Με «κυβερνήσεις εντός των τειχών» δεν έχουμε καμία τύχη

Αυτό που ξεχωρίζει από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του Δ. Κουτσούμπα είναι αφενός η ξεκάθαρη διευκρίνιση ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν σημαίνει και αλλαγή στην πολιτική του κόμματος, το οποίο πορεύεται με άξονα τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου, που ψηφίστηκαν μάλιστα ομόφωνα, και αφετέρου η προσπάθειά του να απαντήσει σε αυτούς που κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν έχει πρόταση εξουσίας και παραπέμπει τα πάντα στη «Δευτέρα Παρουσία» του σοσιαλισμού.

Εάν ο λαός, είπε ο Δ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, μας δώσει ποσοστό εξουσίας, βεβαίως θα κάνουμε κυβέρνηση, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι ο λαός είναι αποφασισμένος για αυτό, θα σημαίνει ότι θα έχει ακούσει το πρόγραμμά μας, την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Θα σημαίνει, είπε, ότι θα έχει προηγηθεί η ένωση των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων σε μια λαϊκή συμμαχία που θα θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στην εξουσία. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Γιατί εμείς δεν λέμε κυβέρνηση ΚΚΕ, να είμαστε οι εκπρόσωποι, έχω ξαναπεί κάτι σαν Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Έχουμε, δηλαδή, τον Κουτσούμπα ή κάποιους άλλους που βγαίνουν στη Βουλή, παίρνουν και την πλειοψηφία, πιθανόν και με κάποιους άλλους που τους δίνουν μια ανοχή, και κάνουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και ως διά μαγείας θα λύσουν τα προβλήματα. Σημαίνει κίνημα οργανωμένο, σημαίνει ο λαός να είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των εξελίξεων, η εργατική τάξη μπροστάρης σε αυτό και όχι με το κεφάλι κάτω. Θα είναι άλλες οι συνθήκες. Σημαίνει άλλες συνθήκες αν μας τη δώσει. Βεβαίως, δεν θα πεις απέχω από τη διακυβέρνηση, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Άλλο αν μου πείτε αν αυτό είναι ρεαλιστικό να γίνει αύριο, σε έναν μήνα. Αν με ρωτήσετε έτσι, θα σας πω δεν το βλέπω. Θα φαινόταν όχι μόνο σαν να πετάμε στα σύννεφα, αλλά μη χαρακτηρίσω… Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε στο ΚΚΕ. Άλλο πράγμα εμείς λέμε και είπαμε και πέρσι για τις κυβερνήσεις εντός των τειχών».

Σταθερά, βέβαια, στο ΚΚΕ ξεκαθαρίζουν ότι σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να συμμαχήσουν για την εναλλακτική πρόταση εξουσίας και φροντίζουν να επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πρότασή του για κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, μας επαναφέρει μνήμες -όχι μόνο σʼ εμάς, μας το λένε οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι το καλοκαίρι, με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή στις καθημερινές περιοδείες και μέσα στους αγώνες-, φέρνει μνήμες του κακού ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα όταν είχε γίνει και κυβέρνηση. Όχι ως αξιωματική αντιπολίτευση, που τέλος πάντων μπορεί να στρογγυλεύει κάποιες θέσεις, κάποια προγράμματα, κάποιες προτάσεις, ή και να αμβλύνει κριτικές, ή και να υπερακοντίζει σε κριτική στην κυβέρνηση, τη Δεξιά, όπως λέει, τη ΝΔ παλιότερα.


Σχολιάστε εδώ