20 προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τα κουνούπια

Η υγιεινολόγος Άνθη Μακρή μας προτείνει τα παρακάτω 20 προληπτικά μέτρα για να τα αποφύγουμε:

1. Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδες, γούρνες, ποτίστρες, ανθοδοχεία, μπουκάλια κτλ.) τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό. Δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα, ώστε να μη συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.

2. Άδειασμα του νερού μετά το πότισμα από τα πιάτα των γλαστρών.

3. Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών, ώστε να μη λιμνάζει το νερό.

4. Άμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.

5. Συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σήτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.

6. Τα ανοίγματα δεξαμενών συλλογής νερού να καλύπτονται με λεπτή σήτα.

7. Εφαρμογή καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.

8. Συνεχής ανανέωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών, επαρκής χλωρίωση του νερού τους και άδειασμά τους όταν δεν χρησιμοποιούνται.

9. Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους.

10. Ανανέωση του νερού στις ποτίστρες των ζώων και στις δεξαμενές και στέρνες νερού. Να μαζεύονται τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνειά τους.

11. Αποστράγγιση χωραφιών και άλλων επιφανειών, μετά την άρδευση ή βροχή, για αποφυγή λιμναζόντων υδάτων.

12. Καθαρισμός αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού. Να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων, όπου είναι δυνατόν.

13. Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών.

14. Αποφυγή διάνοιξης λάκκων.

15. Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών.

16. Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στους δήμους και στη Διευθυνση Δημόσιας Υγείας.

17. Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, όπως τοποθέτηση λεπτών σητών στις πόρτες και στα παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

18. Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, οικιακών σπρέι ή άλλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση εντόμων.

19. Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

20. Η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εντομοκτονίας να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.

Η συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό, περιορισμό και εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών (συγκεντρώσεις στάσιμου νερού) αποτελεί σημαντικό βήμα στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η συνεργασία φορέων και πολιτών κρίνεται απαραίτητη.


Σχολιάστε εδώ