Δύσκολος ο δρόμος της συγκρότησης μιας ενιαίας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη Νεολαία, αλλά εκεί τα μεγέθη ευνοούν τη Νεολαία ΣΥΝ, η οποία έχει ήδη αποφασίσει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης οργάνωσης νέων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως προκαλεί τις αντιδράσεις των νέων που ανήκουν σε συνιστώσες ή είναι αυτόνομοι. Καταρχάς πολλοί αμφισβητούν ακόμη επί της αρχής την αναγκαιότητα ξεχωριστής οργάνωσης νεολαίας. Δεύτερον, οι συνιστώσες φοβούνται ότι θα χάσουν κάθε ρόλο και λόγο, λόγω αριθμητικών δεδομένων, μέσα σε μια ανεξάρτητη νεολαία.

Και φέρνουν ως παράδειγμα τις διαδικασίες που επέλεξε η Νεολαία ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, προκειμένου να ελέγξει κατά το δυνατόν περισσότερους συνέδρους, επέλεξε να «στήσει» γενικές συνελεύσεις νέων του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές ακόμη και με λιγότερους από δέκα συμμετέχοντες. Μιλάνε μάλιστα για αριθμό-ρεκόρ πενήντα πέντε «εικονικών» συνελεύσεων! Οι συνιστώσες καταγγέλλουν αυτή τη συμπεριφορά, καθώς καταλαβαίνουν ότι θα οδηγήσει σε έλεγχο του συνεδρίου από δυνάμεις κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη πολλοί πιστεύουν ότι όλοι οι νέοι πρέπει να είναι και μέλη του κόμματος (ή μόνο μέλη του κόμματος), την ώρα που αρκετά μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ γράφονται μόνο ως μέλη των συνελεύσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πορεία της Νεολαίας ΣΥΝ κατηγορείται όμως και για βασικά πολιτικά λάθη και ανεπάρκειες. Όπως λένε οι νέοι των συνιστωσών, πέρα από μια παρουσία με πανό στις διαδηλώσεις, κάποιες ανακοινώσεις και κάποια κεντρικά χάπενινγκ (γραφείο Μέργου 14/2), «οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ» δεν έχουν καταφέρει ούτε να επικοινωνήσουν, πολύ περισσότερο ούτε να κερδίσουν νέο κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν υπάρχει σε όλους η λογική της συγκεκριμένης και πραγματικής δουλειάς στους χώρους της νεολαίας. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχει υποτιμηθεί η δουλειά στα σχολεία, «εκεί που αλωνίζει η Χρυσή Αυγή», έχει υποτιμηθεί η δουλειά στους δύσκολους εργατικούς χώρους, «εκεί που η νεολαία δουλεύει μαύρα και part time», έχει υποτιμηθεί η καθημερινή παρουσία στις γειτονιές. Ακόμη και στις σχολές, όπου παραδοσιακά είχαν περισσότερες δυνάμεις και καλύτερη παρέμβαση, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά για την Αριστερή Ενότητα, παραδέχονται οι αντιρρησίες της ομογενοποίησης σε μία οργάνωση. Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «έχουμε επομένως περιοριστεί σε ένα συμβολικό τρόπο απεύθυνσης στη νεολαία με χάπενινγκ και πιασάρικα βιντεάκια». Η Νεολαία ΣΥΝ όμως συνεχίζει την οργανωτική δουλειά και στηρίζει τα σταθερά βήματα του Αλέξη Τσίπρα προς ένα ενιαίο κόμμα και μια ξεχωριστή αλλά ενιαία οργάνωση νεολαίας.

Πολιτικά

Πέρα όμως από τα οργανωτικά, η Νεολαία ΣΥΝ κινητοποιήθηκε και για ορισμένα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας. Καταρχάς, ως Νέοι και Νέες ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής, αλλά με την υποστήριξη του μηχανισμού όλης της Νεολαίας ΣΥΝ, διοργάνωσαν εκδήλωση στην Καισαριανή, με ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο, ενάντια στο φημολογούμενο ξεπούλημα του ιστορικού Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και στην εκχώρησή του στο ΤΑΙΠΕΔ (η οποία μεσοβδόμαδα διαψεύστηκε). Ακόμη «οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ» εξέδωσαν αφίσα για τη συμμετοχή τους στην πορεία που διοργανώνει το Σάββατο στην Αθήνα η Εναλλακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Κινημάτων, η οποία διοργανώνεται ήδη από την Παρασκευή (ΟΑΚΑ). Στην αφίσα ξεχωρίζουν ως βασικά συνθήματα το «Ανατρέπουμε μνημόνια και τρόικα», αλλά και το «Φέρνουμε τα πάνω κάτω σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Αντιπαράθεση για φεστιβάλ

Παράλληλα, πολύ νωρίς και άμεσα, η Νεολαία ΣΥΝ αντέδρασε στο φημολογούμενο εθνικιστικό φεστιβάλ που κυκλοφορεί ότι ετοιμάζει η Χρυσή Αυγή τον Αύγουστο, στην επέτειο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, στην Καλαμάτα. Θυμίζουμε ότι η ΧΑ είχε προσπαθήσει και πριν από λίγα χρόνια να διοργανώσει στην Πελοπόννησο πανευρωπαϊκό εθνικιστικό φεστιβάλ, αλλά τότε, μπροστά στις αντιδράσεις, έκανε πίσω. Τώρα όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό μάλλον διείδε και η Νεολαία ΣΥΝ και αντέδρασε πολύ νωρίς με επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύει τη σύμπτωση με την επέτειο της δικτατορίας και επιτίθεται με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα σε αυτήν την προσπάθεια της ΧΑ. Δηλώνει μάλιστα ευθέως ότι μαζί με σωματεία και συλλόγους θα προσπαθήσει για τη ματαίωση αυτού του φεστιβάλ. Όμως η ΧΑ έχει εξαιρετικά μεγάλη επιρροή και ποσοστά στην Καλαμάτα και γενικότερα στην Πελοπόννησο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, ενώ είναι και η πόλη καταγωγής του πρωθυπουργού, οπότε αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

***

Νέα ηγεσία

Το νέο κεντρικό συντονιστικό όργανο της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακοίνωσε η πρόεδρος Μανταλένα Παπαδοπούλου. Η απόφαση της προέδρου επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και «με τις ευλογίες του Πάνου Καμμένου, που είναι πολύ κοντά στη νεολαία του», όπως αναφέρει γλαφυρά η επίσημη ανακοίνωση της ΝΑΝΕΛ!

Διευθυντής (δεύτερος ιεραρχικά στην οργάνωση και οικονομικός-διοικητικός υπεύθυνος) αναλαμβάνει το γνωστό δυναμικό (πρώην γαλάζιο) στέλεχος Στράτος Μπενής. Υπεύθυνος των Οργανώσεων Περιφέρειας Αττικής αναλαμβάνει ο σοβαρός και αγαπητός Άκης Δαγλαρτζής, ενώ το Συντονιστικό Γραφείο συμπληρώνουν οι Πρόδρομος Νικολαΐδης (υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης), Νίκος Διακομιχάλης (υπεύθυνος Οργανώσεων Επαρχίας), Χάρης Κατσαλάς (υπεύθυνος Οργανώσεων Εξωτερικού), Κώστας Πανουσόπουλος (υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Θανάσης Νάστος (γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού), Αλέξανδρος Γεωργίου (υπεύθυνος Φοιτητικού), Βιβή Τσομπόλη(υπεύθυνη Σπουδαστικού), Αθηνά Γιακουμογιαννάκη (υπεύθυνη Μαθητικού). Η αναλογία τριών γυναικών σε σύνολο έντεκα ανωτάτων στελεχών είναι πολύ ενθαρρυντική για οργάνωση νεολαίας, ενώ εντυπωσιάζει η επιλογή γυναίκας για τη θέση του σπουδαστικού τμήματος. Ευχόμαστε καλή θητεία σε όλους! Η Νεολαία ΑΝΕΛ προς το παρόν ασχολείται κυρίως με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η Ημέρα Περιβάλλοντος ή τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και εθελοντικές δράσεις όπως αιμοδοσία ή συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων για απόρους. Αναμένουμε, σύντομα ελπίζουμε, και τις πολιτικές παρεμβάσεις…

***

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Με Λάκη Παπαδόπουλο, πολλά συγκροτήματα, αλλά και πολιτικές συζητήσεις και ομιλίες, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, διοργανώνονται το επόμενο διάστημα τα φαστιβάλ ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ σε Αθήνα (14-15 Ιούνη) και Θεσσαλονίκη (19-20 Ιούνη). Ταυτόχρονα, το διήμερο 15-16 Ιουνίου η ΚΝΕ διοργανώνει στην Πετρούπολη αθλητικό «φεστιβάλ» για τη γνωριμία των παιδιών με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες! Παράλληλα, για εικοστή δεύτερη χρονιά, οι κόκκινοι διοργανώνουν το, καθιερωμένο πλέον, αντιιμπεριαλιστικό πανελλαδικό διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο «ταξιδεύει» φέτος στα Χανιά της Κρήτης. Χιλιάδες κομμουνιστές νέοι και νέες θα κατασκηνώσουν στους Αγίους Αποστόλους Χανίων, θα περάσουν καλά, θα συζητήσουν και θα διασκεδάσουν. Κυρίως όμως θα ενώσουν τη φωνή τους και θα διαδηλώσουν ενάντια στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας και στον ρόλο που αυτή παίζει στην ευρύτερη περιοχή.

***

Διαδικασίες στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Σε μεγάλο φόρτο εργασίας για οργανωτικά ζητήματα έχει εμπλακεί το τελευταίο διάστημα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, καθώς προσπαθούν να ολοκληρώσουν την πανελλαδική διάρθρωση (κόμματος και νεολαίας) με τις εκλογές των νομαρχιακών επιτροπών. Γενικά στους μεγαλύτερους συναντούν απροθυμία και παρατηρήθηκαν προβλήματα στελέχωσης σε αρκετές περιοχές, ιδίως για τη θέση του γραμματέα. Το κόμμα μάλιστα αντιμετώπισε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς με τη νέα δομή του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Νομαρχιακής θα είναι και οικονομικός υπεύθυνος, προσωπικά, για την περιοχή για όλες τις δραστηριότητες. Από τη μέχρι σήμερα εικόνα ενισχυμένη αναμένεται η παρουσία της νεολαίας στις κάλπες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο, αν και η προσέλευση θα είναι μικρότερη από τις κάλπες του συνεδρίου. Πάντως στην Ιπποκράτους ευελπιστούν ότι οι εσωκομματικές κάλπες θα οδηγήσουν στην ανανέωση του κόμματος, καθώς αρκετά πρώην στελέχη της νεολαίας περνούν στο κόμμα και τα νεότερα στελέχη δείχνουν προθυμία να συμμετέχουν στις περιφερειακές οργανώσεις της νεολαίας. Σε πολιτικό επίπεδο, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πολύ σύντομα πανελλαδική πρωτοβουλία ενάντια στον ρατσισμό και στη βία, με «κρυφό στόχο» τη Χρυσή Αυγή. Σκοπεύουν να διοργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις, με κυρίαρχο το αίτημα για ανανέωση του θεσμικού πλαισίου, στην έδρα κάθε νομαρχιακής επιτροπής νεολαίας ανά την Ελλάδα. Στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή δρα πλέον ανεξέλεγκτα, έχουν ξεφύγει από απλές πράξεις βίας (όπως τα μπουγέλα ή τα χαστούκια) και χρησιμοποιούν συστηματικά τη βία στη βάση της κοινωνίας, ενώ αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές παρακολουθούν αμέτοχες ή αποδεικνύονται εξαιρετικά ανεκτικές. Για τους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται, άμεσα, στιγματισμός αυτής της συμπεριφοράς και επαναδραστηριοποίηση των θεσμών.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ήταν εκεί

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της ΟΝΝΕΔ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Παραλείψαμε να τον αναφέρουμε στο σχετικό ρεπορτάζ, οπότε αποκαθιστούμε την τάξη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο πρώην υπουργός βρίσκεται πάντα κοντά στην ΟΝΝΕΔ και πάντα αποδέχεται τις προσκλήσεις της…

Αρθρογραφία

Συνεχίζει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος την καλλιέργεια ενός σύγχρονου και πιο πολιτικού προφίλ, εν όψει της υποψηφιότητάς του για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, με τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά. Αυτήν τη φορά σειρά για άρθρο Παπαμιμίκου είχε η «Καθημερινή». Στο κείμενο ο Παπαμιμίκος κάνει εύστοχες παρατηρήσεις για τον ρόλο του κόμματος και τη σχέση με τα δίκτυα ανθρώπων στην κοινωνία.

Φήμες

Κάτι φήμες κυκλοφορούν για υποψηφιότητα απέναντι στον Παπαμιμίκο από καραμανλικούς. Μετά τις διαψεύσεις διαφόρων καραμανλικών στελεχών, τώρα ακούγεται το όνομα του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Γιώργου Παπανικολάου. Μάλλον για ανυπόστατη φήμη πρόκειται, χωρίς γνώση του ιδίου. Χωρίς τη στήριξη Καραμανλή, ο «μακροβιότερος» δεν έχει καμία τύχη απέναντι στον «απερχόμενο». Όσο και αν αυτό πληγώνει κάποιους, είναι πραγματικότητα…

Με τη νεολαία

Η αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ για το επερχόμενο ιδρυτικό συνέδριο είναι αρκετά πρωτοποριακή και μακριά από τη μέχρι σήμερα αισθητική. Είναι πολύ πιο σύγχρονη. Με υπονοούμενο την πρόοδο, σε μοβ φόντο. Με τους νέους στο επίκεντρο…

Απόψεις

Ο Παύλος Χρηστίδης, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι η «δεξιά στροφή» της ΝΔ θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα δυναμώσει τη Χρυσή Αυγή. Η λύση έγκειται στις ίσες αποστάσεις (στη φυλακή ο κλέφτης γιος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στη φυλακή και ο βουλευτής της ΧΑ με μαχαίρι ή πιστόλι) και στην ειδική ευθύνη όσων έχουν αξιώματα ή θεσμικές θέσεις.

Φυλλάδιο

Μπροσούρα για την «ανάπτυξη από την Κίνα» εξέδωσε και κυκλοφορεί η ΚΝΕ. Επιτίθεται στους όρους εργασίας που έχει επιβάλλει η COSCO στον Πειραιά. Και φυσικά επιμένει στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής…

Άθληση

Εντάξει, η πάλη και οι πολεμικές τέχνες είναι αθλήματα. Αλλά χρησιμεύουν και αλλού. Λέτε η ΚΝΕ να προετοιμάζεται;

Αλληλεγγύη

Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις της τουρκικής νεολαίας δείχνουν, με ανακοινώσεις, η Νεολαία του Συνασπισμού, η ΚΝΕ και οι Νεολαία των Οικολόγων Πράσινων.

Συγκέντρωση

Δυναμική και μεγάλη συγκέντρωση ευελπιστεί ότι θα κάνει η Χρυσή Αυγή στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου, για να γιορτάσει την επέτειο ενός χρόνου του εκλογικού τους θριάμβου. Καθοριστικός σε αυτή θα είναι ο ρόλος των νέων και των οργανώσεων της Αθήνας. Στη Δεληγιώργη ακούμε ότι θα μαζευτούν…


Σχολιάστε εδώ