Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε…
ΑΠΟΡΙΕΣ και αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει η στάση της Λ. Συγγρού έναντι του Κ. Καραμανλή εν όψει του Συνεδρίου. Κανείς από τα ηγετικά στελέχη δεν έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό, στον οποίο εστάλη μια τυπική πρόσκληση σαν αυτή που έλαβαν οι βουλευτές και τα άλλα στελέχη του κόμματος. Ανεξάρτητα από συμπάθειες και αντιπάθειες, ο κ. Καραμανλής διετέλεσε αρχηγός της παράταξης για πάνω από 12 χρόνια, πρωθυπουργός για πέντε, όποτε χρειάστηκε έβαλε πλάτη, όπως τότε που πάνω από 40 βουλευτές δεν ήθελαν να ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο και περιορίστηκαν σε 20 οι «αντάρτες».
ΟΤΑΝ ξέσπασαν οι ταραχές στην Τουρκία, ο νους ορισμένων καραμανλικών βουλευτών πού νομίζετε ότι πήγε; Μα, φυσικά, στα δραματικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Τι κοινό μπορεί να έχουν οι δύο περιπτώσεις; Στη γειτονική χώρα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκεται «αμερικάνικος δάκτυλος». Με το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «τιμωρήσουν» τον Τ. Ερντογάν για την απείθεια που έδειξε έναντι του Μπ. Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Στο καραμανλικό στρατόπεδο είναι απόλυτα βέβαιοι ότι «ξένος δάκτυλος» υπήρξε και στα επεισόδια της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2008. Το έλεγαν από τότε, καθώς είχαν πληροφορίες ότι περί τους δέκα πράκτορες δραστηριοποιήθηκαν εκείνες τις ημέρες στην πρωτεύουσα. Πώς; Αν τα γνώριζε όλα αυτά ο Κ. Καραμανλής; Εννοείται…
ΤΙΣ επόμενες δημοσκοπήσεις περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου και η αγωνία (ανησυχία) είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Φυσικό κι επόμενο, αφού σ’ αυτές θα αποτυπωθούν οι αντιδράσεις των πολιτών σε μια σειρά ζητήματα που κάθε άλλο παρά ευνοϊκά για την κυβέρνηση εξελίχθηκαν. Από το «αλαλούμ» που προκλήθηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο, όπου το Μαξίμου «χρεώθηκε» με λανθασμένους χειρισμούς, ενώ σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή. Οι νέες δημοσκοπήσεις θα μετρήσουν ακόμη το κλίμα στην ελληνική κοινωνία μετά την «ομολογία αποτυχίας» του ΔΝΤ του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φοβούνται ότι όλα αυτά θα επιδράσουν αρνητικά στα ποσοστά της ΝΔ, σε μια χρονική στιγμή που η παράταξη έδειχνε να «παίρνει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις.
ΤΗΝ ημέρα (Πέμπτη) που είδαν το φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις του Π. Τόμσεν, ο οποίος έκλεινε κάθε συζήτηση για μείωση φόρων, ο Φ. Κουβέλης ζήτησε διαδοχικά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της φορολογίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και τις γενικότερες συνθήκες, η τακτική του προέδρου της ΔΗΜΑΡ παραπέμπει στο γνωστό ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι. Λέμε και καμιά… φορολογία, να περνάει η ώρα.
Ως κοινοί θνητοί θα μπαίνουν στη Βουλή οι βουλευτές, όπως συμβαίνει σε όλα τα αεροδρόμια και εκεί πειθαρχούν και δεν κάνουν οι κυρίες και οι κύριοι βουλευτές τους… νταήδες. Και όποιος βουλευτής επιμένει να κάνει τον νταή, η εντολή του προέδρου της Βουλής είναι ο αστυνομικός να κάνει αναφορά στον φρούραρχο και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δίνει στη δημοσιότητα το όνομα του απρόθυμου βουλευτή. Και τότε θα δούμε αν θα συνεχίσουν να περνάνε από τον έλεγχο, όπως ισχύει για τον κάθε πολίτη, του οποίου ο εκπρόσωπος θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα.