Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Τώρα που η ύφεση χτυπάει την πόρτα της Γερμανίας, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και αποφάσισε να παίξει τον ρόλο της φιλόστοργης προς τις χώρες του Νότου. Και αν επιδεινωθεί, που αυτό είναι πιθανότατο, η οικονομική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η κ. Μέρκελ και η παρέα της θα έχουν σοβαρό πρόβλημα κατά τις γενικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου στη χώρα τους. Είναι γεγονός ότι με την καθιέρωση του ευρώ ως κοινού νομίσματος των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η Γερμανία ευνοήθηκε υπερβολικά τόσο στον τομέα της εξαγωγικής δραστηριότητας όσο και κατά τον δανεισμό των χωρών που εφάρμοσαν τα μνημονιακά προγράμματα. Έτσι, σύμφωνα με αντικειμενικές εκτιμήσεις οικονομολόγων και οικονομικών αναλυτών, αφότου η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει τα μνημονιακά μέτρα για να λαβαίνει τα δάνεια από την «τρόικα», η Γερμανία κέρδισε γύρω στα 80 δισ. ευρώ. Από πού προέρχεται το κέρδος αυτό της Γερμανίας; Από την αύξηση των εξαγωγών της προς την Ελλάδα, που υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η αύξηση αυτή των εισαγωγών γερμανικών προϊόντων προκλήθηκε από τη συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής, που ήταν αποτέλεσμα των μέτρων που εφάρμοσε η «τρόικα». Η δεύτερη αιτία της γερμανικής κερδοσκοπίας είναι η διαφορά επιτοκίων. Η Γερμανία δανείζεται από την ΕΚΤ ή τις αγορές με επιτόκιο 0,80% και μας δανείζει με επιτόκιο 5-5,5%. Φανταστείτε τώρα πόσο υψηλά ήταν τα κέρδη της και από τις άλλες χώρες του Μνημονίου. Ήδη άρχισε να στερεύει η πρώτη πηγή κερδών από τη μείωση των γερμανικών εξαγωγών.

2

Το 2014 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι η χώρα μας θα μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό. Και τούτο μόνο και μόνο για να μας δείξει ότι η Ελλάδα απέκτησε την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων επενδυτών. Ας δούμε όμως, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, πόσα και πού χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο σε ομόλογα. Εάν υποτεθεί βέβαια ότι θα μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τον Μάιο τα ομόλογα που έληξαν (ύψους 5,6 δισ. ευρώ). Τον Ιούνιο θα έχουμε να εξοφλήσουμε ομόλογα ύψους 902 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο 623 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ομόλογα 134 εκατ. κατέχει η ΕΚΤ και 1,39 δισ. κατέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι, που δεν δέχτηκαν να υπαχθούν στο «κούρεμα» του προηγούμενου έτους. Τον Αύγουστο έχουμε τις περισσότερες υποχρεώσεις. Λήγουν ομόλογα ύψους περίπου 2,9 δισ. Εξ αυτών τα 2,18 δισ. είναι ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τα 709 εκατ. ευρώ είναι η δόση επιστροφής του δανείου που έχουμε πάρει από το ΔΝΤ. Επίσης τον Νοέμβριο έχουμε και άλλη δόση στο ΔΝΤ, ύψους 709 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόνο τον Σεπτέμβριο παίρνουμε ανάσα και τον Δεκέμβριο έχουμε αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ ύψους 319 εκατ. ευρώ. Επομένως μέχρι τέλος του έτους, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι άλλες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, θα πρέπει συνολικά να πληρώσουμε σε εξόφληση δανείων περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Εάν δεν μπορέσουμε να εξοφλήσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις, πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό;

3

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ολλανδός υπουργός των Οικονομικών κ. Ντάισεμπλουμ, κατά την προ ημερών επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε ότι προβλέπει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά το 2014, για να καταστεί αυτό βιώσιμο. Το ελληνικό χρέος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης και θα πρέπει να θυμηθούμε την περιπέτεια της Αργεντινής. Τον Οκτώβριο του 2012 η εταιρεία Έλιοτ, με έδρα τις ΗΠΑ, προέβη στην κατάσχεση πολεμικού σκάφους της Αργεντινής, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η αμερικάνικη εταιρεία επενδύσεων Έλιοτ είναι γνωστή διεθνώς ως «γύπας», που χτυπάει ανελέητα τα κράτη που δεν εξοφλούν τα ομόλογά τους. Και βέβαια δεν είναι η μοναδική. Το 20% του ελληνικού χρέους βρίσκεται σήμερα στα χέρια τέτοιων αρπακτικών. Η Αργεντινή βέβαια κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο Θαλάσσης του ΟΗΕ και κατάφερε να απελευθερώσει το πλοίο της. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να το έχει υπόψη της και η Ελλάδα. Και είναι σωστή η ενέργεια, αν και άδικη, να εξοφλούνται στο ακέραιο τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στα χέρια αδίστακτων κερδοσκοπικών εταιρειών. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Eurogroup συνέστησε να γίνει νέο «κούρεμα» του χρέους, αφού όμως προηγουμένως η Ελλάδα έχει τακτοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.


Σχολιάστε εδώ