«Ολοκαύτωμα» με το αντιρατσιστικό!
Στα ύψη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η πολύπτυχη «κόντρα» που πυροδότησε το νομοσχέδιο κατά των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας του Αντώνη Ρουπακιώτη, με αποτέλεσμα να «πλημμυρίσει» το Κοινοβούλιο από αντιρατσιστικά και οι κυβερνητικοί εταίροι να ανταλλάσουν εκατέρωθεν βολές. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ –μετά την άκαρπη συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου– έγιναν «ένα», καταθέτοντας από κοινού πρόταση νόμου προκειμένου να συζητηθεί το ταχύτερο δυνατόν στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας ταυτόχρονα… ένα σαφές μήνυμα διαφοροποίησης προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ευρισκόμενος μπροστά σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι, είχε την πολιτική ανάγκη να διαφοροποιηθεί ιδεολογικά (και όχι για πρώτη φορά) από τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει και μια δημοσκοπική φθορά –παρότι μικρή– στις τελευταίες μετρήσεις. Κι από την άλλη, στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι κοινή πεποίθηση πως, όσο περνάει ο καιρός, ο πρωθυπουργός θα πιστώνεται τα όποια θετικά του κυβερνητικού έργου, ενώ οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι θα έρχονται αντιμέτωποι με τα αρνητικά, το πολιτικό κόστος και τη δυσαρέσκεια. Επομένως, ήταν επιτακτικότερη από ποτέ η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, για να φανούν σημάδια διαφοροποίησης από την πολιτική της ΝΔ και να μπορέσει η ΔΗΜΑΡ να απευθυνθεί με έναν άλλο λόγο σε ένα μεγάλο ακροατήριο, που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό και που είναι προς ώρας πολιτικά ανένταχτο.
Έτσι, τη βδομάδα που μας πέρασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Μανιάτης και Δημήτρης Καρύδης είχαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Σπύρο Λυκούδη, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Θόδωρο Μαργαρίτη από τη ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να βρουν την κοινή αυτή φόρμουλα που τους οδήγησε στην κατάθεση κοινής πρότασης νόμου. Είναι πάντως γεγονός ότι σε δεινή θέση βρίσκεται και ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος ως υπουργός και «ιθύνων νους» του νομοσχεδίου, θα πρέπει να το στηρίξει, ερχόμενος όμως σε κόντρα με τον πρωθυπουργό του.
Το κλίμα ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης δεν είναι πάντως και το καλύτερο δυνατό, κάτι που διεφάνη από τη σωρεία δηλώσεων βουλευτών, στελεχών, αλλά και του ίδιου του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο η σταθερότητα και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης δεν κινδυνεύουν», ήταν η φράση του κ. Κουβέλη κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο MEGA την περασμένη Τετάρτη. Έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι θεωρεί λάθος τη στάση της και έκανε λόγο για «στροφή» της γύρω από το αντιρατσιστικό και για «τακτικούς υπολογισμούς». Πρόσθεσε δε, ότι αρχικά «ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει για το νομοσχέδιο» και ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «θέμα εφαρμογής και σεβασμού των νόμων».
Εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πίσω στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο γιατί «θεώρησε ότι θα της δημιουργούσε πρόβλημα από τα δεξιά της» και τόνισε ότι «το νομοθέτημα ξεκίνησε με επίσπευση από την πλευρά της ΝΔ».
Την ίδια ώρα, εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Κουβέλη είπε στο «ΠΑΡΟΝ»: «Έκαναν λάθος στη ΝΔ. Στο τέλος αναγκάστηκαν, από την πίεση που άσκησαν οι Ευρωπαίοι, να φέρουν προσθήκες, καθότι ο Σαμαράς φάνηκε αναξιόπιστος, ενώ έδειξε και μικροπρέπεια απέναντι στους εταίρους, απʼ τη στιγμή που είχαν συμφωνηθεί ορισμένα πράγματα που αθετήθηκαν». Σαφής, όμως, ήταν και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, κ. Σπύρος Λυκούδης: «Εγώ ασκώ κριτική σʼ αυτό το θέμα. Η ΝΔ ήταν επισπεύδουσα σε αυτό το ζήτημα. “Ρουπακιώτη, φέρε νομοσχέδιο”, ήταν η εντολή του Μαξίμου. Όταν το πήγε ο Ρουπακιώτης, νέα εντολή του Μαξίμου: “Ξαναφέρτο αυστηρότερο”. Το ξαναπάει αυστηρότερο, νέα εντολή: “Πάρʼ το πίσω, γιατί μας καλύπτει η υπάρχουσα νομοθεσία”. Υπάρχει ζήτημα με τη ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσο περνάει λοιπόν ο καιρός, η κυβερνητική «συγκατοίκηση» ανάμεσα στα τρία κόμματα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Κι αυτό γιατί όσο πληθαίνουν οι διαφοροποιήσεις της ΔΗΜΑΡ από την κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά, τόσο θα βρίσκει μπροστά της μια δυσεπίλυτη πολιτική εξίσωση. «Δεν είναι η απαρχή ρηγμάτωσης της κυβέρνησης» (είπε χαρακτηριστικά για το αντιρατσιστικό ο Φώτης Κουβέλης), εκφράζοντας την πρόθεση να επικρατήσει στο τέλος μια ορθολογική λύση, ούτως ώστε κάθε διαφοροποίηση της Αγίου Κωνσταντίνου να έχει ένα όριο και ένα τέλος, καθότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών ούτε ως αστείο δεν θέλουν να το ακούνε.
Μαζί ο Μόσιαλος
Σινιάλο στη ΔΗΜΑΡ έκανε η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, η οποία με ανακοίνωσή της απάντησε θετικά στην πρόσκληση Κουβέλη για συστράτευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Όπως παραδέχτηκε άλλωστε στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου στο «Π»: «Υπάρχουν πράγματι πυκνές επαφές και με τον Ηλία Μόσιαλο. Μπορεί να μη μιλάμε για επίσημη προσχώρηση τώρα –όπως προσφάτως έγινε με τον Θανάση Οικονόμου–, ωστόσο πράγματι υπάρχει συνεργασία». Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο κ. Μόσιαλος θα διεκδικήσει «καρέκλα» ευρωβουλευτή. Σε ό,τι αφορά δε τη γενικότερη «κινητικότητα» που έχει παρατηρηθεί στο κόμμα με το αριστερό πρόσημο, δεν πρόκειται να δούμε αθρόες προσχωρήσεις στελεχών. Αντιθέτως, τα περισσότερα στελέχη εντός του κόμματος εκτιμούν πως θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεγμένες κινήσεις, ούτως ώστε να μην «καούν» από πρώην κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα καταφέρουν να πάρουν «κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις, πράγμα που –αν και χαμηλοφώνως– θέτουν ως προτεραιότητά τους. Τέλος, ο κ. Κουβέλης την προσεχή Τρίτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσει μίνι περιοδείες και στην Πελοπόννησο, οι οποίες μπορεί να επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις!
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ