συνταξιούχοι είναι αυτοί σήμερα που συντηρούν τα άνεργα μέλη της οικογένειάς τους. Το συμφέρον του ελληνικού λαού επιβάλλει να αρχίσει η κυβέρνηση επιτέλους να ασχολείται με σοβαρά θέματα και να σταματήσει να ασχολείται με το αντιρατσιστικό και άλλες γελοιότητες, μήπως επιτέλους βρούμε την ησυχία μας!


Σχολιάστε εδώ