Αρνείται ο ΦΠΑ εστίασης να κατέβει από το 23%

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να το θέσουν στις συζητήσεις (διαπραγματεύσεις) που θα έχουν τις επόμενες ημέρες με τους επικεφαλής της «τρόικας», αλλά οι πιθανότητες για μια θετική απάντηση είναι μηδαμινές, αν όχι μηδενικές. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα υποστεί ισχυρό πλήγμα το προφίλ του κ. Σαμαρά, λόγω του ότι είχε κάνει σημαία εδώ και καιρό το συγκεκριμένο θέμα, πολύ περισσότερο, δε, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για μια αίσια έκβαση. Θα αποτελέσει αυτό αφορμή για να δεχθεί τα «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά να γίνει στόχος και των υπαινιγμών από τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Σαμαράς είχε αναγγείλει με έμφαση ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα διεκδικήσουν επιτακτικά από την «τρόικα» τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αρκετοί ήσαν εκείνοι που έκαναν λόγο για «βιαστική κίνηση». Ορισμένοι εξ αυτών κι εντός κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε άλλο μήκος κύματος κινούνταν και συνεργάτες του. Του επισήμαναν τότε ότι το κλίμα δεν προσφέρεται για να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ήταν απίθανο οι δανειστές να κάνουν αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης.

Μεταξύ εκείνων που είχαν διαφορετική άποψη ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος λόγω της θέσης του είχε σαφώς πολύ καλύτερη εικόνα ως προς τις προθέσεις (διαθέσεις) της «τρόικας». Αναγκάστηκε, έστω και με «κρύα καρδιά», να υπερασπιστεί δημόσια το αίτημα. Τότε ο κ. Σαμαράς επέλεξε να υιοθετήσει την άλλη άποψη, ίσως διότι κι ο ίδιος εκτιμούσε ότι η προσπάθεια θα είχε θετικό αποτέλεσμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι ο προϋπολογισμός θα υλοποιείτο με αποτελεσματικό τρόπο και τα έσοδα θα κινούνταν μέσα στους προβλεπόμενους στόχους. Έτσι η κυβέρνηση θα είχε ένα ισχυρό «αβαντάζ» για να ζητήσει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πίστευαν ακόμη ότι τα πράγματα θα ήταν τόσο καλά, ώστε το φθινόπωρο θα έθεταν και θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους στηρίχθηκαν σε λάθος υπολογισμούς.


Σχολιάστε εδώ