Εν όψει τριγμών το πλειοψηφικό ρεύμα
Παρότι η πλειοψηφία Τσίπρα είναι δεδομένη, πιθανόν για πρώτη φορά να διαρραγεί το πλειοψηφικό μπλοκ. Και αυτό συζητείται στο εσωτερικό της ομάδας Τσίπρα, όχι μόνο για την υπερβολική εμμονή στη διάλυση των τάσεων και των συνιστωσών, αλλά και για την επιμονή στην εκλογή του προέδρου του νέου κόμματος από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή. Και αυτό παραπέμπει σε αρχηγικού-αστικού τύπου κόμματα, εντελώς ξένα προς τις ριζοσπαστικές-αριστερές αντιλήψεις που ευαγγελίζεται και θα έπρεπε να προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης την Κυριακή συνέρχεται το 5ο (έκτακτο) Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ στο ξενοδοχείο OSCAR (Σταθμός Λαρίσης) για να πάρει θέση επί της πρότασης αυτοδιάλυσης των συνιστωσών που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελετή έναρξης έχει κληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος σε κοινό κείμενο μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς), την ΕΔΗΚ και τους Αριστερούς Οικολόγους έχει ταχθεί κατά της διάλυσης των συνιστωσών και της αλλαγής της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εισήγηση προς το Συνέδριο, που θα δοθεί τη Δευτέρα στη δημοσιότητα μαζί με την πρόταση του ΔΗΚΚΙ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση, το ΔΗΚΚΙ θα διατηρήσει την αυτοτελή ιδεολογική και οργανωτική λειτουργία του η οποία λειτούργησε δημιουργικά έως καταλυτικά στην ενότητα της Αριστεράς. Επίσης, τονίζεται ότι θα διατηρήσει τις θέσεις του στα εθνικά ζητήματα, αλλά και σε ζητήματα Οικονομίας (ευρώ – Ευρωζώνη), στα οποία εδώ και πολλά χρόνια διαφοροποιείται δημιουργικά στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αλλοιώνει την προς τα έξω εικόνα του ενωτικού εγχειρήματος.
Ναι από ΚΟΕ και ΑΚΟΑ
Με ένα διφορούμενο κείμενο εμφανίστηκε η ΚΟΕ (Ρινάλντι), η οποία στις τοποθετήσεις της εντός ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα πλαίσια της πλειοψηφίας Τσίπρα. Εκτιμάται ότι, παρά τη θέληση της ηγεσίας της, είναι δύσκολο να αυτοδιαλυθεί.
Ειρηνοποιός η ΑΚΟΑ!
Εξάλλου η ΑΚΟΑ (συνιστώσα του αείμνηστου Γ. Μπανιά), η οποία έχει ιδεολογική συγγένεια με τον ΣΥΝ, έχει αποφασίσει την αυτοδιάλυσή της. Ωστόσο η ηγεσία της αρνείται να υποστηρίξει την υποχρεωτική διάλυση των συνιστωσών, ακολουθώντας στάση ειρηνοποιού και ζητώντας μια μεταβατική περίοδο 2-3 ετών μέχρι το επόμενο Συνέδριο, όπως είχε άλλωστε αρχικά συνομολογηθεί μεταξύ του ΣΥΝ και των συνιστωσών.