Τροχονόμος… λαθρεμπόρων το υπουργείο Οικονομικών!

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να την αξιοποιήσει και όλα δείχνουν ότι θα περιορισθεί σε ρόλο… τροχονόμου λαθρεμπόρων, αφήνοντας ανείσπρακτα έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών δεν θα επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο προβλέφθηκε το 2009 νομοθετικά η υποχρεωτική εγκατάστασή τους, δηλαδή την παρακολούθηση της διακίνησης καυσίμων με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγουν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα, που θα είναι επαρκή για την αποτελεσματική δίωξη των λαθρεμπόρων.

Τούτο διότι το υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε να μην παρακολουθείται από τα συστήματα η θερμοκρασία των καυσίμων στις αντλίες, ώστε να είναι δυνατή η κατάρτιση πραγματικών ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, αφού οι πρατηριούχοι θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα καύσιμα με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC, αλλά θα τα πωλούν στους καταναλωτές «φουσκωμένα», δηλαδή χωρίς διόρθωση της τιμολόγησης με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC.

Έστω και με αυτήν την κραυγαλέα έλλειψη, που θέτει υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των μετρήσεων εισροών – εκροών και οδηγεί σε γελοιοποίηση τις διαδικασίες ελέγχου για λαθρεμπόριο, τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα θα στέλνουν σε καθημερινή βάση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πολύ σημαντικά δεδομένα, που ως τώρα είναι πολύ δύσκολο να προσεγγισθούν ακόμη και σε επιτόπιο έλεγχο ενός πρατηρίου: Δηλαδή, θα στέλνουν όλα τα στοιχεία για τον όγκο των πωλήσεων κάθε πρατηρίου σε ημερήσια βάση, έστω και σε λίτρα άγνωστης θερμοκρασίας αντλίας. Εκτός από αυτό το στοιχείο, τα συστήματα θα στέλνουν στη ΓΓΠΣ και τα δεδομένα για τις αγορές καυσίμων κάθε πρατηρίου, βάσει των τιμολογίων αγοράς, όπως και τα στοιχεία για την ποσότητα καυσίμων που έχουν στις δεξαμενές τους τα πρατήρια.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, και χωρίς την ανάγκη επιτόπιου ελέγχου, η ΓΓΠΣ θα έχει μια βάση δεδομένων που θα μπορούσε να της επιτρέψει να ελέγχει σε τακτά διαστήματα πόσα ακριβώς «φουσκωμένα» καύσιμα διακινεί ένα πρατήριο χωρίς να έχει καταβάλει τον αναλογούντα ειδικό φόρο κατανάλωσης και τις λοιπές προβλεπόμενες επιβαρύνσεις.

Θα μπορούσε θαυμάσια το υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει στους πρατηριούχους την υποχρέωση σε τακτά διαστήματα να αποδίδουν φόρους για όλες τις καταγραφόμενες «πλεονασματικές» ποσότητες καυσίμων, για τις οποίες δεν έχουν πληρώσει τους αναλογούντες φόρους.


Σχολιάστε εδώ