20 εκατ. λίτρα τσίπουρο… βαφτίζεται ελληνικό!
Όπως εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και τη συσκευασία του.
Το τσίπουρο παρασκευάζεται από τα στέμφυλα (τσάμπουρα ή τσίκουδα), αφού ζυμωθούν με ή χωρίς μούστο και στη συνέχεια αποστάζεται για την παραγωγή τσίπουρου 35-55 αλκοολικών βαθμών (γράδων).
Εάν το απόσταγμα γίνεται μαζί με γλυκάνισο, τότε ονομάζεται τσίπουρο. Εάν αποστάζεται χωρίς γλυκάνισο, μάραθο ή άλλα αρωματικά φυτά, ονομάζεται τσικουδιά. Στην Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α. ονομάζεται ρακί.
Στο παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο δεν επιλέγονται μόνο τα καλά σταφύλια. Τα σταφύλια που είναι σάπια ή υπερώριμα παραμένουν, ενώ δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια, με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες να περνούν στο τελικό προϊόν, μεταξύ αυτών και μεθανόλη, που προκαλεί τύφλωση. Επίσης δεν διαχωρίζεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης (οι κεφαλοουρές) που επίσης περιέχουν μια σειρά από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, με σκοπό να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες, που τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Πολλές φορές επίσης αναμειγνύουν τα στέμφυλα με μελάσα ή ζάχαρη, οπότε παράγουν νοθευμένο προϊόν.
Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν αποστακτήρες (άμβυκες) που είναι ακατάλληλοι -χάλκινοι μη επικασσιτερωμένοι ή παλαιωμένοι- με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικά μέταλλα να περνούν στο τσίπουρο.
Εξάλλου, έχει εντοπισθεί ότι το τσίπουρο είναι συσκευασμένο σε πλαστικές φιάλες, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο.
Απαγορεύεται από τον νόμο, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες μεταφέρονται από το πλαστικό στο τσίπουρο.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τοξικές και επικίνδυνες ουσίες που μεταφέρονται στο παράνομο τσίπουρο τόσο κατά την παραγωγή του όσο και κατά τη συσκευασία του.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕAOΠ (Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οίνου και Ποτών), πάνω από 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα -από Αλβανία και Βουλγαρία κυρίως- και κυκλοφορούν αφού βαφτισθούν ελληνικά.
Το κράτος για κάθε λίτρο χύμα τσίπουρου εισπράττει περίπου 60 λεπτά, ενώ εάν πωλείται ως εμφιαλωμένο ο φόρος είναι περίπου 5,5 ευρώ.
Συμπέρασμα: Το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ και αδιαφορεί πλήρως τόσο για την απώλεια εισπράξεων όσο και για την υγεία των καταναλωτών. Ενδιαφέρεται να περιορίζει τους μισθούς και τις συντάξεις και όχι να εισπράττει φορολογητέα ύλη και να προστατεύει τη δημόσια υγεία.