Με σημαδεμένα χαρτιά η δημοπρασία ψηφιακών συχνοτήτων

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της έναντι της «τρόικας» και της Κομισιόν να δοθεί το ψηφιακό μέρισμα (συχνότητες 60-67 στα UHF) στην κινητή τηλεφωνία τον Νοέμβριο του 2014, αναγκάζεται να βάλει το τραπέζι τους όρους της τηλεοπτικής αδειοδότησης.

Σύμφωνα με τα κείμενα της ΕΕΤΤ που τέθηκαν προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παρόχους δικτύου, προβλέπεται ως ημερομηνία για το οριστικό σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης η 30ή Σεπτεμβρίου 2014. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Ιούλιο του 2014 και πριν από τον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή. Στα σενάρια εργασίας ελήφθη υπόψη πως η ΕΡΤ χάνει τη μία από τις τρεις ψηφιακές συχνότητες που διαθέτει και θα λάβει δύο. Για την εκπομπή ιδιωτικών ψηφιακών καναλιών και συνδρομητικών ψηφιακών σταθμών προβλέπεται να δοθούν τέσσερις ψηφιακές συχνότητες. Άλλες δύο ή τρεις, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, προβλέπονται για την εκπομπή των περιφερειακών καναλιών.

Η διαδικασία που προτείνεται είναι η δημοπρασία με αυξανόμενο τίμημα για τους ενδιαφερομένους, που θα καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας για τις ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Η ΕΕΤΤ, θεωρώντας πως είναι ασύμφορη η επένδυση δύο παρόχων δικτύου ανά περιφέρεια, προκρίνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από έναν μόνο πάροχο ανά περιφέρεια ή την κατάθεση πρότασης τόσο για πανελλαδική όσο και για περιφερειακή εμβέλεια. Προτείνεται επίσης η έγκριση κριτηρίων και προϋποθέσεων για την κάλυψη όλης της χώρας με ψηφιακό σήμα, καθώς και όροι για τους «πελάτες» των παρόχων δικτύου, τα τηλεοπτικά κανάλια, δηλαδή, των οποίων το ψηφιακό σήμα θα μεταφέρουν οι πάροχοι έναντι ενοικίου.

Δημοπρασία με κριτήρια… παλαιότητας

Το προτεινόμενο μοντέλο της ΕΕΤΤ για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση διέπεται από τις βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, στη δημοπρασία η συμμετοχή εταιρειών ή κοινοπραξιών υπό σύσταση, όπως επίσης και ενδιαφερόμενων παικτών της διεθνούς αγοράς. Τα κριτήρια, ωστόσο, που τίθενται στην αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων στη δημοπρασία οδηγούν σε πιθανούς τυπικούς αποκλεισμούς. Προτείνεται το διάστημα των τριών μηνών για την εγκατάσταση δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε όποιον λάβει άδεια ψηφιακής συχνότητας, εντός έξι μηνών να έχει υλοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση στο 85% της χώρας και σε άλλους έξι μήνες να έχει ολοκληρώσει και τη δεύτερη φάση της ψηφιακής μετάβασης.

Σημειώνουμε πως τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, που μετείχαν στο μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, από το 2008 μέχρι σήμερα κατάφεραν να εκπέμψουν ψηφιακά σε δέκα μόνο σημεία από τα είκοσι τρία κέντρα εκπομπής που προέβλεπε η μεταβατική περίοδος! Για την κάλυψη των 156 σημείων που προβλέπει ο ψηφιακός χάρτης για τις συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και πολλές άδειες για τις κεραίες και τους πομπούς. Επίσης, απαιτούνται συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου, δηλαδή με τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν πλέον ψηφιακά και, όπως είναι γνωστό, είναι μέτοχοι της Digea, δηλαδή του μοναδικού ιδιωτικού παρόχου δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας! Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως προβάλλει το μοντέλο του μονοπωλίου στην ψηφιακή μετάβαση.

Είναι βέβαιο πως τα ιδιωτικά κανάλια είναι ενοχλημένα από τους όρους της δημοπρασίας γιατί θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της α΄ και της β΄ φάσης που έθεσε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών με στόχο να προλάβει τη χορήγηση του ψηφιακού μερίσματος.

«Βέτο» Τσίπρα για την Digea

«Ένα νέφος ασάφειας πλανιέται, επίσης, και πάνω από τις συμφωνίες για την ψηφιακή μετάβαση. Πώς κατέληξαν στη συμφωνία με την Digea; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο: «Τις εκπληρώνει; Έχει προχωρήσει στις επενδύσεις που όφειλε; Πώς επιλέχθηκε ως πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας; Ερωτήματα-κόμβοι, που αναδεικνύουν την προχειρότητα και τη διαβλητότητα της διαδικασίας όσο δεν απαντώνται αρμοδίως». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της διαβούλευσης για τη διάθεση των αδειών παρόχων δικτύου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον επανασχεδιασμό του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων, με πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου.

Ζητούνται 27 εκατ. ευρώ για… αρχή

Ποιος, όμως, θα πληρώσει το κόστος της ψηφιακής τηλεόρασης; Ο διαγωνισμός για τους παρόχους δικτύου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προκηρυχθεί έως το τέλος του μήνα και ήδη είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις συνεργασίες, καθώς ο λογαριασμός είναι… «βαρύς». Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ και το οικονομικό αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση για την άδεια στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν στη συνέχεια και τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να συνυπολογίζεται η αβεβαιότητα της επένδυσης. Τα οικονομικά των τηλεοπτικών εταιρειών εθνικής εμβέλειας που μετέχουν στην Digea είναι οριακά, γιʼ αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ. Από την πλευρά της, η Nova κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.


Σχολιάστε εδώ