Οχήματα διαπλοκής τα Αντισταθμιστικά

> > Σαν εισαγωγή παραθέτω 2 επίσημους αφορισμούς:

– Υπάρχουν υποκυκλώματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο ΥΕΘΑ, από την εποχή Άκη-Μεϊμαράκη, που ελέγχουν τους εξοπλισμούς. Γύρω από τους εξοπλισμούς είχε στηθεί ένα ολόκληρο πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης ανταποδοτικότητα.
Π. Μπεγλίτης/29-9-2010

– Τα αντισταθμιστικά από τους εξοπλισμούς είναι τα πιο αισχρά οχήματα διαπλοκής.
(Ε. Βασιλάκος, τ. γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ)

Οι παραπάνω ουδέν έπραξαν πέραν της διαπίστωσης. Ο δεύτερος, κυρίως, ήταν ο αποκλειστικός χειριστής των αντισταθμίσεων και αντί να τις εξυγιάνει τις μπουρδούκλωσε ακόμη περισσότερο. Τις έθαψε…. Αυτή ήταν η πολιτική και των προϊσταμένων του υπουργών, εξάλλου, δηλαδή των κ. Μεϊμαράκη και Βενιζέλου.

Δύο περιπτώσεις, πρόσφατες και κραυγαλέες

> > Δεν θα επιχειρήσω αναδρομές ούτε θα παρελθοντολογήσω. Χρειάζομαι 5 εκδόσεις της εφημερίδας για να το κάνω. Θα περιορισθώ σε 2 σύγχρονες και κραυγαλέες περιπτώσεις, αφού προηγουμένως αναφερθώ εν συντομία σε αναγκαίες αρχές και ορισμούς επί των ΑΩ.
Γενικά

1. Έννοια ΑΩ: Αντισταθμιστικά Ωφελήματα είναι το σύνολο των ανταποδοτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από τον προμηθευτή σαν αντιστάθμισμα μιας συγκεκριμένης προμήθειας των ΕΔ.

2. Βασικές επιδιώξεις ΑΩ

• Υποβοήθηση αμυντικής βιομηχανιών (Κρατικών και ΣΕΚΠΥ).

• Ενίσχυση ΕΔ μέσω της παροχής υλικών κ.λπ.

3. Βαθμολογία: Τα ΑΩ, ανάλογα με την αξία τους, βαθμολογούνται από 4 έως 12. Η τελευταία τιμή δίδεται σε υλικά πολύ υψηλού ενδιαφέροντος, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σοβαρή και ουσιαστική συμμετοχή ελληνικής εταιρείας στην παραγωγή τους. Εφόσον δεν υπάρχει συμμετοχή, ο συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8.

Δύο πρόσφατες κραυγαλέες υποθέσεις

> > Από τετραετίας καταγγέλλουμε τα όργια που γίνονται στη ΓΔΑΕΕ για τα ΑΩ, χωρίς να εισακουόμαστε από κανέναν. Αλλά ας ψηλαφίσουμε τις δύο αυτές υποθέσεις.
ΑΩ Αρμάτων HEL 2 GR
> > (Συμβάσεις 13/03) (Φ. 025/5120/ 16 Απριλίου 13/ΓΔΑΕΕ)
Εταιρεία: KMW GmbH
Υποκατασκευής στην Ελλάδα: SONAK AEBE
Αντικείμενο:

1. Κατασκευή ομοιωμάτων αρμάτων μάχης (πιστωτική αξία 50.616.000 ευρώ, ονομαστική 4.218.000 ευρώ, συντελεστής 12 (δηλαδή υποχρεωτική ελληνική συμμετοχή).

2. Κατασκευή ομοιωμάτων πυροβόλων (πιστωτική αξία 4.218.000 ευρώ, ονομαστική 50.616.000 ευρώ, συντελεστής 12.

H SONAK είναι θυγατρική της ΑΧΟΝ, η οποία είχε κερδίσει την προμήθεια των γερμανικών αρμάτων κόστους 1,7 δισ. ευρώ. Λογικά -και αν τότε το ΥΕΘΑ δεν… αξονοκρατείτο- το έργο αυτό έπρεπε να έχει δρομολογηθεί σε μέλη του ΣΕΚΠΥ, εκτός ΑΧΟΝ, ώστε να μη σημειωθεί το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Ένας από τους φωστήρες των επιτροπών του Γιάννου (2003) δεν έβλεπε ότι αναθέτουν κατασκευή άρτου σε… σουβλατζίδικο;

Απλή απληστία και επιβεβαίωση απόλυτης κυριαρχίας στο υπουργείο Άμυνας της ΑΧΟΝ επί Ακογιάννων. Για να δούμε, όμως, στο μητρώο ΣΕΚΠΥ για ποιες δουλειές έχει εξουσιοδοτηθεί η ΣΟΝΑΚ:

«Ανάπτυξη λογισμικών αμυντικών συστημάτων, κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης».

« Κάποιος θα επαναλάμβανε, σκεπτικά, τον γνωστό αφορισμό του Εγγονόπουλου:

«Στρατηγέ τι ζητάς στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος». Η στήλη απευθύνθηκε σε κορυφαία στελέχη της διοίκησης του ΣΕΚΠΥ με το ερώτημα: Υπάρχει ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει ομοιώματα αρμάτων ή πυροβόλων; Η απάντηση ήταν αρνητική. Όποτε, εύλογα, μπορεί να διερωτηθεί κάποιος: «Ποιος έλληνας υποκατασκευαστής μαστόρεψε τα ομοιώματα για λογαριασμό της SONAK, ώστε να περάσουν από τον έλεγχο της ΓΔΑΕΕ με συντελεστή 12;» Ποια ήταν η προστιθέμενη ελληνική αξία, αν έγιναν στο εξωτερικό;

Θυμίζω απλώς, ένα ρεπορτάζ της ON ALERT (11-12-12) που διαπίστωσε, μετά φωτογραφιών, ότι η SONAK SA δεν είναι παρά ένα έρημο κτίριο στα Μεσόγεια με έναν φύλακα. Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη ουδόλως συγκίνησε τη ΓΔΑΕΕ. Τα ομοιώματα, εξάλλου, που συμφωνήθηκαν το… 2003 είναι υλικό προτεραιότητας σήμερα ή θα έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα άλλο πιο χρήσιμο και πιο επείγον; Η ΓΔΑΕΕ έκανε έλεγχο ποιότητας και κόστους των συστημάτων. Ρώτησε το ΓΕΣ πριν κατακυρώσει τα ομοιώματα στη SONAK;

ΑΩ Ελικοπτέρων ΝΗ – 90

(Σύμβαση 21/03) (Φ. 095/5083/15 Απρ. 13/ ΓΔΑΕΕ)

Η αμαρτωλή ιστορία της προμήθειας των ελικοπτέρων αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ΣημιτοΓιάννων. Κανείς δεν το άγγιζε. Δεν τολμά να το αγγίξει (θα το ξαναπαρουσιάσουμε σύντομα με στοιχεία που θα καταπλήξουν!).

« Κατασκευάστρια εταιρεία: NH – INDUSTRIES

Ανάδοχη εταιρεία εκτέλεσης ΑΩ η… SONAK (Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει).

Υλικό: Τηλέφωνα εκστρατείας MLT – FLP 25, ονομαστικής αξίας 5.415.567 ευρώ και πιστωτικής 64.943.600 ευρώ. Συντελεστής 12, δηλαδή τα μεγάλο μέρος των τηλεφώνων θα πρέπει να είναι ελληνικής κατασκευής.

Απορίες:
Έγινε έλεγχος καταλληλότητας, κόστους, ΕΠΑ από τη ΓΔΑΕΕ; Τα κατασκεύασε η SONAK ή έπαιξε τον ρόλο του μεσάζοντα;

(Σημειώστε ότι τα τηλέφωνα δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση, αλλά αντικατέστησαν άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας με τροποποίηση. Είχε συμφωνήσει το ΓΕΣ;)

Τα παραληφθέντα τηλέφωνα ελέγχθηκαν από το 306 ΕΒΤ;

Ερευνήσαμε και μάθαμε ότι όντως τα τηλέφωνα είναι αναγκαία στον Στρατό. Τούτο όμως δεν εμπόδισε τον Α/ΓΕΣ στρατηγό κ. Αθ. Τσέλιο να διατάξει έρευνα ως προς την ποιότητα, κόστος και ελληνική συμμετοχή. Δυστυχώς, για μερικούς, ο Α/ΓΕΣ φαίνεται ότι «δεν μασάει».

Έχουμε λοιπόν τη SONAK ΑΕΒΕ, όπως περιγράφεται πιο πάνω, να εισπράττει ζεστό χρήμα, περί τα 10 εκατ. ευρώ, από ΑΩ, τη στιγμή που ο Στρατός έχει γονατίσει!

Προειδοποιήσαμε με ένα καυστικό σχόλιο (5.5) ότι σύντομα θα επανέλθουμε με 2 χρυσοπληρωμένα Αντισταθμιστικά του αμαρτωλού 2003. Φαίνεται ότι το σχόλιο αυτό προβλημάτισε τους κρατούντες, οπότε εγένετο… θαύμα.

Πολύ καθυστερημένο.

MIRACOLO MIRACOLO

Αφού η ΓΔΑΕΕ «μπούκωσε» κυριολεκτικά τη SONAK AEBE για άλλη μια φορά, θυμήθηκε ότι πρέπει να ελέγξει τις δυνατότητές της, εκ των υστέρων. Να την αξιολογήσει εκ νέου! Προβάλλει, λοιπόν, περίεργα και όψιμα αιτήματα τριών εταιρειών (SONAK, ALTEC και MILTECH) και συγκροτεί επιτροπή και επιτροπάτα (Φ. 62525/6149, 14-5-13) για να ελέγξει τις παραπάνω εταιρείες προς «επιβεβαίωσιν» των καταχωρισμένων στο μητρώο του ΣΕΚΠΥ, κατόπιν εορτής βέβαια… (Κάποιος μου είπε ότι μέλη της επιτροπής είναι τα ίδια των επιτροπών του… 2003. Απίστευτο!)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.

Κύριοι, αυτή η κωμωδία πρέπει επί τέλους να τελειώσει. Δεν έπρεπε ήδη να είχε ενημερωθεί ο κ. υπουργός ότι η SONAK ΑΕΒΕ κατακρατεί παράνομα, από χρόνια, 14 τεθωρακισμένα του ΓΕΣ ως λάφυρο και ότι, με τη βοήθεια κάποιας άλλης ΓΔΑΕΕ, εισπράττει από το Δημόσιο περί τα 60 εκατ. ευρώ παραδίδοντας «αέρα κοπανιστό» (Ηλεκτρονικό Σύστημα Στρατού);

Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων σε μια αμφιλεγόμενη εταιρεία όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ λαμβάνει μηνιαίο μισθό 1.889 ευρώ και ο Ανχης Διοικητής Τάγματος στον Έβρο 1.322 ευρώ και το φρόνημα του Στρατού έχει πιάσει πάτο;

Αναγκαία διευκρίνιση

Στο φύλλο της 17/5/13 έγραψα κολακευτικά σχόλια για την οργάνωση και δράση της ΠΟΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών), πράγμα που προκάλεσε παράπονα συναφών ενώσεων.

Επί πλέον σχολίασα, απλά και χωρίς πάθος, ένα μέλος του Δ.Σ. το οποίο, ίσως εκ των πραγμάτων, ήταν παρόν στις διαδικασίες των Εξοπλισμών, βάσει της αρχής «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει απλώς να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». Ουδείς αναμάρτητος.

Το να μη φαίνεται δεν σημαίνει ότι δεν είναι τίμια.

Όταν μας έρχεται μια καταγγελία, οφείλουμε, αφού την ερευνήσουμε, να τη δημοσιεύσουμε. Αυτά και μένω και συμπληρώνω: «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του…»


Σχολιάστε εδώ