Κρίση και σύγχυση…

Το «αλαλούμ» θα ολοκληρωθεί, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ξεχωριστή πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε μέχρι τέλους ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι αρκετό και ότι αρκεί μόνο ορισμένες ρυθμίσεις να βελτιωθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αντίθετα, Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης υποστήριξαν ότι χρειάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις στους πάσης φύσεως παραβάτες. Ο Αλ. Τσίπρας βάλλει κατά της ΝΔ ότι «κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά», αλλά και κατά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα: Πρώτον, αν κάποια από τις δυο προτάσεις θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και, δεύτερον, πώς θα συνεχισθεί η συνεργασία των τριών κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ορισμένοι μιλούν για την απαρχή μιας παρατεταμένης κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες…

Η αφορμή…

Το αντιρατσιστικό ήταν απλώς η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα λειτουργίας που μήνες τώρα ενδημούν στην κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν θέμα καλύτερου συντονισμού και ζητούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε τη ΝΔ διότι -όπως είπε- νομίζει ότι είναι μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ ότι θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αλλά αποφεύγει στις δύσκολες στιγμές το βάρος των αποφάσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης ζητεί ανασχηματισμό, με αλλαγές προσώπων σε βασικά κυβερνητικά πόστα και κατάτμηση των λεγόμενων υπερυπουργείων. Φήμες από το Μέγαρο Μαξίμου φέρουν τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται στο «πάγωμα» του ανασχηματισμού στον οποίο σχεδίαζε να προχωρήσει αμέσως μετά το Συνέδριο της ΝΔ, στο τέλος Ιουνίου. Ο Αλ. Τσίπρας, πάλι, έχει τη δική του πολιτική ατζέντα: Επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκειμένου να ανατραπεί με δημοκρατικό τρόπο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά μέχρι τότε κάλεσε τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικό «ντιμπέιτ», ούτως ώστε να «γκρεμίσει» το κλίμα τεχνητής ευφορίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

«Ξηλώνεται»

Τις αμέσως επόμενες ημέρες επιστρέφουν στην Αθήνα οι επιτελείς της «τρόικας», αλλά τα… κακά νέα ήρθαν λίγο νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο θα επανασχεδιαστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη διετία 2013-14 και σ’ αυτό θα ενσωματωθούν τα πρόσθετα μέτρα για το 2015-16. Την ίδια περίοδο θα εξεταστεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2013 και, αν διαπιστωθούν σοβαρές αποκλίσεις, θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα». Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η έκθεση του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχισθεί και το 2014, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να επιμένει ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 1%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος, που τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων στα όρια της φτώχειας σε βάθος δεκαετίας. Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ξηλώνεται καθημερινά η εικόνα τεχνητής αισιοδοξίας που προσπαθεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση». Ερμηνεύοντας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμούν ότι προαναγγέλλει τη λήψη νέων μέτρων που θα εντείνουν την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία και θα κάνουν ακόμη πιο φτωχό τον ελληνικό λαό.

Υπό περιορισμό

Σημείο τριβής κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσουν οι ρυθμίσεις (περιορισμοί) που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις λεγόμενες μικρές (κάτω των 200 ατόμων) διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Μετά τη συνάντηση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη στη διαμαρτυρία, αλλά κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συνεννόηση, αλλά χωρίς την πυγμή και την ποδηγέτηση του κράτους και της εκτελεστικής εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής εκτροπής και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μέτρα που εφαρμόζουν μόνο αυταρχικά καθεστώτα. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων και την ένταση της καταστολής. Παράλληλα, καταγγέλλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ότι με τη συμμετοχή τους στον διάλογο νομιμοποιούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σενάρια τρόμου!

Έντονες και αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της σε νέα βάση, με κατάργηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, μειωμένο αριθμό εργαζομένων με νέες συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση κατ’ επίσημο τρόπο, γεγονός που ενίσχυσε τα σενάρια, εντείνοντας την αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο να κλείσει η ΕΡΤ, ενώ ο Β. Βενιζέλος δήλωσε ότι τέτοιο ζήτημα δεν έχει συζητηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, διαψεύδοντας έτσι το σχετικό δημοσίευμα. Αντίθετος τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «πολιτικό έγκλημα» και «πρόκληση» έναντι των ελλήνων φορολογουμένων που πληρώνουν για να έχουν αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση. Το ΚΚΕ τόνισε ότι θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ή συρρίκνωσης της ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ