Λουκέτα στην TV… υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι

Στον πυρήνα της πρότασης είναι η εκ νέου οριοθέτηση της δύναμης των επιχειρηματιών της τηλεόρασης, στον αντίποδα της προσπάθειας που γίνεται τώρα από την κυβέρνηση και προβλέπει τη διατήρηση του υφιστάμενου σκηνικού. Κοινώς, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πρόβλημα να κλείσει τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως αντίστοιχα έκλεισαν σταθμοί σαν το Alter και άλλα Μέσα κατά την τριετία του Μνημονίου.

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ηλία Ηλιού, θυμίζοντας πως δεν προτείνει κάτι καινούργιο. Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τι συμβαίνει με τα ζημιογόνα ΜΜΕ που εξακολουθούν να λειτουργούν και προετοίμασε τους αντιπάλους του για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις που λειτουργούν επ’ αόριστον, χωρίς να επανακεφαλαιοποιούνται. «Οι μεγαλοεπιχειρηματίες οφείλουν επιτέλους να βάλουν το χέρι στην τσέπη», είπε και πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, αυτό θα σημαίνει εφαρμογή του νόμου, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο».

Νέα αδειοδότηση

Αυτό που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν οι ιδιοκτήτες και επιδιώκουν να το αποφύγουν είναι μια νέα αδειοδότηση και ένας νέος χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων, που θα ορίζει διαφορετικά την κατανομή των συμφερόντων. Όταν ο Αλ. Τσίπρας μιλάει για «καταληψίες συχνοτήτων» και «κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη», δεν μπορεί να γίνει πιο σαφής. Το σχέδιο, εν συντομία, περιλαμβάνει την αδειοδότηση από μηδενική βάση και την εκχώρηση αδειών για μέγιστο διάστημα 5 χρόνων, με διαδικασία ανάκλησης από το ΕΣΡ, τόσο για την τηλεόραση όσο και για το ραδιόφωνο.

Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας «περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ) όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Τέλος, το σχέδιο προβλέπει στις μεταβατικές διατάξεις την καταβολή «των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995» αλλά και νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.


Σχολιάστε εδώ