Απέτυχαν, αλλά επιμένουν…
Η ομολογία των επικεφαλής του Ταμείου για αποτυχία στη διαχείριση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και λανθασμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πέραν των άλλων ενισχύει τη θέση όσων εξαρχής υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ορισμένες διαπιστώσεις στην έκθεση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να αντιδράσει και δεν βοήθησε τη χώρα μας στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Κομισιόν. Η ηγεσία της διαφώνησε κατηγορηματικά και με την άποψη του ΔΝΤ ότι η μείωση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει το 2010 και όχι το 2012. Αν γινόταν τότε, θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης, υπογράμμισε. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ διαπιστώνει πρόοδο από ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή του προγράμματος, ζητάει ωστόσο πιστή και πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων (μεταρρύθμιση φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δημόσιου τομέα, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.). Προειδοποιεί δε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα μετά το 2014 για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει. Απαντώντας στο ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Π. Τόμσεν σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για μείωση των φόρων πριν αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία.
«Ομολογία αποτυχίας»
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έφερε έντονο προβληματισμό και αμηχανία στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να τονίζει ότι «καλό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», αναφερόμενος στην ηγεσία του ΔΝΤ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπήρχαν επιλογές που δεν θα κάναμε από μόνοι μας, ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα». Η ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι η παραδοχή για λάθη στο πρόγραμμα ενισχύει το αίτημα για ουσιαστικές αλλαγές, ειδικά δε στα μέτρα που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας» του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπογράμμισε ότι η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τόνισαν ότι αντί για ανάπτυξη έρχονται νέα Μνημόνια και νέα σκληρά μέτρα. Τέλος, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστική τη συζήτηση περί λανθασμένων εκτιμήσεων, αφού -όπως σημειώνει- με κάθε ευκαιρία ΔΝΤ και Ε.Ε. τονίζουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν.
Ισορροπία τρόμου…
ΤΗΝ ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς οι τριβές και οι εντάσεις μεταξύ των εταίρων απειλούν τη συνοχή και τη σταθερότητά της. Μετά την κόντρα για τον αντιρατσιστικό νόμο, ήταν οι ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια και τους πλειστηριασμούς που έδωσαν συνέχεια στην ενδοκυβερνητική ένταση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν στη πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης να φέρει το θέμα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και έθεσαν «βέτο», εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία τους για ορισμένες ρυθμίσεις (πλειστηριασμούς). Η στάση τους αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, που αντέδρασε με διαρροές και υπονοούμενα για τις πραγματικές επιδιώξεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Οι τελευταίοι απάντησαν αναλόγως, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω των διαρροών περί πρόωρων εκλογών, που από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θεωρήθηκαν ως έμμεσος εκβιασμός από την πλευρά της ΝΔ.
Όλα τα σφάζει!
ΝΕΑ εστία έντασης μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων θα αποτελέσει – εκτός απροόπτου- το θέμα των φόρων στα ακίνητα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο η νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και από το πρώτο στρέμμα. Επίσης φόρο θα κληθούν να καταβάλουν και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς, όπως διατείνονται από του υπουργείο Οικονομικών, διαφορετικά «ο λογαριασμός δεν βγαίνει». Λένε ακόμη ότι με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα δεν είναι εφικτός ο στόχος για είσπραξη εσόδων 3,1 δισ. και ως εκ τούτου θα απορριφθεί από την «τρόικα». Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων κι επίσης να υπάρχει αφορολόγητο όριο στα ακίνητα.
Πήρε τον δρόμο του…
Προδιαγεγραμμένη δείχνει να είναι η… τύχη του Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Μετά την αποκάλυψη (από τον πρέσβη Κ. Χαλαστάνη) ότι επί υπουργίας του είχε υποβληθεί γραπτό αίτημα (με την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα Ηλ. Πλασκοβίτη) προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όλα τα κόμματα συμφώνησαν για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της απιστίας προς την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. Ο κ. Πλασκοβίτης, που κλήθηκε εκ νέου στην Προανακριτική Επιτροπή, ανέφερε ότι δεν είχε καταθέσει το γεγονός αυτό στην πρώτη του κατάθεση, διότι το είχε… ξεχάσει. Επέρριψε πάντως ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του κι εν προκειμένω γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε το έγγραφο προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε συστηματική παρεμπόδιση της έρευνας, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μετά τα τελευταία γεγονότα προκύπτουν ευθύνες και για τον (διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών) Βαγγ. Βενιζέλο, για μη αξιοποίηση της λίστας.