Αθηνα-ϊκά

• Σκληρότερη στον άμεσο κύκλο του Ερντογάν και αυτή που τον επηρεάζει περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την ασθένεια του, είναι η γυναίκα του Εμινέ. Έντονα συντηρητική, σκληρή ισλαμίστρια (εξάλλου σε κάθε δημόσια εμφάνισή της είναι αυστηρά καλυμμένη από την κορυφή ως τα νύχια), στηρίζει την ανυποχώρητη στάση απέναντι στους διαδηλωτές. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι δεν είναι λίγα τα αρνητικά συνθήματα που φωνάζουν εναντίον της οι διαδηλωτές στην Ταξίμ, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της προσβολής. Και ο ίδιος ο Ερντογάν όμως πιστεύει έντονα στην ισλαμική ατζέντα. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και ιμάμης, (απόφοιτος ιερατικής σχολής) και χατζής, έχοντας ολοκληρώσει το ιερό –για τους πιστούς μουσουλμάνους– προσκύνημα τη Μέκκα.

• Διεθνής η απορία για το πώς κανείς αναλυτής δεν προέβλεψε τη δυσαρέσκεια που αναπτυσσόταν απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Το προέβλεψε όμως ένας «δικός μας», έλληνας δημοσιογράφος και καλός αναλυτής. Ο Σταύρος Λυγερός, στο βιβλίο του «Μετά τον Ερντογάν, τι;» περιγράφει διεξοδικά πώς ο Ερντογάν έφτασε στο ζενίθ της ισχύος του το 2011 και έκτοτε έχει μπει σε τροχιά παρακμής, καθώς και τους λόγος που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή. Για όσους λοιπόν θέλουν να καταλαβαίνουν τι γίνεται στη γείτονα, το βιβλίο του συστήνεται ανεπιφύλακτα.

• Μετά το θερμό κλίμα που επικράτησε στην επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χότζα, στην Αθήνα και παρά τις δηλώσεις για αναθέρμανση των σχέσεων, οι Κοσοβάροι ακόμη… αναμένουν στο ακουστικό τους. Αν το θέμα βρίσκεται στην τήρηση ισορροπιών με τη Σερβία (η οποία προχώρησε ήδη σε ιστορική συμφωνία με το Κόσοβο υπό την αιγίδα της ΕΕ, που ανοίγει τον δρόμο για την οριστική διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων), πέραν της αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από τη σύμμαχο χώρα εδώ και χρόνια, να σημειώσουμε τις ολοένα και αυξανόμενες, πολιτικές και οικονομικές, σχέσεις που αναπτύσσει με την Τουρκία. Οι αδερφοί Σέρβοι έφτασαν δε στο σημείο την εβδομάδα που μας πέρασε να καρατομήσουν άμεσα τον πρέσβη τους στην Άγκυρα, Ντούσαν Σπασόγεβιτς, επειδή περιέγραψε στον λογαριασμό του στο twitter τις συγκρούσεις που διεξάγονταν γύρω από τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία, την ώρα που στον κήπο της πρεσβείας έπεφταν δακρυγόνα, τραυματίζοντας στο πόδι και τον ίδιο το πρέσβη.


Σχολιάστε εδώ